Itt a tavasz, legalábbis a naptár szerint. Ilyenkor a legnehezebb az ember dolga a konyhában, friss zöldségféle még nincs, a tavalyi meg már nem az igazi: még a krumpli is csak „másodlagos frissességű”. Meg kell hát erőltetni a fantáziát. Múlt hét elején, mikor ezen gondolkodtam, eszembe jutott, hogy van még őszről egy nagy kosár mandulám, fel is kéne már használni mielőtt megpenészedik, aztán meg is lehetne írni, mégiscsak az egyik kedvencem ... Kicsivel később megtaláltam a párját is, továbbá rájöttem, mi az, ami a post két tárgyát összeköti. Ebben a bejegyzésben két olyan „étel”féleségről lesz szó, melynek alapanyaga át tudja vészelni a telet, tehát az év e szakában is friss meglepetésként készíthető: a két alapanyag a mandula és a birsalma, amit pedig ezekből készítettem, a birsalmasajt és a pörkölt, sós mandula. További közös nevezőjük, hogy igen-igen sok munka van velük (a mandula főként csak elszántaknak ajánlott), továbbá az, hogy – természetes állapotot feltételezve – az elkészítés során az anyagveszteség kábé 75%, hirtelen nem is jut eszembe más hasonló. Talán még az egész kis testű halak, de hát azokat általában nem bontjuk, hanem megesszük egészben. Mandulával ez már nehezebben elképzelhető :)
Én nem tudom, ki hogy van vele, de számomra a birsalmasajtnak mindig van egy kis boldog-békeidők-stichje. Mintha valahogy kikopott volna a fősodorból, nem? A saját háztartásunktól eltekintve nagyon ritkán találkozom vele; öt-hat éves koromból rémlik, hogy Déditől kaptam (az arcára már nem emlékszem, csak a kezére, ahogy nyújtja a tányéron a ragacsos édességet); később, kamaszfővel néhány régebbi kiadású nagy- és nagy-nagynéninél uzsonnára mintha kínáltak volna, de már nem is vagyok biztos benne. 20 és 40 éves korom közt egészen biztosan nem találkoztam vele. Pedig megéri, azt ugyan nem mondom, hogy mindenki rajongani fog érte, igazi keleti „csemege”, olyasmi, mint a geil-édes szultánkenyér vagy törökméz – vagy mint a Tiszakavics fantázianevű (Babona műbőr kalocsni) drazsé tölteléke. Viszont, és ez egy nagy viszont, átható, teljes gyümölcsíze van, minden mellékzönge híjával! Egy csésze ízesítetlen, erős fekete teához pár vékony szelet házi birsalmasajt – tökély. Lássuk.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!