Mikor először ettem chilit, azt hittem, végre rátaláltam az ételre, amit Piedone olyan jó étvággyal fogyasztott egyik filmjében. Aztán hamarosan rájöttem, hogy a spagettiwestern még a főzési tradíciókat is meghamisítja. A film a festői Vadnyugaton játszódik, azaz a chili első észak-amerikai állomásain: Új-Mexikóban, Arizonában, Texasban. A chili con carne eredetileg nagyon régi közép-amerikai étel, és hogy észak felé kezdett terjedni, annak egyik oka az volt, hogy a cowboyok, amikor Texasból hajtották a szarvasmarhacsordákat észak felé, gyakran és előszeretettel készítették az út során ezt az ételt. Erre egy cowboyfilmben sóletet esznek
Texas volt a szarvasmarha-tenyésztés központja, a piac azonban az északi iparosított nagyvárosokban (Chicago) volt. Ezért a marhacsordát el kellett hajtani a legközelebbi vasútig (Kansas), ez marhasebességgel két hónapos út. A sebességet a súlyveszteség elkerülése határozta meg. (A magyar szürke marhát hasonló módon hajtották nyugatra.) Egy csorda 2-3 ezer állatból állt, és 20 cowboy menedzselte. A kisegítő személyzet a szakács volt, egy vadnyugati fogaton. A cowboyt könnyű volt helyettesíteni, a jó szakácsot viszont lehetetlen. A napi három fogás egyike a chili con carne volt. A texasi marha rostos és rágós, a lassan főzött chili tette ízletessé és ehetővé. A chilibe persze nem kizárólag marhahús került, hanem a mókustól az armadillóig minden, ami lőtávolságban volt, és ha húsuk nem is volt a legjobb ízű: a chilipaprika csodát tett. Idővel a chili az Amerikai Egyesült Államokban annyira elterjedt, hogy minden településen megjelent egy kifőzde, ami chilin kívül mást nem is árult.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!