Chili con carne egy farmerállamból

Kedves barátom chilitörténeti áttekintése, beszámolója a tavalyi összamerikai chilifőző-bajnokságról, végül saját chili con carne-receptje.

éhesvagyok
2013. 04. 09. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mikor először ettem chilit, azt hittem, végre rátaláltam az ételre, amit Piedone olyan jó étvággyal fogyasztott egyik filmjében. Aztán hamarosan rájöttem, hogy a spagettiwestern még a főzési tradíciókat is meghamisítja. A film a festői Vadnyugaton játszódik, azaz a chili első észak-amerikai állomásain: Új-Mexikóban, Arizonában, Texasban. A chili con carne eredetileg nagyon régi közép-amerikai étel, és hogy észak felé kezdett terjedni, annak egyik oka az volt, hogy a cowboyok, amikor Texasból hajtották a szarvasmarhacsordákat észak felé, gyakran és előszeretettel készítették az út során ezt az ételt. Erre egy cowboyfilmben sóletet esznek

Texas volt a szarvasmarha-tenyésztés központja, a piac azonban az északi iparosított nagyvárosokban (Chicago) volt. Ezért a marhacsordát el kellett hajtani a legközelebbi vasútig (Kansas), ez marhasebességgel két hónapos út. A sebességet a súlyveszteség elkerülése határozta meg. (A magyar szürke marhát hasonló módon hajtották nyugatra.) Egy csorda 2-3 ezer állatból állt, és 20 cowboy menedzselte. A kisegítő személyzet a szakács volt, egy vadnyugati fogaton. A cowboyt könnyű volt helyettesíteni, a jó szakácsot viszont lehetetlen. A napi három fogás egyike a chili con carne volt. A texasi marha rostos és rágós, a lassan főzött chili tette ízletessé és ehetővé. A chilibe persze nem kizárólag marhahús került, hanem a mókustól az armadillóig minden, ami lőtávolságban volt, és ha húsuk nem is volt a legjobb ízű: a chilipaprika csodát tett. Idővel a chili az Amerikai Egyesült Államokban annyira elterjedt, hogy minden településen megjelent egy kifőzde, ami chilin kívül mást nem is árult.

A chili con carnénak az USA-ban olyan státusza van, mint Magyarországon a halászlének vagy a birkapaprikásnak: az emberek főzőversenyeken mérik össze tudásukat, hogy eldöntsék, ki a legjobb. A versenyeket a Nemzetközi Chilitársaság (International Chili Society, ICS) koordinálja, és csak az ICS akkreditációjával lehet rendezni. A területi, állami, végül a regionális versenyeken továbbjutó mesterek a chilifőző „világbajnokságon” (azaz összamerikai bajnokságon) mérik össze paprikájuk erejét minden évben.

Az első versenyt 1967-ben rendezték a texasi Terlinquában. A „cook-off'” két ember között zajlott, egyikük újságíró volt, aki Én mindent tudok a chiliről címen írt cikket, másikuk egy olvasó, akit felháborított a cikkíró magabiztossága. Mindkét versenyző egyenlő számú szavazatot kapott, a döntést egy kívülállóra bízták, aki azonban rosszul lett (összeesett) egy kanálnyi méregerős chilitől, mire döntetlent hirdettek. Az eset számtalan viccet és humoros történetet ihletett, s azóta is folyamatosan rendezik a versenyeket 400 szakklub több ezer indulójával.

A versenyszabályok szigorúak, az alábbi rövid kivonat sokat elárul az igazi chiliről:

A bírálók az alábbi öt kategóriában pontoznak:

Íz: A legfontosabb szempont. A chili az ízek keveréke kell, hogy legyen, domináns íz nélkül.

Állag: A szósz és hús megfelelő aránya, se nem száraz, se nem túl híg.

Aroma: Finom, étvágygerjesztő illatú kell legyen.

Szín: Piros legyen, ne sárga vagy zöld.

Erősség: Mennyire erős az utóíze az ételnek.

A verseny fődíja 25 000 dollár, és a nyertes receptet közzéteszik. Íme a tavalyi győztes kombináció:

Hozzávalók:

2,25 kg kockára vágott marhahús (alsó keresztfartő), a zsíros rész eltávolítva
2 dl marhahúsleves
2 dl csirkehúsleves
2 dl paradicsomszósz
2 aszalt szilva
étolaj
víz (valami speciális texasi víz, de nem ezen fog múlni a siker)

Első fűszerkeverék: 1 kanál paprika; 1,5 teáskanál hagymapor; 1 teáskanál fokhagymapor; 1 marhahúsleves-kocka; 0,5 csirkehúsleves-kocka; 0,5 teáskanál só; 0,5 kanál új-mexikói chilipor; 0,5 kanál új-mexikói darált chili

Második fűszerkeverék: 3 teáskanál darált köménymag; 0,5 teáskanál fokhagymapor; 0,5 teáskanál só; 1,5 kanál Gebhardt chilipor (ez egy különösen jó, ínyenceknek való chili); 1,5 kanál texasi chilipor; 0,5 kanál új-mexikói darált erős chili; 0,5 kanál új-mexikói „light” chilipor

Harmadik fűszerkeverék: 2 teáskanál texasi chilipor; 1 teáskanál őrölt kömény; 0,25 teáskanál fokhagymapor; Tabasco szósz ízesítéshez [A fenti chiliporok különböző chilipaprika-alapú fűszerkeverékek (itt lehet bővebben utánanézni)].
Ezek a porok ízben nagyon eltérőek, tehát a texasi és új-mexikói porok között nagyobb a különbség, mint a szegedi és kalocsai paprika között.

 

Elkészítés: A húst az olajon barnára megpirítjuk, majd az olajat leitatjuk róla. Hozzáadjuk a húsleveket, aszalt szilvát, paradicsomszószt és az első fűszerkeveréket. Az aszalt szilvát egy óra múlva vegyük ki és szükség szerint adjunk hozzá vizet. Amikor a hús megpuhult, a befejezés előtt kb. 30 perccel adjuk hozzá a második, majd 15 perc elteltével a harmadik fűszerkeveréket. A végén ízlés szerint sózzuk, és adjunk hozzá tabasco szószt.

Ez volt hát a világbajnoki recept, de ne ijedjünk meg, a valóság jóval egyszerűbb és gyorsabb. A következőben bemutatom azt a 10 perces receptet (plusz főzési idő), amit hetente készítek, és ami a legközelebb áll a szinte mindenhol kapható chilihez, ami a chili con carne (chili hússal).

 

A hozzávalók: egy fej hagyma, 3 paradicsom, 10 dkg paradicsomszósz, paprika (a képen egy habañero és 4 serrano látható, de bármilyen magyar paprika is kiválóan megfelel), két konzervbab, vagy 40 dkg főtt bab, 5 dkg chilipaprikapor, 0,5 kg darált hús (marha, de más is jó, ha nincs ilyen apróra darálva,az még jobb). A hagymát, paprikát és paradicsomot felaprítjuk és rárakjuk a barnára pirított húsra, rádobjuk a babot is, és kb. 1 óráig lassú tűzön főzelék sűrűségűre főzzük. Ha túl sűrű, vízzel hígítjuk, és a végén még chilipaprikaporral ízesítjük.

Ez az alaprecept, ahány ház, annyi változat ismert. Kávé, sör, Worcestershire szósz, oregánó, kömény, és ki tudja, még minden kerül még bele.

A chili mellé köretnek mindig készítek kukoricakenyeret, ezt is a texasi konyha alapján.

Hozzávalók:

40 dkg kukoricaliszt,
2 tojás,
4 kanál olvasztott vaj,
1 kis fej hagyma,
1 paprika,
1 paradicsom apróra vágva,
10 dkg sajt,
tej,

A kukoricalisztet összekeverem a hozzávalókkal, a tej kivételével. Annyi tejet adok hozzá, amennyivel folyékony piskótaszerű tészta készül. Egy 4-5 centi magas tepsit jól kivajazok, a vajra kis lisztet szórok (figyelem, ezen a lépésen múlik, hogy feszítővas nélkül is kivehető-e a kenyér a tepsiből!), és beleöntöm a tésztát. Kb. 30-40 percig sütöm 200 fokon. A tészta először a tejben fő, aztán megszilárdul, a tetejét nyugodtan megpiríthatjuk. Villával beleszúrva érezni lehet mikor átsült, és belül sem folyékony.

A maradék chilit százféleképpen fel lehet használni. Rakják hotdogra, sült krumplira, tortillachips-re. Én egy nagy kedvencet mutatok be.A tálban egy réteg chili, rá egy réteg tejfel, ezen salsa, a salsán olvasztott sajt, majd jalapeño és reszelt sajt. Ebbe mártogathatunk tortillákat.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.