A szusi, mint a világkonyha mára egyik legismertebb specialitása, viszonylag későn „érkezett meg” Magyarországra. Igaz, meglehetősen új keletű találmányról van szó, hazájában sem mondható túlságosan réginek, legalábbis mai formájában: még nincsen 150 éves. Japánban óriási, egyetlen más ételhez sem fogható kultusza van. Innen kezdett nyugatra (azaz földrajzilag keletre :) terjedni, a hatvanas évek végétől már az USA nyugati partján, a sok japán etnikumú polgár által lakott nagyvárosokban, San Franciscóban, Los Angelesben is ismert, a nyolcvanasok óta pedig Nyugat-Európa nagyobb városaiban is találni szakosodott éttermeket, szusibárokat, azaz –büféket. Hozzánk körülbelül a kilencvenes évek közepén érkezett el. Mára oda jutottunk, hogy a fővárosban hét-nyolc helyen is kapni „eredeti”, azaz japánok által készített különféle szusikat; ételfutárok kínálnak vegyes előregyártott terméket; sőt, úgynevezett futószalagos szusi-éttermek is nyíltak (kuru-kuru, azaz körbe-körbe sushi :) Budapesten, Debrecenben, stb., ilyen például a cikk címében is szereplő Wasabi.
Ebben a postban némely szusifajták egyik fontos alkotóeleméről, egyszersmind a japán konyha nemzetközileg talán legismertebb specialitásáról, a vaszabiról lesz szó. Maga a nyers növény Japánon kívül alig beszerezhető, Európában igen nagy nehézségekbe ütközik, nekem viszont az elmúlt napokban Tokióban sikerült illusztráló képeket készítenem, hátha így könnyebb a megértés.
A vaszabi, angol átírásban wasabi, a Föld egyik legkörülményesebben termeszthető haszonnövénye. Magyarul japán vízitormának is hívják, ami elég pontosan leírja a lényeget. A nagyüzemi módszerek kora előtt kizárólag mérsékelt övi esőerdő-régióban, hideg vizű hegyi patakok, folyócskák öntésterületén termett. Ilyen Japánon kívül csak két helyen van a világon: az amerikai kontinens északnyugati partján, nagyjából Oregon, Washington és Brit-Kolumbia államok partvidékén, valamint ennek ellenpólusán, Chile déli kétharmada táján, nagyjából Chiloé sziget magasságában. Az előbbi területén sikerült is meghonosítani a növényt, chilei vaszabiról nincs tudomásom. Ez, mármint a japán belső, továbbá az oregoni termelés egy darabig elég is volt a piac számára, az étel robbanásszerű terjedését azonban már nem tudta követni. Hiába kezdenek bele a termelésbe Tajvanon, Új-Zélandon például, a kínálat egyszerűen képtelen követni a keresletet, már Japán is importra szorul, pedig ez hallatlan dolog számukra. Kézenfekvő, hogy pótszerhez fordul a piac. A pótszer pedig a mára minden nagyobb boltban kapható tubusos tormakrém.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!