Az ember azt hinné, a különböző ételfutár-cégek által szállított, részekre osztott papír- vagy műanyag tálcán érkező „étkezés” XX. század végi találmány. Pedig Japánban már az 1300-as években létezett ehhez nagyon hasonló jelenség, az erre szolgáló edény neve bentō. Akkoriban persze lakkozott fából készült, nem műanyagból; és ünnepi alkalmakkor, félreeső helyeken rendezett teaszertartás, vagy valamely sintó ünnepség részeként ették a benne lévő ételeket. Az évszázadok során fejlődött és változatosabbá vált mind a forma, mind a tartalom; mára pedig a jelenség beleolvadt a hétköznapokba, teljesen mindennapos látvánnyá vált a vonaton, munkahelyen, ebédidőben közparkokban bentō-dobozból jóízűen falatozók látványa. Erről, s ennek adaptációjáról szól a post.
A bentō tehát egy fő egyszeri étkezésére, általában késői reggelire vagy ebédre szolgáló doboz, amiben különféle élelmiszerek vannak gusztusosan elrendezve. Jellegzetesen japán tárgy (és filozófia), mutassanak nekem még egy népet, amely képes a mindennapi élelmiszer előállítására, feldolgozására és tálalására mostoha (tehát az otthon falain kívüli, mert minden esetben erről van szó) körülmények közt ennyi elképesztő időt és energiát fordítani. A japán családanya (számtalan) kötelessége közé tartozik a mindennapi ebédcsomag elkészítése is, egy-egy a gyerekeknek, a férjnek, aktív korú édesapának, sőt, nagyon sokuk még saját magának is készít. A doboz minden esetben tartalmaz párolt rizst, néha ömlesztve, de legtöbbször formába gyömöszölten. Néha található benne hús is, de ez a ritkább eset. Hal, savanyúság, egy szelet édesség, tojás és gyümölcs viszont mindig van benne (néha tészta is). A hal feldolgozott állapotban, általában japán módra rántva, azaz tempurabundában, de grillezve vagy párolva is gyakran látható. Savanyúságból nem elég egyféle, legalább három kell, lehetőleg úgy, hogy a savanyítás módja más és más legyen, kerülik az „egyenízt”. Minden olyan méretűre van darabolva, hogy ízlésesen elrendezve elférjen a rekeszekben, és legyen egy falatra bekapható. A savanyúságok alá szokás kis papírkosárkát tenni. Az elrendezés gusztusos, az összeállítás rendkívül változatos, az egész étkezés pedig igen egészséges (Japánban 83 év a várható átlagos életkor, a világátlag 67 ). Végül pedig igen-igen finom. A mintadarabot éhesvagyok komámmal és szerzőtársammal két perc alatt ettük meg :)
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!