Előrebocsátom, hogy nem szívesen vállalok étterem-értékelést, eleddig talán hármat ha írtam, mert nem szeretek rosszat mondani, noha néha azt is kéne – az őszinteséghez viszont ragaszkodom. Személyes, mondhatni érzelmi okom van rá, hogy most mégis. Az elmúlt egy-két évben a nyomtatott és elektronikus médiumokban egyaránt hangsúlyosan szóba került egy viszonylag új étterem, ezen médiumokban valódi és önjelölt szakértők egyaránt kiemelkedőnek jellemezték az Anyukám mondta – meglehetősen szokatlan – nevet viselő vendéglőt. Legutóbb a diningguide toplistáján is bekerült a dobogósok közé a nem-Budapesti (azért sem írok vidékit) kategóriában. A természetes szakmai kíváncsiságon túl számomra a különös érdekességét az hordozza, hogy az Anyukám mondta Encsen található. A hétvégén amúgy is a közelben tartózkodván gondoltam, megér 50 kilométer kerülőt, hogy benézzek, erről szól a poszt.
Encs kisváros az ország északkeleti részén fekszik, a néhai Miskolc–Kassa országút mellett, az egykori Abaúj vármegye Zemplénnel határos csücskében. Apai ágon innen, Zemplén vármegyéből származik a családom, a távozottak is itt vannak eltemetve, elég gyakran járok a környéken kegyeleti okokból, és – ha már utaztam 250 kilométert – rendszeresen csavargok is. Ifjú koromban hátizsákkal, manapság autóval. Jól ismerem a régiót, az Aggteleki karszttól egész Széphalomig, a Milictől Tokajig. Szívemhez nőtt, a gyökerekhez való érthető ragaszkodáson túl is, a természet talán itt a legszebb az országban.
Viszont az, felteszem, köztudott, hogy ez a térség nem tartozik az ország legfejlettebb régiói közé. Gyerek- és ifjúkoromban elég mély nyomot hagyott bennem a kontraszt: az ország egyéb részeihez (főleg lakhelyemhez) képesti szürkeség, szegénység, elhanyagoltság. Azóta természetesen hatalmas fejlődésen ment át ez a környék is, de a kontraszt máig érezhető, a foglalkoztatottsági és iparosodottsági mutatók függvényeként, gondolom. Ahhoz viszont, hogy egy étterem kiemelkedjen, magasan kiemelkedjen környezetéből, fizetőképes kereslet is kell, így futott fel a Ráspi, a Krúdy, a 67, vagy a Kistücsök. Legalábbis én így véltem. Ebben a régióban azonban nem beszélhetünk sem sógori gasztroturizmusról, sem tehetősebb és érdeklődő balatoni kétlaki rétegről. Az ellentmondás keltette fel a kíváncsiságom.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!