Létezik panírban sütött, azaz rántott sertéskaraj, csirkemell-filé. Abban a ritka esetben, ha valóban borjúhúsról van szó, létezik bécsi szelet is. De olyan, hogy kirántott hús, nos, olyan nem létezik. De carnibus frixis vero quae non sunt nulla questio fiat, azaz Kirántott húsokról pedig, mivel ilyenek nem léteznek, szó se essék, mondta Könyves Kálmán, és teljesen igaza volt. Ezért hát nem is fogok kirántott húsról szót ejteni, helyette inkább elmondom a takuan, illetve egy bizonyos takuan történetét.
Többször írtam már, fogom is még más postok kapcsán, hogy Japánban a savanyúság, mint műfaj kifejlett kultusznak örvend. Gyakorlatilag minden étkezéskor tálalnak, többfélét. A gyümölcs és hal mellett elsősorban ők is zöldségeket savanyítanak, de abból aztán tényleg mindent, és nem kizárólag ecetben, hanem sok másféle módon is. Eszik teljes étkezés részeként, reggelire is, vagy csak egy kis párolt rizzsel, vagy akár csak úgy magában. Teljes falvak, kisvárosok szakosodnak savanyúság készítésére (lásd Vecsés), Kamakurában láttam egy pultsort, amin kizárólag savanyított dolgokat árultak, volt vagy 800 méter hosszú :)
Illusztrálásképpen itt egy részlet egy kultfilmből. A címe Tampopo (Pitypang), a jelenetben a három főhős meg a gyerek éppen reggeliznek. Lehet látni a hagyományos japán reggeli sok elemét: natto, párolt rizs, hal, miso és savanyúság. Hasonló módon savanyított uborkát vesz elő az asszony a hordóból 0:16-nál; és a post témáját képező jégcsapretkes hordóra mutat a főszereplő 01:11-nél, mondván, hogy ennél jobb savanyúságot ő még nem evett.
A cukemonó (ez a savanyított dolgok összefoglaló neve) kitüntetett része a hosszadalmas eljárás során átalakított és savanyított jégcsapretek, ennek neve takuan. Azon ritka hagyományos ételek közé tartozik, melynek ismerjük a feltalálóját, aki ez esetben egyszersmind a névadó is, egy bizonyos Soho Takuan (1573 – 1645) nevű úr. Minden étteremben, kifőzdében kapható, japán vendéglőkben még Magyarországon is. Ipari változatát lehet keleti boltokban látni, a lányommal együtt annyira szeretjük, hogy gyakorlatilag mindig van itthon a hűtőben. Régi vágyam volt, hogy kipróbáljam, tudok-e ilyet készíteni én is. Rengeteg időt töltöttem pár évvel ezelőtt, hogy utánaolvassak, az sem volt egyszerű, míg némely hozzávaló beszereztem, de végül sikerült. A következőkben megmutatom, hogyan.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!