(Hangsúlyozom, hogy a következő mondatok a legsajátabb véleményemet tükrözik, a bennük olvasható kulináriai értékítélet szintén csak a morgás jogán született, sem egyénnek, sem vállalatnak nem szándékozom kárt okozni.)
Legkésőbb a gyerek tíz éves kora körül minden szülő szembesül a gyorsétterem-dilemmával, amelynek hazai megtestesülése a junk hamburger. Én sem voltam kivétel. Egyes kortársaitól látja a kölyök a viselkedésmintát, a reklámok tudat alatt bemásznak a létébe, végül ő is szeretne elmenni valamely gyorsétterembe, nagyon szeretne, és eleinte nem érti, miért húzzák a felnőttek a szájukat, legalábbis az ő szűkebb környezetében, társadalmi rétegében.
Mikor nálunk is sor került erre a beszélgetésre, elmeséltem a gyerekeimnek, hogy nem tiltom meg ugyan a gyorsétterem-látogatást, de kizárólag azért, mert nem vagyok tiltáspárti. Ezzel együtt legyenek tudatában, hogy igencsak helytelenítem a dolgot, több okból is. A kisebbik baj az, hogy a vendégkör és a metacivilizáció olyan, amilyen. A nagyobbik az ezen helyeken kapható, tápláléknak látszó tárgyak kivitele. Mire a harmadik, tárgyban folytatott beszélgetés végére értünk, annyira felfogták és átérezték, hogy mit sugallok nekik, hogy mára talán egy évben egyszer, ha ilyen helyre tévednek.
Még a tavasszal megyünk hazafelé Budán a fiammal, mikor megpillantok egy amerikai stílusú, út menti texmex éttermet. Ismertem a helyet, kiváló minőségű hamburgereket lehet enni náluk, többek közt. Kérdem a gyerektől, nem eszünk-e egy hamburgert gyors ebédre. „De papa, hamburgert???? Hát te mondtad mindig, hogy a hamburger vacak étel (nem ezt a jelzőt használta :)!” Na mondom, ezt most gyorsan helyretesszük. Beültettem a srácot, rendeltünk két nagy hamburgert sült krumplival és coleslaw-val, és étkezés előtt elmondtam neki a teljes valóságot, legalábbis ahogy én látom.
Hogy tudniillik nem a hamburger vacak, hanem a bizonyos helyeken árult, bizonytalan összetevőjű hamburger. Ha a hamburgerre odafigyelnek, megadják a módját a hozzávalóknak, akkor az egy kiváló étel. Hogy a jó minőségű marhahúsból készült étel és a szték közt – amit ugye ő is nagyon szeret – jószerével csak az étel textúrája az eltérés, hogy marhahús és marhahús közt ég és föld a különbség, és speciel az USA-ban sok dolog van, ami nekünk, európaiaknak nem tetszik, de a kiváló minőségű marhahús és az ebből készült ételek nem tartoznak ide; hogy pusztán azért, mert valami amerikai, még nem szükségszerűen vacak (én sem ezt a jelzőt használtam), és pusztán attól, hogy egy konyha egyszerű, még nem jelenti, hogy rossz is.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!