Már gyerekkoromban is nagyon szerettem, máig tart. Sokszor, sokféleképpen szoktam készíteni, néha kísérletezve, legtöbbször hagyományos módon, hagyományos alatt a családi hagyományt értve, ami – ki fog derülni – alig valamiben különbözik némely más népekétől. Mondom, gyerekkorom óta egyik kedvencem, csak az volt a furcsa, hogy amit a menzán adtak – elég gyakran – egészen más volt, mint amit édesanyámtól kaptunk. Egyszer rá is kérdeztem, hogy Mama, biztos, hogy mindkettő paradicsomleves? A válaszra sajnos nem emlékszem, de az benne lehetett, hogy mi nem rakunk bele cukrot, mert az csúf szokás, mert ez megragadt az agyamban. Egyébként tényleg így van. A menzait csak azért ettem meg, mert legtöbbször betűtészta volt benne, és azzal lehetett bolondozni.
A postot tervezve elgondolkodtam rajta, hogyan lehetne az adott szűk keretek közt minél jobb áttekintést adni egy olyan széles spektrumon mozgó, nemzetközileg is, idehaza is kultivált ételről, mint a paradicsomleves, és bizony fájt a szívem, hogy „hely hiányában” ki kell hagynom egynémely, szerintem nagyon kellemes változatot, mint a török vagy a mexikói. A következők mellett döntöttem. Először is szerepel az, ahogy anyámtól tanultam, ez lesz a honi paradicsomleves, továbbá mutatom azt is, ami a Larousse Gastronomique-ban szerepel, ezzel a kettővel eleget teszünk a hagyománynak. A másik kettő elég modern változat, olvastam őket: chiliésvaníliánál a sült paradicsomosat, Jamie Olivernél pedig a paradicsomconsommét.
Egyet nem szabad elfelejteni: paradicsomlevest nem könnyű elrontani, AMENNYIBEN rendes, szabadföldi, édes, lédús, érett természetes körülmények közt nevelt paradicsomról , avagy ilyenből készült konzervről van szó. Az ízetlen, kemény, fóliasátras nagyáruházi paradicsomból viszont akkor sem lesz rendes étel, ha Bocuse mester készíti. Ide tartozik az is, hogy a jó minőségű – többnyire olasz -, egészben eltett, hámozott konzervparadicsom nem, vagy csak alig gyengébb a fent említett ideálisnál, tehát szezonon kívül ezerszer inkább ezt használjuk, mintsem az áruházit! Legalábbis szerintem. A recepteknél érdemes figyelni, az első három esetében apró eltérések okozzák a kissé nagyobb különbségeket a végeredményben, de szerintem mindegyik nagyszerűen járható út.