Jubileumi postnak szánom az alább következő írást, ma két éves a „blog”. Gondoltam, a számomra jeles napon egy életre szóló élményt teszek közzé, hátha lesz, akit érdekel – magyar nyelven nem sűrűn olvasni ehhez hasonló éttermi beszámolót. Tavasszal abban szerencsés helyzetben voltam, hogy Tokióban tölthettem egy hetet. Éhesvagyok barátommal mentünk ki, azzal a céllal, hogy a rendelkezésünkre álló idő alatt megkóstoljuk a lehető legtöbb japán ételt, a lehető legszélesebb spektrumon, magyarán egy kulináriai szafarit csináltunk magunknak. Így is történt, hosszú sor utcai ételárus kínálatán kezdve, különböző tészta-, hal- és szusibáron és -éttermen át egészen a csúcsig, a (keleti) gasztronómia egyik ikonikus darabjáig. Ez utóbbiról, az Esaki étteremről szól a post.
A feltérképezést, a sziszifuszi helyfoglalást, minden ezzel kapcsolatos ténykedést még tavaly ilyenkor végeztem, ezért az adatok a 2012 végi állapotot tükrözik. Ebben az időben az Esaki egyike volt a japán főváros 16 darab (!) 3 Michelin-csillagos éttermének. Felteszem, aki kulináriai szakblogot olvas, az körülbelül tisztában van eme kitüntetés lényegével, ha nem, itt el lehet olvasni a legfontosabbakat. A Michelin-csillag szerintem nagyjából megfelel a Nobel-díjnak, legalábbis strukturálisan. Mindkettőt grémium ítéli oda, ezért ha minimálisan is, de szubjektív; mindkettő rendkívül alapos szakmai szűrésen megy át, ezért a minőséget illetően nagyot tévedni nem lehet, ha erre alapoz a látogató; végül nemzetközileg mindkettő közmegegyezéssel a legmagasabb szakmai elismerésnek minősül, ezért teljesen mindegy, hogy a laikus Borsodkenézen vagy Moose Scrotum, Oregonban miként vélekedik róla. A szakácsok és étteremtulajdonosok a szakma élvonalában éveket adnának az életükből akár egy csillagért is, sőt, olyan szomorú eset is előfordult már, hogy a háromból egy csillag elvesztése miatt a chef eldobta saját életét.
Bizonyára azt is sokan tudják, hogy az elmúlt öt év során, hála Istennek, Magyarország is felkerült a Michelin-térképre: Budapesten két étterem is, a Costes és az Onyx büszkélkedhet egy-egy Michelin-csillaggal. Annál is inkább jelentős dologról van szó, mivel a volt keleti blokk országaiban (vulgó Vadkelet) az említetteken kívül csak Prágában van ilyen étterem, tőlünk egyenesen kelet felé pedig legközelebb Japánban. Ez nem vicc. Itt viszont, mármint Japánban, elég sok van, hogy erős understatementtel éljek. Csak Tokióban 16 (!) darab 3-csillagos (!) étterem működik, egyik legszemléletesebb bizonyítékaként, mire képes egy folytonosan tanulni, jobbítani, tökéletesíteni vágyó nép, mely századok óta hallatlan figyelmet fordít az élet minden terén az egyszerű, mégis zavarbaejtően elegáns megoldásokra, a felhasznált anyag tökéletes megismerésére, amelytől abszolút nem idegen az újító ötletek átvétele és kisimítása, ugyanakkor talán minden más nemzetnél féltőbben őrzi – teljesen egyedi – hagyományait. Amelyben az egyszerű ember is különbséget tesz íz alapján tavaszi és őszi hering, avagy egy- illetve négyéves tonhal húsa közt; ahol rokonok-barátok postán küldözgetnek egymásnak több száz kilométerekre egy-egy nagy üveg helyi forrásvizet, mert abból a legjobb a tea; ahol az étel szent dolog, a pénz viszont ellenkezőleg, ezért aki étellel dolgozik, az nem érHET pénzhez munka közben; ahol ha, száz évente egyszer, elfogy a hazai rizs, inkább nem esznek, de az importot nem veszik a szájukba, mert a rizs az istenek egyik megtestesülése, maga a japán élet.