Ezt a posztot egyfajta illusztrált köszönetnyilvánításnak szánom. Van egy kedves barátom, Cul Balázs a neve, akivel jó ideje forgolódunk együtt – én laikusként, ő foglalkozásszerűen – a kulinária világában. Éveken át jártunk közösen étteremtesztelésre, azóta is meg szoktuk osztani gondolatainkat a témában. Balázs élelmiszerrel, alapanyagokkal foglalkozik hivatásszerűen, s engem mindig őszinte elismeréssel töltött el a szakértelme. Egyszer egy csúnyán lehúzós kvázikeleti étteremben ültünk együtt, a pincér felrakta a terítéket, közte az apró szójaszószos üveget az asztalra, barátom csak rápillantott az üvegre, s megjegyezte, „fel van vizezve”. Megkóstoltam, tényleg fel volt, de én ezt akkor sem tudtam volna szemre megállapítani, ha órákig bámulom, pedig ha nem volt a kezemben kétezer szójásüveg eleddig, hát egy sem. Na, ez a szakértelem :)
Foglalkozásából adódóan Balázs barátom gyakran jár élelmiszer-ipari kiállításokra, vásárokra, Európa legkülönbözőbb helyein, s ilyen alkalmakkor mindig kapok tőle ajándékba kis csomagot. Szószok, condimentek, savanyúságok, fűszerek, tészta és rizs, figyelemmel a japán termékekre – ezekből szokott állni a gonddal összeállított ajándékkosár, s ezen dolgok különös értékét adja, hogy Magyarországon általában nagyon nehéz, vagy éppen lehetetlen hozzájutni. Sok év elteltével, sok csomag felhasználása után szeretném írásban is megköszönni a kedvességet, ezért kiválasztottam három fűszert, továbbá egy mellékelt receptkönyvet, és ebből elkészítettem néhány ételt. Kedves Balázs, álljon tehát itt a köszönetem!
Bevezetésként annyit, hogy a három szóban forgó fűszerhez (és egyéb condimentekhez) adott kis receptfüzet az adott japán cég kiadványa, fúziós ételek leírása útján népszerűsíti termékeit. Az elkészített ételek tehát európai fogások, kicsit „keletiesítve” az adott fűszerkeverékekkel. Tekintve, hogy a japánok jóval ritkábban szoktak európai értelemben (tehát porított, morzsolt stb. növényi részekkel) fűszerezni, az ízhatásokat egész másképpen variálják, különlegességnek is mondható a lentebb szereplő összeállítás. A három fűszer (a galériába raktam makróképeket is) a sansyo (kiejtve szansjó); a yuzupor; végül a nanami.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!