időjárás 10°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Nekiestek a kommentelők Hosszú Katinkának a Facebookon

Szalay Attila
2021.07.27. 17:21
Nekiestek a kommentelők Hosszú Katinkának a Facebookon

Sokaknál kiverte a biztosítékot, hogy Hosszú Katinka ma visszalépett a 200 méteres pillangóúszástól a tokiói olimpián, hiszen a döntése előre borítékolható volt, ahogy az is, hogy ezzel megfoszt egy másik magyart, Jakabos Zsuzsannát az indulástól. Erre reagált hevesen az internet népe: a gerinctelen még a finomabb jelzők közül való, amit a háromszoros olimpiai bajnok fejéhez vágnak a saját közösségi oldalán.

„Kedves Katinka, eddig tiszteltem, de most csalódtam!” – írja valaki, más pedig felteszi a kérdést: „Jakabost miért szívatod?” Hosszasan idézhetnénk a Hosszú Katinka Facebook-oldalára érkező hozzászólásokból, ugyanis az utóbbi egy-két órában záporoznak a friss, javarészt elégedetlenkedő kommentek a háromszoros olimpiai bajnok egyébként két nappal ezelőtti posztja alá.

Sok hozzászólás a jó ízlés határát súrolja, sőt messze túllép azon, íme egy-két kiragadott példa:

Ilyen szintű sértéseket nyilvánvalóan nem kell eltűrnie Hosszú Katinkának, kíváncsian várjuk, hogyan reagál minderre, ha egyáltalán válaszra méltatja a kommenteket. Mindenesetre van az ügynek tanulsága, talán több is, az egyik az, hogy feleslegesen megfosztottak egy magyar sportolót az olimpiai indulástól egyéniben.

Valószínűsíthető volt, hogy Hosszú visszalép majd a 200 pillangótól, mi is több cikkben írtunk erről, hiszen a szám elődöntője és a Katinkának nyilvánvalóan fontosabb 200 vegyes döntője között nagyon kevés idő telik el holnap hajnalban. A döntés a visszalépésről tehát teljesen észszerű, ami viszont nem az: maga az indulás.

Egy nemzetből csak ketten nevezhetnek egy számban az olimpiára, 200 pillangón a világbajnok Kapás Boglárka mellett Hosszú volt a kedvezményezett, így az ugyancsak kvótával rendelkező Jakabos Zsuzsanna nem állhatott rajthoz. Utólag sem, hiába lépett vissza Hosszú. Jakabosnak egyébként ez lehetett volna ez egyetlen egyéni száma az olimpián, ezenfelül csak a váltóban indul. Hozzá tartozik az ügyhöz, hogy Jakabos edzője, Petrov Iván szerint ők nem vesztettek semmit, hiszen az úszó nem volt olyan formában, hogy a döntőért harcoljon.

Végső soron azonban Sós Csaba szövetségi kapitányt dönt a nevezettekről, ám Hosszú esetében, kívülről úgy tűnhetett, felcserélődtek a szerepek. Az erre vonatkozó újságírói kérdések elől rendre azzal a válasszal tért ki a kapitány, hogy egy háromszoros olimpiai bajnoknak vannak privilégiumai, elsőbbséget élvez abban, hogy eldöntse, mely számokban akar indulni.

Hosszú egyébként ugyanezt eljátszotta – ugyancsak Jakabos kárára és 200 pillangón – a riói olimpián is, ám akkor a fantasztikus teljesítménye, a három arany- és egy ezüstérem feledtette az ügyet. Most más a helyzet, Hosszúnak nem megy annyira Tokióban, 400 vegyesen ötödik lett, kétszázon pedig csak a hetedik helyen jutott be a döntőbe.

A másik tanulság éppen ebből fakad: amit a győztesnek elnézünk, azt a „vesztesnek” minősíthetetlen stílusban felhánytorgatjuk? Nincsen jól ez így. Sem az elnézés, sem a felhánytorgatás stílusa.

A jelenség egyébiránt nem magyar sajátosság, épp a minap írtunk arról, hogy Japánban a helyi sztárt, Milák Kristóf egyik riválisát, Szeto Daiját szedték darabokra a közösségi médiában, amiért korábbi sikerszámai közül kettőben sem jutott be a döntőbe.

OLIMPIA

Tokió nagy pillanatai – munkatársunk fotói az olimpiáról

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.