„Nem tudtuk feltenni az i-re a pontot, most nagy a csalódás”

Vívásban számunkra befejeződött a tokiói olimpia, válogatottunk egy aranyéremmel (Szilágyi Áron, férfikard egyéni), egy ezüsttel (Siklósi Gergely, férfipárbajtőr egyéni) és egy bronzzal (férfi kardcsapat: Szilágyi, Szatmári András, Decsi Tamás, Gémesi Csanád) zárt, de ne feledkezzünk meg Márton Anna negyedik helyéről sem a női kard egyéniben, amit versenyzőnk sérülten harcolt ki. A részleges térdszalagszakadáshoz még egy porcleválás is társult, ez is jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy női kardcsapatunk szombaton mindhárom mérkőzését elveszítette, így be kellett érnie a nyolcadik hellyel.

Magyar Nemzet
2021. 07. 31. 12:08
null
Battai, Márton Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tokióban vasárnap a férfitőrözők csapatversenyében nem leszünk érdekelve, így számunkra szombaton zárultak a vívóversenyek – sajnos nem úgy, ahogyan szerettük volna… A női kardcsapatok versenyében kilenc együttes indulhatott, a kvalifikáció alapján nyolc, valamint a házigazda jogán a japánok, akik a nyolc közé jutáséért 45-29-re legyőzték a tunéziaiakat.

A világranglista ötödik helyén álló együttesünk (Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, Battai Sugár) a negyeddöntőben a rangsorban negyedik dél-koreaiakkal csapott össze, és egyáltalán nem tűnt lehetetlennek, hogy a mieink legyőzzék őket; csapatunk kimondva is éremért jött az olimpiára. Ám legjobbunk, Márton Anna korábban az egyéni versenyben rásérült a részleges szalagszakadására (az olimpia előtt nem műttette meg magát, mert akkor nem épült volna fel a játékokra, konzervatív kezelést alkalmaztak nála), így végzett a negyedik helyen, s utána porcleválást is kimutattak a térdében. Ám így is indulni akart a csapatversenyben, mi több, a dél-koreaiak elleni találkozón az első asszóját meg is nyerte 5-4-re. A másodikban 5-4-re kikapott, és ekkor 20-16-ra vezetett az ellenfél. Majd 25-20 lett „oda”. Ám a hatodik asszót Pusztai 9-5-re, a hetediket Katona 6-2-re nyerte, vagyis két párharccal a vége előtt 35-32-nél már nálunk volt az előny. A végjátékban pedig Márton 38-35-re vezetett, de az ázsiaiak innen 40-39-re fordítottak, s végül 45-40-re nyertek. Márton 8-4-re, Pusztai 5-1-re kapott ki, így csapatunk a folytatásban már csak az 5-8. helyért vívhatott.

Először a világranglistán tizedik japánokkal, és ezen az összecsapáson Márton térde már teljesen felmondta a szolgálatot, az első asszója közben – amikor ellenfele 3-0-ra vezetett ellene – le kellett cserélni, a 18 éves Battai Sugár ugrott be a helyére. Aki szépen helyt állt, két asszóját megnyerte, de 45-42-re így is alulmaradtunk.

– Nem tudok úgy elindulni, hátra kitámasztani, ahogy megszoktam, és ahogy szükség lenne rá – nyilatkozta az Nso.hu oldalon Márton Anna. – Úgy éreztem, az a legfelelősségteljesebb döntés, ha cserélünk, mert sem nekem, sem a csapattársaimnak nem lett volna jó, ha tovább próbálkozom. Nehéz pozitívan értékelni az egész ciklust azok után, hogy ez a verseny nem sikerült, és nem tudtuk feltenni az i-re a pontot. Sokkal jobbak vagyunk annál az eredménynél, ahol végezni fogunk. Szerintem kívülről is érződik, hogy most nagy csalódás.

Érződött, csapatunk a hetedik helyért vívott meccsre nem tudta összeszedni magát, a világranglistán kilencedik kínaiaktól 45-30-ra kapott ki; ez bizony csúnya vereség lett a végére, s nyolcadik hely a kilenc együttes között.

 

Márton Annát (jobbra) Battai Sugár váltotta
Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport

Gárdos Gábor, a női kard szakág vezetőedzője a Magyar Vívószövetség honlapján így értékelt:

– Hadd térjek először vissza az egyéni versenyre. Kilenc éves kora óta dolgozunk egymással Márton Annával, de még soha nem fordult elő, hogy egy negyedik hely után gratuláltam volna neki. Most ezt tettem. Ma pedig arra készültünk, hogy négy közé jutunk és éremért vívunk. Ez sajnos nem jött össze. Ebben nagyon közrejátszott Panka sérülése. Hátrafelé gyakorlatilag nem tudott akciót csinálni, előre irányba pedig csak ütemváltás nélkül tudott mozogni. Ennek ellenére szoros meccset vívtunk Koreával. Mentálisan ezt követően nem tudtunk úgy felállni a következő meccseinkre, mint kellett volna, és mint ahogy a nem az éremért érkező ellenfeleink tették. A mutatott teljesítmény ellenére a csapategységgel, az akarással, az egymás iránti tisztelettel és szeretettel teljességgel elégedett vagyok. Komoly jövője van ennek a csapatnak. Nagyszerű élmény és eredmény, hogy a női kardcsapat először vehetett részt az olimpián, ez élményt és önbizalmat adhat. Nem szeretnék egyénileg senkit értékelni, akár negatívan, akár pozitívan. Mi egy csapat vagyunk, amelyik most így teljesített.

Korábban a csapatversenyeken férfikardozóink a bronzéremnek is örültek, bár előzetesen az aranyat célozták meg, női tőrözőink (Kreiss Fanni, Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Mohamed Aida) viszont nem a hetedik helyért jöttek, mit ahogy női kardozónk sem a nyolcadikért.

– Én két-három éremben, köztük egy aranyban gondolkodtam. Amit elértünk, abszolút megfelel a magyar vívás tradícióinak, úgyhogy ebből a szempontból mondhatjuk azt, hogy elégedettek vagyunk – összegzett Boczkó Gábor, a Magyar Vívószövetség sportigazgatója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.