Kitűzött cél Tokióra: túl kell élni a nehéz csoportot

Elek Gábor, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya bizakodón értékelte a válogatott olimpiai felkészülését, és amondó, noha nehéz csoportba került a csapat, túl kell élni a csoportkört. Fontos – hangsúlyozta –, hogy a lányok stressz nélkül, sőt zsivány hozzáállással kézilabdázzanak. Természetesen a játékosok is meg akarják mutatni, hogy ott a helyük a legjobbak között.

Magyar Nemzet
2021. 07. 15. 14:19
Magyarország_Montenegró
Tomori Zsuzsanna, a magyar válogatott rangidőse, egyben egyetlen olyan játékosa, aki járt már olimpián Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A teljes magyar olimpiai küldöttségből leginkább talán női kézilabda-válogatottunk felkészülése zajlott szem előtt. A csapat három edzőmeccset vívott Siófokon – mindhármat meg is nyerte –, majd az elutazás előtt csütörtökön Elek Gábor szövetségi kapitány, valamint Kovacsics Anikó csapatkapitány, a rangidős Tomori Zsuzsa, továbbá Lukács Viktória részvételével sajtótájékoztatót tartott, amelyen ott volt Kirsner Erika, korábbi válogatott játékos, a szövetség alelnöke is.

– Ennél erősebb csoportba nem is kerülhettünk volna, de ha innen sikerül továbbjutni, ott vagyunk a legjobb nyolc között, és akkor már tudunk tovább gondolkodni – utalt Kirsner Erika arra, hogy a magyar válogatott a francia, a spanyol a svéd, az orosz és a brazil csapattal került egy hatosba. A másik csoport ennél lényegesen könnyebb, ott a két nagyágyú, Norvégia és Hollandia mellett Montenegró, Angola, Japán és a Koreai Köztársaság található. – A legfőbb persze az, hogy a lányok örömet szerezzenek a magyar embereknek – tette hozzá a korábbi kiváló játékos, aki 2000-ben furcsa döntés eredményeként maradt le az olimpiáról.

– Három hét felkészülés áll mögöttünk, nagyszerű helyszíneken, hatalmas vendégszeretettel. A tervezett munkát sikerült elvégeznünk – szögezte le Elek Gábor szövetségi kapitány. – Mindhárom felkészülési mérkőzésünket megnyertük, aminek nagyon örülök, bár hozzá kell tennem, ezeken a találkozókon több hullámvölggyel is meg kellett küzdenünk. Igaz, a gyakorlás volt az elsődleges célja ezeknek a meccseknek, illetve a brazilok ellen nem is akartuk kiteríteni a kártyáinkat, hiszen igencsak korán találkozunk velük a csoportban.

Úgy gondolom, ha sikeresen szeretnénk szerepelni az olimpián, annak az a kulcsa, hogy minden stresszt, nyomást itthon hagyjunk Budapesten. Egy zsivány, vidám csapatot szeretnék majd látni kint.

Nem vagyok jó jós és latolgatni sem szeretnék, annyit viszont elmondhatok, hogy egyértelműen szeretnénk továbbjutni a csoportból, de egyelőre csak eddig tervezünk előre. Minden ellenfelünk komolyan készül, azonban mi szeretnénk borítani a papírformát. Úgy vélem, az a csapat, amely jobban tud alkalmazkodni mindenféle körülményhez és esetleges nehézséghez, előnyben lesz másokkal szemben.

Kovacsics Anikónak teljesen rendbe jött a sérült válla, maximális erőbedobással tudott dolgozni a felkészülési időszakban.

– Edzésről edzésre jobb volt a vállam, és a felkészülési mérkőzéseken már jó állapotban voltam. Fantasztikus érzés, hogy én lehetek a csapatkapitánya ennek az együttesnek, remélem, hogy eredményességben is felérünk majd az elődeinkhez – jelentette ki az irányító.

Tomori Zsuzsanna azt emelte ki, nagyon sajnálja, hogy végül nem lesznek nézők a mérkőzéseken, mert úgy teljesen más lenne a hangulat, ugyanakkor abban bízik, hogy épp a magyar válogatott lesz a „sötét ló” a csoportban.

Tomori Zsuzsanna, a magyar válogatott rangidőse, egyben egyetlen olyan játékosa, aki járt már olimpián
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

– Nagyon nehéz szavakkal átadni, milyen érzés kint lenni az olimpián – hangsúlyozta Tomori Zsuzsanna, aki a válogatottból egyedüliként rendelkezik olimpiai tapasztalattal. – Magával ránt mindenkit, amikor belépünk az olimpiai faluba, olyan sportolókkal, sztárokkal lakunk egy helyen és futunk össze, ami már magában elképesztő, amellett, hogy az olimpia egy sportoló számára a csúcsot jelenti. Nagyon sajnálom, hogy nem lesznek nézők, de ez a kedvünket és a motivációnkat kicsit sem csorbítja. Nem szeretnék én sem latolgatni, de remélem, hogy mi lehetünk a fekete ló a csoportban és meglepetéseket szerezhetünk. Annak nagyon örülök, hogy van tartásunk, nem voltak nagy hullámvölgyeink a felkészülési mérkőzéseken, így bizakodó vagyok a csoportmeccseinket illetően is, bár egyértelmű, hogy nem lesz egyszerű dolgunk. A felkészülési időszakban azt láttam, hogy összeállt a csapat, stabilak vagyunk és van tartásunk, ha pedig ezt az olimpián is meg tudjuk mutatni, akkor bármelyik ellenfelünknek problémákat tudunk okozni.

Lukács Viktória, a Győr jobbszélsője azt mondta, furcsa olimpia lesz a tokiói, de a válogatott minden tagja nagyon örül annak, hogy ott lehet a keretben.

– Tudjuk, hogy miért dolgoztunk és készültünk ilyen sokáig, remélem, hogy elérjük a célunkat. Napról napra új információkat kapunk, szerintem majd csak ott fog kiderülni, hogy ténylegesen mit és hogyan csinálhatunk – jegyezte meg bizakodva.

A magyar keret: Kapusok: Bíró Blanka (FTC), Janurik Kinga (FTC) Jobbszélső: Lukács Viktória (Győr), Jobbátlövők: Kiss Nikoletta (Siófok), Klujber Katrin (FTC), Tomori Zsuzsanna (Siófok), Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC), Szucsánszki Zita (FTC), Vámos Petra (DVSC), Beállók: Bordás Réka (DVSC), Kisfaludy Anett (FTC), Balátlövők: (FTC), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK), Balszélsők: Márton Gréta (FTC), Schatzl Nadine (FTC). Tartalékok: Helembai Fanny (Vác), Szikora Melinda (Siófok).

A magyarok menetrendje (magyar idő szerint):

Július 25., 14:30: Magyarország–Franciaország

Július 27., 4:00: Magyarország–Brazília

Július 29., 12:30: Magyarország–Oroszország

Július 31., 12:30: Magyarország–Spanyolország

Augusztus 2., 9:15: Magyarország–Svédország.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.