Tizenegy éves negatív szériát kell lezárni a franciák ellen

Magyar idő szerint vasárnap délután fél háromkor mutatkozik be a magyar női kézilabda-válogatott a tokiói olimpián. Az ellenfél a mezőny egyik legerősebb csapata, a Bajnokok Ligájában és a nemzetközi kupaporondon edződött világsztárokkal felálló Franciaország lesz. Legutóbb tizenegy éve sikerült legyőzni őket, idén a döntetlen is nagyot szólna Tokióban.

Szilágyi
2021. 07. 24. 19:22
null
A kőkemény védekezés elengedhetetlen a mezőny egyik legjobb csapata ellen Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2010. december 8-án sikerült legutóbb nyerni a franciák ellen. Tizenegy éve a dán–norvég közös rendezésű Európa-csoportbajnokságon került egy csoportba a két csapat, és főképp a remek napot kifogó, öt gólt szerzett Bulath Anita vezérletével a magyarok 21-18-ra nyertek. Tomori Zsuzsanna játszott az akkori meccsen, és vasárnap újra lesz feladata. Rá épül ugyanis a magyar válogatott védekezése.

A 2010-es randevú óta ötször találkozott egymással a két válogatott, egy barátságos meccsen elért döntetlent leszámítva minden alkalommal, a 2014-es Eb-n, a 2017-es és 2019-es vb-n, valamint egy 2018-ban lejátszott Golden League-mérkőzésen is francia győzelem született.

Kovacsics Anikó (balra) és pályafutása első olimpiáján szerepelhet
Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

Éppen itt az ideje, hogy megszakadjon a negatív sorozat! A helyzet nem könnyű: a francia válogatott mellett az orosz és a norvég a két favorit a tokiói tornán.

Az öt évvel ezelőtti riói olimpián ezüstérmes (az oroszoktól kaptak ki a döntőben) csapat tokiói keretében három játékos képviseli a magyar bajnoki ezüstérmes, Bajnokok Ligája-bronzérmes Győri Audi ETO-t. Olivier Krumbholz szövetségi kapitány Amandyne Leynaud, Beátrice Edwige és Estelle Nze Minko mellett is számos világsztárt tudhat a csapatában. A BL-döntős Brestből a kapus, Cleopatre Darleux mellett Pauletta Foppa és Kalidiatou Niakate is kerettag. Régi ismerősünk a magyarok ellen általában jól játszó Alexandra Lacrabére és a Rosztov Don virtuóz, gyorsléptű irányítója, Grâce Zaadi Deuna is klasszis kézilabdázó.

Elek Gábor szövetségi kapitány is kiemelte, hogy nincsenek Görbicz Anitához hasonlítható sztárok a magyar keretben. Az egységes csapajátékkal tervezi kompenzálni az ellenfél nagyobb tudását. Tomori kivételével nálunk mindenki olimpiai újonc: a keretben helyet kaptak a junior és ifjúsági szinten sikeres játékosok (Háfra Noémi, Klujber Katrin, Vámos Petra, Márton Gréta) mellett a tapasztaltabb játékosok (Szucsánszki Zita, Szöllősi-Zácsik Szandra, Kovacsics Anikó, Schatzl Nadine, Lukács Viktória), és meglepetésre bekerült a tokiói keretbe Bordás Réka is, aki tétmeccsen először az olimpián mutatkozhat be a magyar válogatottban.

A felkészülés nem volt zökkenőmentes, Kovacsics és Szöllősi-Zácsik is sérüléssel bajlódott, de a siófoki „hangulatfokozó” és sikerélményt nyújtó edzőmeccsek (Brazíliát kétszer, Monenegrót egyszer győzte le a válogatott) alapján úgy tűnt, minden rendben a csapat háza táján. A Norvégia elleni felkészülési mérkőzés eredménye után Elek Gábor nem volt elégedett a látottakkal.

– Az első félidőben a norvég csapat sokkal gyorsabb, agresszívebb volt nálunk, ez okozta a kialakult nagy különbséget – mondta Elek az Mksz.hu-nak. – Mi túl sok hibával kézilabdáztunk, ami nem volt jó, a csarnokkal is ismerkedtünk, óriási a tér belül, de természetesen erre szolgált leginkább ez az első meccs, hogy megtapasztaljuk a körülményeket, például azt is, hogy extrém módon hűtik az arénát, ami nem baj, de fel kell rá készülnünk. Fontos volt, hogy az olimpiai forgatagból kikerülve elit csapattal találkozzunk, hiszen ez segíti, hogy felgyorsuljunk. Szünet után már sokkal inkább azt a játékot mutattuk, amit szeretnénk megvalósítani gyorsaságban, agresszivitásban is, a franciák elleni nyitómeccsig hátralévő időben ezen fogunk tovább dolgozni – fogalmazott a kapitány.

Bíró Blanka pályafutásában is különleges alkalom a tokiói olimpia:

 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

Blanka Bíró (@biroblanka) által megosztott bejegyzés

Magyar idő szerint vasárnap délután fél háromkor kiderül, hogyan sikerült a finomhangolás az első csoportmérkőzésre. Női kézilabda-válogatottunk legutóbb tizenegy éve, 2008-ban szerepelt az olimpián. Tizenegy év távollét után egy tizenegy éves sorozatot kellene megtörni a torna egyik favoritja ellen.

 

A magyar keret:

Kapusok: Bíró Blanka (FTC), Janurik Kinga (FTC). Jobbszélső: Lukács Viktória (Győr), Jobbátlövők: Kiss Nikoletta (Siófok), Klujber Katrin (FTC), Tomori Zsuzsanna (Siófok). Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC), Szucsánszki Zita (FTC), Vámos Petra (DVSC). Beállók: Bordás Réka (DVSC), Kisfaludy Anett (FTC). Balátlövők: Háfra Noémi (FTC), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK). Balszélsők: Márton Gréta (FTC), Schatzl Nadine (FTC). Tartalékok: Helembai Fanny (Vác), Szikora Melinda (Siófok).

A magyarok menetrendje (magyar idő szerint):

július 25., 14.30: Magyarország–Franciaország

július 27., 4.00: Magyarország–Brazília

július 29., 12.30: Magyarország–Oroszország

július 31., 12.30: Magyarország–Spanyolország

augusztus 2., 9.15: Magyarország–Svédország

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.