Édesanyám különös asszony, először is nincs kora, hetven előtt egy kicsivel is megőrizte szépségét, másodszor egyáltalán nincs a teherbírásának határa. A világról, az abban való hasznosságról, az elvégzett munka minőségéről, szeretetről, tiszteletről, segítőkészségről és becsületről nagyon határozott elképzelése van. Fejlett kritikai érzékét persze egy percig sem titkolja, ő az, aki mellett már gyerekkorodban sincs sok sumákolás.
Viszont az alapvetések elsajátítása mellett megtanulsz tőle nagyon szeretni. Szóval kemény csaj, vele nincs apelláta. Velem együtt négy lányt szült. Viszont úgy alakult, hogy valahogy mi négyen a panírozáson kívül, igény hiányában, egyáltalán nem folytunk bele a főzés műhelytitkaiba. Tudtuk, hogy milyennek kell lennie az ételnek, jóízűen megettük és kész. Jelenleg húgaim közül az egyik haladó, a másik középkezdő, a harmadik pedig ultrakezdő szinten űzi a gyakorlati gasztronómiát.
Ennek megfelelően, amikor külön háztartásom alapjait elkezdtem lerakosgatni, nem sok értékelhető dolog került ki a kezeim alól. Akkor ettünk normális ételt, ha a szüleinknél voltunk, vagy az anyósom és az édesanyám hoztak magukkal. Így alakult, hogy miután ráuntam az üzletekben kapható teljes félkészkaja-repertoár egységes ízére, fogtam egy háromkötetes szakmunkát, és az elejétől a végéig bebifláztam.
A dicsérő ösztönzés nagyban hozzájárult a kezdeti szárnypróbálgatásom sikerességéhez, ami elvezetett a mostani viszonylagos konyhai magabiztosságomhoz. Persze ma is előfordul, hogy a prézli–búzadara kettős összecserélésének következménye még mindig okoz meglepetést. Szerintem az ételkészítés jó anyagismeretből és kreativitásból áll, e kettő fúziója pedig már a technika.
A sütemény már más tészta, az színtiszta kémia és precizitás. Nincs lacafaca, vagy úgy csinálod, ahogy mondják, vagy elcseszed. Nekem a mai napig kihívás egy sima piskóta, azt hiszem, kétszer sikerült, először amikor a hűtő tetejéről ellopta a macska, másodszor akkor, amikor elfelejtettem előmelegíteni a sütőt, viszont igazán remek Sacher-tortát tudok sütni, igaz, hogy az izgalomtól végigremegem.