Offshore-botrány miatt mond le a Raiffeisen vezére

Herbert Stepic, a Raiffeisen Bank International vezére benyújtotta lemondását, mivel egy ázsiai offshore ingatlanbotrányba keveredett.

GlobalFX
2013. 05. 24. 16:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 66 éves Stepic Ausztria egyik legismertebb banki szakemberének számít. Az ő nevéhez köthető a Raiffeisen Bank dél- és kelet-európai terjeszkedésének felépítése, aminek köszönhetően a bank a régió egyik legjelentősebb hitelezőjévé vált.

Stepic bukását az okozta, hogy neve felbukkant az Offshore-Leaks adatbázisában ázsiai ingatlanüzletekkel kapcsolatban. Sajtóértesülések szerint három szingapúri lakás megvásárlása áll a háttérben. Az adásvételt vélhetően kamucégeken keresztül intézték. Stepic saját bevallása szerint három 150 négyzetméteres lakást vásárolt Szingapúrban a svájci UBS Bankon keresztül. Az ingatlanvásárlást azonban nem offshore, hanem projektcégeken keresztül intézte. A UBS ezt a megoldást saját termékeként kínálta. A svájciak nem kommentálták Stepic kijelentéseit.

Az RBI belső ellenőrzést indított és az osztrák bankfelügyelet is vizsgálódni kezdett. Az osztrák pénzügyminisztérium is bejelentette, hogy a jövőben alaposan kiértékelik az Ausztria szempontjából esetleg releváns offshore-adatokat.

Stepic szerződése 2015-ben járt volna le. Az RBI nyilatkozata szerint egyelőre még kérdéses, ki követheti Stepicet a vezetői székben. A Raiffeisen részvényei a hír közzététele után azonnal több mint 2 százalékot gyengültek.

Ódor Tamás
GlobalFX.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.