idezojelek

Karácsonyi budi-building

Kérdés, hogy a budapestiek beérik-e majd a vécé előtti szelfizéshez hasonló PR-akciókkal, amiken kívül nem sok teljesítményt tudott eddig felmutatni Karácsony.

Kárpáti András avatarja
Kárpáti András
Cikk kép: undefined

– Virág elvtárs! Se ajtó, se ablak? – kérdezte a megrökönyödött Pelikán József A tanú című filmben, a kontár módon újjáépített házát meglátva, s mi is hasonló kérdést szegezhetnénk Karácsony Gergelynek a Blaha Lujza tér elbaltázott rekonstrukciójával kapcsolatban, amelynek egyik neuralgikus pontja a különös helyen kialakított illemhelyiség.

Bár a főpolgármester még egy szelfit is ellőtt ma reggel a nyilvános vécé előtt pózolva, valójában semmi oka a büszkélkedésre, hiszen a szombaton átadott beruházásból épp a legfontosabb műszaki elemek nem valósultak meg az eredeti, Tarlós István hivatali ideje alatt készült tervekből. Így például az aluljáróban, valamint a tér központi részén kialakítandó pavilonba tervezett mellékhelyiség sem épült meg. Ehelyett – hogy ne érje szó a Városháza elejét – Karácsonyék a Blahának a metróállomással ellentétes végén felhúztak egy fizetős fémbudit, amelyet az aluljáróból érkező utasok csak egy nagyjából hatperces kerülővel járhatnak meg.

Ez a Mekk mesteri megoldás legalább annyira „felhasználóbarát” lépés volt, mint az, hogy az évekig húzott-halasztott térfelújítás alatt a budapestieknek végig útlezárásokat és korlátozásokat kellett elszenvedniük, az ezzel járó forgalmi dugókkal együtt. Ahogy Karácsony „jó tanácsa” az utóbbi helyzetre csak annyi volt, hogy az emberek hagyják otthon az autóikat és menjenek gyalog, láthatóan az sem igen zavarja a főpolgármestert, hogy a fapadossá alakítása ellenére is mintegy 400 millió forinttal megdrágult Blaha-projektből szinte minden utasbarát elem kimaradt. Így egyebek mellett nem épült meg a Tarlósék által előkészített anyagban szereplő lift, az ügyfélközpont, a kávézó, s azt is elvetették, hogy a Népszínház utca villamos-végállomását kivigyék a Blaha Lujza térre, ami pedig jelentősen megkönnyítené az utasoknak az átszállást.

Az pedig csak hab a tortán, hogy Karácsony Gergely szuperzöldnek nevezte a teret, ahova mindössze néhány fát és pár csemetét ültettek, és amelyen a kőburkolat a korábbinál is erősebben dominál.

Már csak másfél év van a következő önkormányzati választásokig, s kérdés, hogy a budapestiek beérik-e majd a vécé előtti szelfizéshez hasonló PR-akciókkal, amiken kívül egyébként nem sok teljesítményt tudott eddig felmutatni Karácsony.

Borítókép: Átadták a felújított Blaha Lujza teret a fővárosban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.