Szórjuk be sóval!

A Momentum elbizakodottságával a Fidesz hatalmon maradását segíti akkor is, ha narratívájában amúgy sok értékes gondolatot találunk.

György Zsombor
2017. 07. 16. 14:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Börtönbüntetésre ítélték V. Károlyt. Ő nem az utolsó utáni magyar király, hanem egy betörő, nem a pitik közül való, rá is húzott nem jogerősen tizenegy évet a Debreceni Járásbíróság. A fickó eredetileg cirkuszi artista, ügyesen kúszik, mászik, surran, arra is képes, hogy kijátssza a mozgásérzékelőket, akárcsak az akciófilmekben. Felesége és két lánya is segítette a bűnelkövetésben, főleg módos családi házakat szemeltek ki, ahonnan pénzt, ékszereket, órákat loptak úgy 365 millió forint értékben. Mondom, nem kispályások, a trambulinon ennyit sosem tudott volna összeartistáskodni.

Trambulin. Érdekes szó ez, lehet vele játszadozni, valós és átvitt értelmet adni neki, pattogni rajta fel és le. A magyar nyelv annyira szép és rugalmas, hogy néha nehéz ellenállni tekergetésének. Surran a betörő, de surranópályán törnek előre az ifjú titánok. V. Károly betör a házba, a nemrég még teljesen ismeretlen megmondóemberek meg betörnek a köztudatba. Az egyik ékszert lop el, a másik meg a show-t.

A köztörvényes bűnözőket, ha minden jól megy, elkapják, a politikus lopkovicokat nem. Vagy ritkán. De nem is a korrupt országlókra gondolok most, akik pénzt lopnak, földet vagy gyárat, hanem azokra, akik embert. Szavazót. Értelmetlenül, jövőkép nélkül. Ez nem büntetőjogi kérdés, morálisnak viszont morális.

Következzen három alaphír, alappillér.
(1.) A Medián múlt pénteken megismert felmérése szerint a teljes népesség 16 százaléka elképzelhetőnek tartja, hogy az úgynevezett új pólus listájára szavaz, amennyiben összeáll az LMP, a Momentum, az Együtt és a Párbeszéd. Sőt más ellenzéki pártok szavazói sem zárják ki, hogy átszavaznak egy ilyen listára. Ami ugye valójában nem létezik, ez csupán egy érdekes gondolatkísérlet. (2.) A Momentum ehhez képest újra és újra kijelenti, hogy senkivel sem közösködik, egyedül tör a sztratoszférán át a végtelenbe, miként az LMP is tartja magát valami hasonlóhoz. (3.) Érdekes és tőle némileg meglepő megoldási javaslattal állt aztán elő a minap Tamás Gáspár Miklós (Hvg.hu, 2017. július 11.), aki szerint
a Jobbiktól balra álló ellenzéket egyedül az MSZP-nek kellene megtestesítenie, vagyis mint
a baloldali ellenzék még mindig legerősebb tömörülésének egyedül kellene elindulnia
a választáson a többiek támogatásával. „Ellenzéki egység nem lehetséges, tehát nem is lesz” – fogalmaz a filozófus, akit bevallottan nem tesz a legkevésbé sem boldoggá saját javaslata, ám szerinte ez az egyetlen megoldás az Orbán-rendszer leváltására.

Nyílt politikai állásfoglalásba és politikai hitkérdések rendezésébe kár volna most belemenni, azt viszont érdemes leszögeznünk, hogy a politikai sokszínűség bizony hasznára válna
a hazának. Ennek pedig elengedhetetlen feltétele a tisztességes és profi baloldal létrejötte. Legújabb kori történelmünkben úgysem volt még példa ilyen – hatalmi szempontból is értelmezhető – erő létezésére. Ezen cél eléréséhez azonban nem az MSZP előretolására, hanem éppen a megszűnésére volna szükség. Arra, hogy – szigorúan Karácsony Gergelyt (Zsúrpubi, 2017. június 8.) idézve – „húzzanak a vérbe azok a figurák, akik tönkretették a magyar politika becsületét”. Márpedig épp a baloldal két valamennyire még meghatározó ereje, az MSZP és a DK bőven tud a sorai között olyanokat, akik felelősek azért, hogy posztkommunistából a neoliberalizmussal összekacsintó és a korrupció szinonimájává váló érdekközösség, később egyre inkább csak klub kösse gúzsba a hazai úgynevezett baloldalt. Szervezeti hálójával, vagyonával és még ki tudja, miféle háttérjátszmákkal véve el a kibontakozás terét mindenféle jelentősebb zöldmezős politikai beruházástól.

Zöldmezős, ez nagyon ideillő szó, kár, hogy már mások is használták, olyanok, akik szintúgy abban hisznek, hogy egy tisztességes, ökotudatos, a neoliberalizmussal és a globalizációval kritikus kezdeményezésnek, összefogásnak kellene végre betöltenie a baloldalnak nevezett teret.

A fent említett 16 százalékos „tábornak” a többsége befogott orral sem tenné már a szocik vagy a DK mellé az ikszet, inkább a távol maradók, érvénytelenül szavazók táborát bővítenék. A döntés, a politikai hovatartozás kérdése mindenkinek a maga személyes ügye, a tisztább, kiegyensúlyozottabb, a hazai politikai tér három pólusa közötti valódi versenyt lehetővé tevő helyzet kialakulása azonban közös célunk kell legyen!

Hosszasan lehetne sorolni, mi minden kellene ennek az új pólusnak a létrejöttéhez
a karakteres figurák közös vezetőként való elfogadásán túl az értelmezhető társadalmi beágyazottság eléréséig. De ha már tolvajokkal kezdtük, kanyarodjunk kicsit vissza a mandátumtolvajokra, ennek az új pólusnak ama bizonyos emberrablóira. A pártok közti párbeszédre nem sok hajlandóságot mutató Momentum vezetői közéjük tartoznak, ők jelenleg azt kockáztatják, hogy az erőtér többi tagját, még az LMP-t is kiszorítják a parlamentből. Ezzel még távolabb kerülne az ország az egymást legalább némileg féken tartani képes pártrendszertől. A Momentum ma makacs és elbizakodott politikájával a Fidesz hatalomban maradását segíti akkor is, ha a hirtelen színre lépő párt narratívájában amúgy sok értékelhető és megfontolandó gondolatot találunk. Világos, hogy a Momentum és az LMP alapvető értékrendi vitát folytat, egészen mást gondol a két párt például a globalizációról, vagy hogy egy aktuális ügyet említsünk, a melegjogok képviseletéről. Ám engedmények nélkül ez az új pólus nem érhet el sikert, előbb-utóbb megy a süllyesztőbe, legföljebb a pártpolitikán túl is érdekes néhány figura maradhat a felszínen soraikból.

Persze társadalmi rendszerünk meggyógyítása nemcsak a pártokon, hanem az érdekképviseleteken, közösségeken, az értelmiség sarkára állásán, nagyon sok mindenen múlik.

De mindenekelőtt azon, tovább szeletelik-e még a tortát, avagy sütnek végre egy nagyobb piskótát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.