Igény lenne az ellenzék összefogására, de egyelőre akarat nincs

Az érintettek nyilatkozatai alapján igencsak kérdéses, hogy megvalósulhat-e.

Katona Mariann
2017. 07. 08. 9:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Habár a Medián friss felmérése szerint a választók mintegy 16 százaléka elgondolkozna egy úgynevezett új pólus, az LMP és a Momentum összefogásából álló erő támogatásán, az érintettek nyilatkozatai alapján igencsak kérdéses, hogy ez megvalósulhat-e.

Az olimpiaellenes aláírásgyűjtéssel nevet szerző Momentum ugyanis egyértelműen elutasító volt. Papp Gergő, a Momentum Mozgalom kommunikációs igazgatója a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy továbbra is a saját programjukra koncentrálnak, ezért nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a felmérésnek. A politikus megismételte korábbi álláspontjukat, miszerint nem a pártok összefogását tartják a megfelelő eszköznek a változás elérésében. Azt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez a véleményük nem a többi párt ellen szól, „nem sárdobálás” a céljuk, hanem egyszerűen úgy látják, hogy saját céljaikra kell koncentrálniuk. – Ha egy párt a saját vízióját akarja eladni, akkor azt nem érdemes összekeverni más pártokéval, mert annak az lehet a vége, hogy nem tud semmit sem mondani a választóknak – fogalmazott.

Az LMP már valamivel nyitottabban állt a kérdéshez, de konkrétumot egyelőre ők sem mondanak. Jancsó Andrea, a párt elnökségi tagja lapunknak úgy fogalmazott, a következő hónapokban arról kell beszélni, hogy a pártok mit ajánlanak az embereknek, nem pedig a választási technikákról. Eddig egyébként – mint mondta – nem voltak tárgyalások egy esetleges összefogásról a Momentummal. Jancsó Andrea kérdésünkre arról is beszélt, hogy mind az LMP-nek, mind a Momentumnak megvan a fő profilja, amelyek „adott esetben ki is egészíthetik egymást”, ám szerinte ez nem aktuális egyelőre, majd csak az ősz kérdése lehet.

A Magyar Nemzet információi szerint egyébként az LMP-ben nem utasítják el egyértelműen a Momentummal való szövetséget, de egyelőre inkább csak távolról figyelik, hogy mire fut majd ki Fekete-Győr Andrásék programja, hogyan forr ki a párt. Noha az LMP-nek többszörösen megerősített kongresszusi határozata van arról, hogy nem fog össze másokkal, fontos, hogy ez csak a jelenlegi parlamenti pártokra vonatkozik, vagyis a Momentummal való együttműködést érdemben nem zárja ki.

A Medián azt is mérte, mi lenne, ha ez az új pólus kiegészülne az Együtt-tel és a Párbeszéddel is. Ez valamivel még több embert, a teljes népességen belül 16 százalékot gondolkodtatna el. Ezt a lehetőséget egyébként már Juhász Péter, az Együtt vezetője is felvetette, illetve Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje is utalt egy ilyen formáció megalakítására. A Momentum azonban ezzel kapcsolatban is teljesen elutasító, illetve ezt a lehetőséget az LMP is lényegében elvetette. Az említett kongresszusi határozat értelmében – mivel van parlamenti képviselőjük – kizárt az együttműködés az Együtt-tel és a Párbeszéddel. Emellett emlékezetes az LMP 2013-as pártszakadása, amikor éppen a most a Párbeszédben politizáló vezető politikusok hagyták el a pártot úgy, hogy a parlamenti mandátumukat azért megtartották.

Karácsony Gergely mindezek ellenére péntek este a Hír TV Newsroom című műsorában arról beszélt, hogy szerinte reális esély van arra, hogy a Párbeszéd együttműködjön az Együtt-tel, az LMP-vel és a Momentummal a jövő évi választáson. Konkrétumokat azonban nem említett. 

A felmérést publikáló Index idézte Hann Endrét, a Medián ügyvezetőjét, aki felhívta a figyelmet arra, hogy óvatosan kell kezelni a 16 százalékos adatot. Ezt ugyanis nem direkt szavazási kérdésként tették fel, vagyis nem ennyien választották az új pólus listáját. „Gondolatkísérletként” azt vizsgálták – írta a hírportál –, mennyire valószínű, hogy az emberek szavaznának az LMP–Momentum–Együtt–Párbeszéd-listára. A Medián azt is mérte, hogy az egyes ellenzéki pártok szavazói közül hányan lennének hajlandók átikszelni az új pólus listájára. E szerint az MSZP-sek 46, a DK-sok 32, de még a jobbikosok 8 százaléka is hajlandó lenne szavazni egy ilyen listára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.