Medián: 16 százalék szavazna egy LMP–Momentum–Együtt–Párbeszédre

Egy LMP–Momentum összefogást is kedvezően fogadnák a választók.

MN
2017. 07. 07. 11:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A teljes népesség 16 százaléka hajlandó lenne szavazni egy LMP–Momentum–Együtt–Párbeszéd-listára – derült ki a Medián júniusi közvélemény-kutatásából, amelyben eljátszottak a gondolattal, hogy milyen esélyei lennének a baloldali pártok között létrejövő összefogásnak, egy MSZP és DK nélküli új pólusnak.

A felmérés szerint az ötletet viszonylag kedvezően fogadják a szavazók: mintegy hetedrészük – a teljes népesség 14 százaléka – nem zárja ki, hogy egy LMP–Momentum koalícióra adná a voksát.

Az ellenzék már jó ideje vizsgálja, milyen konstrukcióban lenne érdemes elindulniuk a pártoknak 2018-ban. Botka László egy nagy közös listát szeretne a DK nélkül, Gyurcsányék ellenben sok külön pártlistát, de összefogást az egyéni választókerületekben, a kisebb pártok pedig leginkább leválasztanák magukat az MSZP–DK-ról.

A Medián szerint egy ilyen „új pólus” meglepő módon még a baloldalon sem mindenkinek tűnik taszítónak, de az érintett kis pártok szavazói különösen díjaznák az összefogást. Hozzátették: az 1-1 százalékos szavazótáborok külön-külön nem nagyon értelmezhetők statisztikailag, de ha ettől eltekintünk, például a Momentum-szavazók szinte egytől egyig jól fogadták a gondolatot.

Márciusban vetette fel az új pólus ötletét Juhász Péter. Ennek lényege, hogy az Együtt közös választási listát és jelölteket szeretne az LMP-vel, a Párbeszéddel, a Momentummal és a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal. Ugyanerről beszélt pár héttel később Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke is. Az LMP és a Momentum azonban jelezte, hogy nem fog össze a Párbeszéddel és az Együttel.

Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója az Indexnek azt mondta, óvatosan kell kezelni ezt a 16 százalékos adatot. Ezt ugyanis nem egy direkt szavazási kérdésként tették fel, vagyis nem ennyien választották kizárólagosan az új pólus listáját. „Gondolatkísérletként” azt vizsgálták, mennyire valószínű, hogy az emberek rászavaznának az LMP–Momentum–Együtt–Párbeszéd-listára. Hann szerint az adatot úgy érdemes értelmezni, hogy a teljes népesség 16 százaléka nem zárja ki, nem utasítja el ezt a listát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.