Közösségi hazugságok

A közösségi oldalak, az internet működésének ellenőrzése a legközelebbi jövő kulcskérdése kellene hogy legyen.

Wekerle Szabolcs
2017. 11. 30. 6:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez év március 22-én az 52 éves Khalid Masood terepjárójával emberek közé hajtott a londoni Westminster hídon, aztán nekirohant a parlament kerítésének. Kiugrott a kocsiból, majd a Westminster-palota kertjében halálra szurkált egy rendőrt. Az odaérkező biztonságiak lelőtték. A merényletben Masooddal együtt öten haltak meg, a sebesültek száma elérte a negyvenet.

A Facebookon és más közösségi oldalakon már a sokkoló támadás napján feltűnt egy fénykép: egy fejkendőt viselő muszlim nő a telefonját nézve elsétál egy földön fekvő áldozat mellett, akit több ember vesz körül, próbálva segíteni neki. A képhez szöveg is tartozott: „Ezt a muszlim nőt nem érdekli a terrortámadás, nyugodtan sétál el egy haldokló férfi mellett a mobilját nyomkodva.”

Az amerikai kongresszus által felállított, az oroszok dezinformációs tevékenységét vizsgáló bizottság nemrég kiderítette, hogy a Twitter közösségi oldalon @SouthLoneStar néven működő „felhasználó”, akitől a fotó világhódító útjára indult, valójában nem létező személy, hanem egy, az orosz kormányzat által hadrendbe állított „bot”, vagyis robotfiók. A képen szereplő nőről pedig rég kiderült, hogy korántsem hagyta hidegen a terrortámadás. Ezt a fényképet elkattintó fotós is megerősítette. A felvételt szándékosan használták a tömegek hergelésére.

Mindez nem az oroszok gonoszságának bizonyítéka. Ne legyenek illúzióink, hasonló eszközökkel számos más ország is él a közvélemény befolyásolására. Viszont újra felhívja a figyelmet a közösségi oldalak hihetetlen veszélyeire. A világon egy november eleji felmérés szerint csak a Facebooknak valamivel több, mint kétmilliárd olyan felhasználója van, aki havonta legalább egyszer megnézi az oldalt. A napi felhasználók számát ugyanez a kimutatás 1,37 milliárdra becsüli. A médiafogyasztási szokások alakulását figyelve tudjuk azt is, hogy sok száz millió ember lényegében csak a közösségi oldalakon találkozik hírekkel. Itt ugyanúgy jönnek szembe a látogatóval komoly, újságírók által írt cikkek, mint a fent említetthez hasonló kamuk. Egy kevésbé felkészült ember nem feltétlenül számol azzal, hogy amit leírva lát, az nem biztos, hogy igaz.

A közösségi oldalakon keringő féligazságok és hazugságok korlátozására, kezelésére egyelőre senki nem talált ki megfelelő módszert. A Facebook tehát amellett, hogy virtuális valóságával emberek tíz- és százmillióit szakítja ki a valóságos világból, megrabolva őket a kézzelfogható, átélhető kapcsolatok mellett rengeteg idejüktől is, ellenőrizetlen információk tömkelegével is szédíti, butítja, bolondítja őket.

A minap a Facebook egyik alapítója, Sean Parker interjút adott az Axios nevű portálnak, amelyben meggyónta: annak idején a rendszert kidolgozó társaival – Mark Zuckerberggel és Kevin Systrommal – épp az emberek figyelmének minél hatékonyabb lekötése, függővé tétele volt a céljuk, ami a felhasználók produktivitását is negatívan befolyásolhatja. „Csak a jóisten tudja, hogyan alakítja ez a gyerekeink agyát” – fogalmazott a bűnbánó alapító, aki miután látta, hogy teremtménye mekkorára és milyenre nőtt, némi lelkifurdalást is érez.

Sokra megyünk vele, mondhatnánk. De akárhogy is: a Facebook, a közösségi oldalak, az internet működésének ellenőrzése, kezelése a legközelebbi jövő kulcskérdése kellene hogy legyen. Ha máris el nem késtünk egészen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.