Gyűlöletkarmesterek

Semmi jobb nem történhetne, mint hogy bebizonyosodik, gyűlölettel és háborúval csupán ideig-óráig lehet legfölül maradni.

Gazda Albert
2017. 12. 02. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hónapok izgalmasabb belpolitikai híreinek egyike volt, hogy a Lehet Más a Politika leigazolta Ron Werbert. Az izraeli kampánytanácsadót másfél évtizede dobogós pozíció illeti meg mifelénk a legmumusabb mumusok között. Különösen a Fidesz berkeiben emlékeznek fájó szívvel teljesítményére, minthogy kifejezetten a nevéhez köthető a 2002-es sokkoló vereség, amikor a negatív kampány addig hírből sem ismert tökélyre vitelével vezette győzelemre az egyébként meglehetősen gyámoltalan miniszterelnök-jelölttel ringbe szálló szocialistákat. Ez roppant hosszú és fájdalmas hatalomtalanságot jelentett Orbán Viktor és köre számára, emiatt sincs okunk álmélkodni azon, hogy helyzetbe kerülvén mekkora vehemenciával vetették magukat a különféle javak közé.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, elmúlt nyolc évnek nevezhető korszakokból immár kettőt elemezgethetünk, és egyik sem varázslatosabb a másiknál. A gyűlölet karmestere – hogy kiérdemelte-e ezt az epitheton ornanst Werber vagy sem, mindenki eldöntheti valóságértelmezési szokásainak megfelelően – egy időre eltűnt hazánkból, és nemrégiben bukkant fel ismét a környéken. Hogy ez a fejlemény végül is nem vetett észveszejtő hullámokat, annak is van magyarázata: utódai lényegesen gátlástalanabbul, kíméletlenebbül, célratörőbben, kevésbé skrupulózusan művelik immár a gyűlölet-karmesterkedést. 2014–2017 migráns-, Brüsszel- és Soros-ellenes kampányai mellett elbújhat mind a 23 millió román, Kövér László kifordított köteléről nem is beszélve.

Mivel hosszú-hosszú évek óta senki sem kapaszkodhatott itt igazán magasra pozitív üzenetekkel – hol vannak már azok az idők, amikor hittünk, ha hittünk a szeretet és az összefogás erejében? –, így kicsit mégis el kellett morfondírozni azon, miként bírja rá ez a Werber Szél Bernadettet és társait arra, hogy Orbán Viktornál, Gulyás Gergelynél vagy Németh Szilárdnál is apokaliptikusabb és lebutítottabb szövegeket ismételgessenek.

Igen ám, csakhogy a politika nem folyó, hogy mindig ugyanabban a mederben hömpölyögjön. Mindent túl lehet tolni, és egy kampánytanácsadó sem csak egyféle szöveget és stratégiát ismer. Legújabban arról olvashattunk, hogy az LMP-t segíteni próbáló tanácsok vonalán egyáltalán nem a gyűlölet apostolaként tündököl Werber. Ellenkezőleg: a nyugodtságot, az ellenfelekkel szembeni tiszteletet szorgalmazza. Szerinte ugyanis kifizetődő lehet, ha a párt nem veszi fel a kesztyűt, amikor ráront a propaganda. A jóember az aprómunka és a hálózatépítés ösztönzése mellett a türelem mindenekfelettisége mellett száll síkra, hangoztatván: nincs itt lefutva semmi. Ha a baloldal a mérgező-kerülendő Gyurcsány Ferenccel az élen folytatja az önemésztést, az LMP a legerősebb párttá nőheti ki magát a sokat szenvedett térfélen. Tán még a kormányváltást sem lehet kizárni.

Hát majd kiderül, mondhatjuk erre óvatosan. Nem Werber-rajongásból tesszük hozzá – de még mennyire, hogy nem! –, inkább a józan ész, valamint egy élhetőbb, békésebb, barátságosabb Magyarország víziója jegyében: semmi jobb nem történhetne, mint hogy bebizonyosodik, gyűlölettel és háborúval csupán ideig-óráig lehet legfölül maradni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.