Felvállalt túlzással úgy is fogalmazhatunk, hogy metafizikai síkú összetartozás áll fenn bizonyos étkek és italok között. A minőségi sajtok, a pörköltek, a halételek, a tengeri herkentyűk borért kiáltanak, a haltepertő, a rántott velő, a parázson sült darálthúsételek (a török „kardra húzott” kebabtól a csevapon át a miccsig) sörért, a szalonnához igencsak jól csúszik a pálinka. S bár élvezetes dolog sört inni ételkíséret nélkül is, de az élmény komplexebb és magasabb rendű, ha ehetünk is valamit hozzá illőt. Ezért hagytam utoljára a temesvári gasztro-kocsmákat, melyek közül egyik-másik az éttermi mezőnyben is helytáll.
Tízéves a tágan értelmezett Erdély legjelentősebb boros rendezvénye, a RoVinHud
„Erdély a borok hazája. Nincs Európában a szőlőművelésre alkalmasabb, Istentől inkább annak teremtett föld Erdélynél."