Temesvári sörközpontú gasztrokocsmák – első rész: Mononom és Meat Busters

Élvezetes dolog sört inni ételkíséret nélkül is, de az élmény komplexebb és magasabb rendű, ha ehetünk is valamit hozzá illőt.

Borbély Zsolt Attila
2021. 04. 28. 11:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felvállalt túlzással úgy is fogalmazhatunk, hogy metafizikai síkú összetartozás áll fenn bizonyos étkek és italok között. A minőségi sajtok, a pörköltek, a halételek, a tengeri herkentyűk borért kiáltanak, a haltepertő, a rántott velő, a parázson sült darálthúsételek (a török „kardra húzott” kebabtól a csevapon át a miccsig) sörért, a szalonnához igencsak jól csúszik a pálinka. S bár élvezetes dolog sört inni ételkíséret nélkül is, de az élmény komplexebb és magasabb rendű, ha ehetünk is valamit hozzá illőt. Ezért hagytam utoljára a temesvári gasztro-kocsmákat, melyek közül egyik-másik az éttermi mezőnyben is helytáll.

A képek a szerző saját felvételei

A Mononom Temesvár legfiatalabb gasztrokocsmája, mely a járvány kellős közepén nyitott a német import sörökkel foglalkozó hajdani Beeroteca helyén. Sikerült megszerezzék az engedélyt a korábbi sörözőnek otthont adó többemeletes bérház központi udvarának teraszkénti használatára, ami vírusverte időkben lét és nemlét kérdése. A már korábban is hangulatosnak mondható belteret kissé átalakították, a vírus elmúltával esténként szórakozóhelyként szándékoznak üzemelni.

A sörválaszték vegyes, a valamivel több mint egy tucat sör fele nagyipari, a kézműves tételek zöme csúcssör, a Hop Hooligans és a Bereta egy-egy kiugró főzete mellett a temesvári One Two és a Double Drop Crew, a kolozsvári Barlog képviselteti magát a kínálatban egy-két produktummal. Vannak jó boraik is a tágan értelmezett Erdélyből és a Kárpátokon túlról, ezek csak palackkal kérhetőek. Tartanak kis tételben főzött minőségi pálinkákat is, melyek „rachiu” néven kerülnek forgalomba.

Az ételválaszték könnyen áttekinthető. Kínálnak croissant-t simán vagy különféle betétekkel, klasszikus és toastszendvicseket (szombatonként burger-filozófiájú szendviccsel is szélesítik a palettát), csirkeszárnyakat és fish and chip-szet. Mi az utóbbit rendeltük. A hal hordozott valamit a mélyhűtőt is magában foglaló élettörténetéből, de összességében jobbacskának mondanám, szaftossága megmaradt, panírja kompakt, nem olajos, a mellé adott csónakburgonya a mirelitárun belül a magasabb kategóriába tartozott. A mellé adott remoulade mártás is élvezetes. Mindez 1700 forint körüli lej-összegért egy nagyváros szívében kifejezetten jó vétel. A sörök sem drágábbak, mint másutt.

Elérhetőségek:

Mononom

Temesvár, Oituz utca 5.

Honlap: https://www.facebook.com/Mononom.TM/

Telefonszám, e-mailcím egyelőre nincs megadva, de messengeren fel lehet venni velük a kapcsolatot.

Másik egység, mely kihagyhatatlan a sorozatból a Meat Busters, egy rendkívül hangulatos, jól kitalált étterem Temesvár történelmi központjában, a Losonci tér tőszomszédságában. Jó a jelmondat: „Pork to the people”, meggyőzőek külön-külön és együtt is a dizájn elemek, az abroszt helyettesítő, az étlapot is tartalmazó papíralátéttől a székeken-asztalokon át a disznófejes falfestésig. A Monarchia-korabeli bérház földszintjén működő hely magas belterének alaphangulatát szürke-fekete falfestés és natúrszínű nyers tégla adja. Az asztalon minőségi evőeszköz zománcos fémbögrében, só- és borsdaráló, ami jó pont. Az ipari borsliszt többet ront az ételeken, mint amennyit hozzáad.

A konyha fő iránycsapása az faszénparázson sült hús, de szó sincs arról, hogy megmaradnának a szlogenjük által sugalmazott disznó mellett. Jól alkalmazott magas szintű technológiával sütnek érlelt marhasteakeket (T-Bone, Rib-Eye), mangalica tomahawkot, -szűzet és -tarját, sertésoldalast és -csülköt. Kínálnak továbbá többek között pulled pork szendvicset, porchettát, pastramit, burgereket, egyszóval a négylábúak húsáért rajongók számára csupa izgalmas fogást. A köret mellett kérhetők brutál erős chili-szószok is, málnás Habanero, áfonyás Trinidad Scorpion Chocolate, és natúr Carolina Reaper. Aki az enyhébb ízeket kedveli, kérhet mangós Jalapenot.

Az itallap erőssége a prémium kézműves sör, az étterem ligában is játszó temesvári sörözők közül itt a legnagyobb a minőségi sörválaszték. A Bánságot a Bereta, a Clinica de bere, a One Two és a Sincu, a Partiumot a Nagyváradon működő Addictive Brewing, a Kárpátokon túli területeket a jászvásári Cearfisa, valamint a bukaresti Hop Hooligans képviseli. Az utánpótlás időnként akadozik, de mindig van miből választani. Szerepel a választékban ötféle német import sör is. Tartanak mintegy 25 minőségi bort Erdélyből és a Kárpátokon túlról, ezek nagy részét pohárra is kimérik. A töményitalok között is találunk néhány izgalmasabb tételt.

Az árak értékarányosak. Előételek egy személyre, átszámolva 1200 és 2300, grillezett húsok köret nélkül 3600 és 13500, köretek és saláták 500 és 1200 forint közötti összegért kaphatók. A burgerek sült krumplival körítve egységesen 3300 forintba kerülnek.

Első alkalommal édesköményes vörösboros kolbászt és a rib eye steaket rendeltünk, remek volt mindkettő, bár a steak az általunk kért raw fokozaton kissé túlment. Ételeinket szépen tálalták, vágódeszkán, a steaket jobbféle mirelit krumplival, koktélparadicsomos madársalátával, a kolbászt coleslaw salátával, mustárral és savanyú uborkával. Másodszor sörkorcsolyának kértünk egy Poppers-vegyes tálat, ami minőségi mirelit snackeket takart, főként bundázott chilis sajtokat, rántott hagymakarikával és kétféle készterméknek tűnő mártással, valamint vargányakrémes pirítóst, ami kifejezetten jól sikerült.

Nyitva tartottak 2020/21 telén is, amikor csak a teraszon lehetett ülni s mivel alig volt vendég, nagy veszteséget vállaltak. A beltéri nyitás még mindig várat magára, de a forgalmat októberig a terasz is biztosítja, annál is inkább, hogy a Meat Busters egyszerre figyel a trendiségre, a popularitásra és a minőségre.

Ha a remek sörválasztékot zárójelbe tesszük, akkor is megállná a helyét a jobbak között, nemcsak Temesváron, de Kolozsváron, Pozsonyban vagy Budapesten is.

Elérhetőségek:

Meat Busters

Temesvár, Lenau utca (jelenlegi nevén Gherorghe Lazar) 1. szám

Telefonszám: + 40 770 922 511

Honlap: https://www.facebook.com/MeatBustersStreetFood/

E-mail-cím: [email protected]

A képek a szerző saját felvételei.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.