Arad környékének gasztronómiai gyöngyszeme a hajdani Ruthovszky-vadászházban

A környék nevezetessége immár két esztendeje Balla Géza ópálosi pincészete, ahol jó házias ételek mindig kerültek az asztalra

Borbély Zsolt Attila
2021. 09. 13. 9:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zarándi hegység erdőségei kedvelt kiránduló célpontját képezik az aradi magyarságnak. Van, aki gombászni jár ide, van, akit a medvehagymát szedni, s vannak, akik csak tiszta levegőre, patakcsobogásra és erdős környezetre vágynak. A solymosi várromtól a világosi várromig tartó gerinctúra látványos, hosszú, de nem megerőltető, egy nap alatt megjárható út.

A hegység legmagasabb pontja a 836 méteres Solymos, mely sokaknak a „Hajnalodik, közeleg a reggel” című szívmelengető katonadal második szakaszát juttatja eszébe: „Ha felmegyek a solymosi hegyre / onnan nézek a magyar seregre. / Onnan nézek régi hazámba, / s kiáltom, hogy minden hiába, / hogyha jön a Horthy katonája.”

A környék nevezetessége immár két esztendeje Balla Géza ópálosi pincészete, ahol jó házias ételek mindig kerültek az asztalra, három éve a csúcsgasztronómia is megjelent e tájon, amikor Arad egyik legjobb éttermének, a hajdani Szabadság téren működő Art Café tulajdonosa megnyitotta festői környezetben a Roca bruna nevű éttermet. A minőségorientált üzletember át merte venni vírusverte időkben az egyik legnépszerűbb Andrássy téri (mai nevén Forradalom sugárút) étterem, a La Pergola üzemeltetését is. A három hely közül egyértelműen a Roca bruna a legszínvonalasabb, bár a másik kettő is jó szívvel ajánlható.

Az étlap bevezetőjéből megtudhatjuk, hogy az étteremnek otthont adó impozáns, békebeli hangulatot árasztó kúriát a környék legjelentősebb rézbányáját vezető Ruthovszky Ferenc, magyar arisztokrata építtette hétvégi- és vadászház céllal a XX. század elején. Mint írják, az üzemeltetők kifejezett célja volt, hogy a századfordulós hangulatot megőrizzék, ami sikerült is. Ottjártunk idején csak az igényes kialakítású teraszon lehetett leülni, mely csodás kilátást biztosít a környező erdős dombokra.

Francia ihletésű igényes nemzetközi konyhát visznek némi olasz és román behatással. Kínálnak többek között kacsaterrine-t pisztáciával, spárgával és hízott kacsamáj mousse-szal, kecskesajtos, sült zöldséges, fekete lencsés, marinált almás pisztrángsalátát, marhatokányt puliszkahabbal és marinált hagymával, pisztrángfilét póréhagymás spenótos rizottóval, mango chutney-s csokimousse-t és levendulás mogyorós creme brullée-t. 

Mintegy hetven minőségi bort kínálnak Erdélyből és a Kárpátokon túlról, beleértve a szintén Ópáloson gazdálkodó Balla Géza számos tételét. Kimérve 14 bort adnak. A sörök nagyipariak, a tömények között akad több kiemelkedő nedű, főként a gyümölcspárlatok és a whiskyk között.

Az árak értékarányosak. Előételek 1200 és 3400, főételek 3500 és 4500 forint között kaphatók. Az étlapon a kézirat lezárásakor, 2021 szeptemberében szereplő egyetlen leves 1600, a desszertek egységesen 1500 forintba kerülnek.

A kiszolgálás udvarias, de személytelen. Ételeinkre közel egy órát kellett várni.

A szép roséra sütött kacsamellet konfitált, majd kicsontozott és krokett formában tányérra került combbal, sütőtökpürével, sült céklával és piros áfonya mártással körítették. Szépen tálalt, jól sikerült, harmonikus tányér. A báránybélszínt a combról lefejtett, téglatest alakra formázott hússal, padlizsánpürével, sült padlizsánnal, jó ízű pecsenyemártással és fava babbal tálalták. A főelem ízletes volt, a comb kissé száraz, a padlizsánpüré nem meggyőző, ezzel együtt a régióra jellemző vendéglátás színvonalát messze meghaladó tányér volt ez is. Ropogós és ízletes volt a rosé szűzzel társított sertéscsászár, amit birs-chutney-val, sült paszternák- és almás zellerpürével kínáltak. Komplex, ügyesen megkomponált tányér volt ez is, bár a chutney még tökéletesíthető. A főelemek viszont jól sikerültek.

A Roca Bruna nem véletlenül vált az aradi ínyencek kedvenc egységévé – évek óta stabil minőséget hoz, kölcsönöz valamit a fine diningból, koncepcióban, tálalásban, de akik jól akarnak lakni egyetlen főétellel, azok sem távoznak csalódottan.

A fotók a szerző felvételei

Elérhetőségek:

Roca bruna (magyarul: barna kőzet) étterem

Ópálos, Valea Domneasca (magyarul kb. Úri völgy) 672

A helyett nem könnyű megtalálni, a gps-koordináták: 46.113062, 21.614228.

Telefonszám: + 40 728 943 399

Honlap: https://www.facebook.com/rocabruna.ro/

E-mail-cím: [email protected]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.