A zarándi hegység erdőségei kedvelt kiránduló célpontját képezik az aradi magyarságnak. Van, aki gombászni jár ide, van, akit a medvehagymát szedni, s vannak, akik csak tiszta levegőre, patakcsobogásra és erdős környezetre vágynak. A solymosi várromtól a világosi várromig tartó gerinctúra látványos, hosszú, de nem megerőltető, egy nap alatt megjárható út.
A hegység legmagasabb pontja a 836 méteres Solymos, mely sokaknak a „Hajnalodik, közeleg a reggel” című szívmelengető katonadal második szakaszát juttatja eszébe: „Ha felmegyek a solymosi hegyre / onnan nézek a magyar seregre. / Onnan nézek régi hazámba, / s kiáltom, hogy minden hiába, / hogyha jön a Horthy katonája.”
A környék nevezetessége immár két esztendeje Balla Géza ópálosi pincészete, ahol jó házias ételek mindig kerültek az asztalra, három éve a csúcsgasztronómia is megjelent e tájon, amikor Arad egyik legjobb éttermének, a hajdani Szabadság téren működő Art Café tulajdonosa megnyitotta festői környezetben a Roca bruna nevű éttermet. A minőségorientált üzletember át merte venni vírusverte időkben az egyik legnépszerűbb Andrássy téri (mai nevén Forradalom sugárút) étterem, a La Pergola üzemeltetését is. A három hely közül egyértelműen a Roca bruna a legszínvonalasabb, bár a másik kettő is jó szívvel ajánlható.
Az étlap bevezetőjéből megtudhatjuk, hogy az étteremnek otthont adó impozáns, békebeli hangulatot árasztó kúriát a környék legjelentősebb rézbányáját vezető Ruthovszky Ferenc, magyar arisztokrata építtette hétvégi- és vadászház céllal a XX. század elején. Mint írják, az üzemeltetők kifejezett célja volt, hogy a századfordulós hangulatot megőrizzék, ami sikerült is. Ottjártunk idején csak az igényes kialakítású teraszon lehetett leülni, mely csodás kilátást biztosít a környező erdős dombokra.
Francia ihletésű igényes nemzetközi konyhát visznek némi olasz és román behatással. Kínálnak többek között kacsaterrine-t pisztáciával, spárgával és hízott kacsamáj mousse-szal, kecskesajtos, sült zöldséges, fekete lencsés, marinált almás pisztrángsalátát, marhatokányt puliszkahabbal és marinált hagymával, pisztrángfilét póréhagymás spenótos rizottóval, mango chutney-s csokimousse-t és levendulás mogyorós creme brullée-t.