időjárás 18°C Eufrozina, Kende 2021. September 25.
logo

Tipikus magyar fogások, koreai kimchivel

Magyar Nemzet
2021.09.10. 13:34 2021.09.10. 13:57
Tipikus magyar fogások, koreai kimchivel

A koreai konyha laktofermentálással készített káposztás, kicsit csípős savanyúságát egyre többen ismerik és szeretik hazánkban is. Talán nem is gondolnánk, de a távol-keleti ország nemzeti étele nagyszerűen kombinálható a magyar konyha jól ismert, klasszikus fogásaival is. Kipróbáltuk és isteni lett a kimchis töltött káposzta, a harcsapaprikás és a paprikás csirke is.

A tapasztalt koreai séfek és háziasszonyok szerint az igazán jó kimchi titka a türelem és a több hétig tartó tejsavas erjesztés. Alapja a friss kínai kelkáposzta, mely mellé sárgarépa, jégcsapretek, durva szemű só, édes rizsliszt, víz, cukor, újhagyma, vöröshagyma, gyömbér, halszósz, koreai körte és kocsucsáng, azaz paprikapaszta is kerül. Dél-Koreában hagyományosan késő ősszel készítik, nagy agyagedényekben, de napjainkban már befőttesüveget is használnak a háztartásokban. 

A hosszan érlelődő savanyúság a fermentálás során termelődő mikroorganizmusoknak köszönhetően tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, így nemcsak finom, de egészséges is, rendszeres fogyasztása nagyszerű hatással van az emésztőrendszer hatékony és egészséges működésére. 

A kimchi a téli időszakban praktikus vitaminforrás, hűtőben tárolva hónapokig eláll és a káposztalevelek is ropogósak maradnak. 

A távol-keleti ország nemzeti étele meglepően jól kombinálható a magyar konyha fogásaival is, ez derült ki a Koreai Kulturális Központ által szervezett idei Taste of Korea versenyen, ahol saját receptúra alapján nyolc magyar kortárs képzőművész készített kimchivel koreai–magyar fúziós fogásokat. Az ételeket az esemény fővédnöke, Park Chul-min, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete, Segal Viktor séf és gasztronómiai tanácsadó, valamint Nam Jung Im szakácsnő együtt zsűrizte. A pontszámok megállapításakor az ízek összhatása mellett a tálalás, a kreativitás és a receptúra megalkotásáról szóló történetmesélés is számított.  Az első díjat Szakszon Imre festőművész kapta, aki kimchivel megbolondított harcsapaprikásával nyerte el a zsűri elismerését. A díjnyertes étel receptje publikus, bárki elkészítheti otthon. 

Sokan talán furcsának találják, hogy bár magyaros paprikás receptről van szó, mégsem szerepel a só és fűszerpaprika az összetevők között. Mindez azért lehetséges, mert a kimchi önmagában is kellőképp sós a különleges ízvilágú koreai csilipaprika-őrleménytől. Összesütve a harcsaszeletekkel pedig nem szükséges további ízesítés a húsnak

– mondta ételének prezentálásakor Szakszon Imre a zsűrinek.

Segal Viktor séf, a koreai gasztronómia nagy rajongója és ismerője a világ számos kontinensén járt és főzött is már, a magyar és koreai konyha között is lát hasonlóságot: „Hiába a két ország közötti több ezer kilométeres távolság, mégis hasonló ízvilágú ételek jellemzik az étkezéseket. A fokhagyma és a paprikaőrlemény mindkét nemzet gasztronómiájának kihagyhatatlan eleme, ez a két alkotóelem adja az ízek és fogások komplexitását és kombinálhatóságát.

A főzőversenyen a zsűri a második helyezettnek Farkas Rolandot választotta, aki „kimchirkepaprikást” készített perillás nokedlivel, a harmadik díjazott pedig Fajgerné Dudás Andrea lett, aki egy kimchiből készült hagyományos töltött káposzta receptjét alkotta meg, amit egy gyönyörű, magyar motívumokkal díszített agyagedényben főzött és tálalt.

Az eseményen Mautner Zsófia gasztroblogger, szakács is részt vett díszvendégként, zsűriként, illetve a Dalok a Kamrából című gasztrokoncert közreműködő partnereként. Az eredményhirdetést ugyanis a Catwalk Concert Productions és a Soharóza társulatának előadása vezette fel. A dalok olyan témákat dolgoztak fel, mind zeneileg mind pedig vizuálisan, amelyek a karantén alatt megváltozott gasztronómiai szokásainkhoz kötődnek. A repertoárban egy kimchidal is elhangzott, melyben az étel összetevőiről énekeltek a művészek. 

A budapesti Koreai Kulturális Központban rendszeresen tartanak főzőtanfolyamokat, ahol az érdeklődők koreai szakácsoktól tanulhatnak autentikus recepteket. Az őszi órarend hamarosan elérhető lesz, de érdemes sietni, mert gyorsan fogynak a helyek. 

Borítókép: Facebook/Koreai Kulturális Központ

Ezek is érdekelhetik

Történelmi találkozás a Budai Vár árnyékában

origo.hu

A szerda éjjeli baleset helyszíne még mindig tele van előválasztási iratokkal + videó

magyarnemzet.hu

Szabó Tímea magát buktatta le

magyarnemzet.hu

Annyira nincs víz a Dunában, hogy már szivattyúzni kell bele Budapestnél

origo.hu

Így tartsd magad formában a várandósság alatt!

life.hu

Szabó Tímea magát buktatta le

magyarnemzet.hu

Szabó Tímea szándékosan hazudott a baloldali előválasztási összeomlásról - lemond-e?

origo.hu

Így tartsd magad formában a várandósság alatt!

life.hu

Bekeményítettek a német tornászlányok: nem hordják többé a dresszt

vg.hu

Az oltatlanság valódi életveszélyt jelent

magyarnemzet.hu

Hazugságspirálba keveredett a baloldali összefogás

magyarnemzet.hu

Annyira nincs víz a Dunában, hogy már szivattyúzni kell bele Budapestnél

origo.hu

Merkel szolgáltatta a hónap fotóját

vg.hu

Egri Péter: Ma is liberális túlsúly érvényesül a kulturális életben

magyarnemzet.hu

Egri Péter: Ma is liberális túlsúly érvényesül a kulturális életben

magyarnemzet.hu

Férfivélemény: Nem számít, hány exed volt előttem!

she.life.hu

Szabó Tímea szándékosan hazudott a baloldali előválasztási összeomlásról - lemond-e?

origo.hu

A szerda éjjeli baleset helyszíne még mindig tele van előválasztási iratokkal + videó

magyarnemzet.hu

Férfivélemény: Nem számít, hány exed volt előttem!

she.life.hu

Hazugságspirálba keveredett a baloldali összefogás

magyarnemzet.hu

Történelmi találkozás a Budai Vár árnyékában

origo.hu

Az oltatlanság valódi életveszélyt jelent

magyarnemzet.hu

Bekeményítettek a német tornászlányok: nem hordják többé a dresszt

vg.hu

Merkel szolgáltatta a hónap fotóját

vg.hu