Rakott sertésfej, kucsmagombakrémleves, malacnyelv kagylóval – Almavirág étterem Derecskén

Az árak kifejezetten kedvezőek, az adagok hatalmasak, a főételekkel csak a nagyevők tudnak megbirkózni.

Borbély Zsolt Attila
2021. 10. 30. 11:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy-egy kisebb település sok esetben egy jelentősebb sör- vagy pálinkafőzde, az ott gazdálkodó jeles borász esetleg egy kiemelkedő étterem révén kerül személyes térképünkre. Fölöttébb valószínű, hogy Őriszentpéter, Encs, Fertőrákos, Harc, Szomolya, létéről sokan annak köszönhetően tudnak, hogy ott működik a Pajta, az „Anyukám mondta” étterem, a Brill pálinkafőzde, illetve utóbbi községben ott borászkodik Kaló Imre és Vámos Attila. 

Derecske a legutóbbi időkig az a takaros kis település volt számomra, mely útba esik Tokaj–Eger–Miskolc–Debrecen és Nagyvárad között, amin áthajtottam kismilliószor, de talán soha nem álltam meg. Idén egyre több igényes helyen találkoztam a Dér juice 100 százalékos almaléalapú gyümölcsitalaival, illetve több gasztrohonlapon is olvastam, hogy megnyitotta kapuit egy Almavirág nevű étterem, mely kiemelkedik a vidéki átlagból.

A minap Miskolcról hazafele tartva útba ejtettük e jeles intézményt, ahol első kellemes meglepetésünk az volt hogy a juice-okat jegyző cég működteti az éttermet, s hogy valóságos kis ínyencboltot működtetnek, ahol többféle kézművestermék kapható, köztük Heit Lóránték tormája. 

S itt érdemes tenni egy vargabetűt, mert Heit Lóránték borkóstolói olyan élmények, amit csak kívánni tudok minden magyar szívű embernek. Amikor az őszinte borok Kaló Imrét vagy Maurer Oszkárt idéző felvezetéssel találkoznak, a munkaközpontú konzervatív értékrendnek a más világnézetűek számára is közérthető, átérezhető, színvonalas prezentálásával, s mindezt a borász prímásként hegedű- és énekszóval kíséri, akkor a maga a katarzis. Merthogy Heiték nemcsak szőlőt termesztenek és bort készítenek az Érmelléken, közelebbről Bihardiószegen, hanem tormát is Létavértesen. E prémium minőségű tormákkal még Sopronban is volt szerencsém találkozni egy delikáteszboltban. 

De vannak itt a saját termesztésű és préselésű, különféle természetes ízesítésű (gyömbér, homoktövis, cékla, bergamot stb.) almaleveken kívül csiliszószok, aszalt gyümölcsök sora, padlizsánkrém és zakuszka is.

Az étlap a továbbgondolt magyar konyha nyomvonalán halad, az eredeti ízharmóniák gondos megőrzése mellett. Rédai Attila konyhafőnök Debrecenből érkezett, több szakácsversenyen dobogós helyezést elért, megnyerő portrét olvashatunk róla az étterem honlapján. 

Kínálnak többek között rakott sertésfejet savanyított zöldségekkel és létai tormával, kucsmagombakrémlevest fokhagymás tejhabbal, malacnyelvet kagylóval, édesburgonyával, borsófőzelékkel, körmös pacalt, fehércsoki-mousse-t ribizlivel.

A borlap szűk, de igényes, minőségelvű kispincészetek borait kínálják, a tömények között is több prémium tételt találunk. A nagyipari multisörök mellett a Beertailor főzde két sörét is tartják.

Fotó: A képek a szerző felvételei

A séfajánlat annyira vonzó volt, hogy az öt fogásból négyet meg is rendeltünk. A sütőtökkrémleves szezonális fogás, így az utóbbi napokban több helyen is kikértük, az Almavirágé vitte prímet. A tányér közepén pazar kiállítású formába öntve camembert-alapzaton kacsamáj, mellette sütőtökpüré és zöld hajtások, erre öntik a vendég előtt a természetes ízű, selymes levest. Ötletes és izgalmas volt a sertésszűz és az oldalas is, amit pirított szalonnakockás tejfölhabbal és helyben készült kiváló káposztás nudlival tálaltak. A csülök bőre nem ropogott a teljes felületén, de húsa ízletes és omlós volt, jó volt hozzá az újhagymás burgonyakrém, a főtt majd sült burgonya és a káposztás derelye. A „szilva, csoki mák” elnevezésű desszert tálalása virtuóz, az elképzelés szintén. Nem rossz a megvalósítás sem, de még finomítható. 

Az árak kifejezetten kedvezőek, az adagok komolyak, a főételekkel csak a nagyevők tudnak megbirkózni.

A kiszolgálás első osztályú. Felszolgálónk kedves, udvarias, kommunikatív és segítőkész volt. 

Az Almavirág példaértékű, kiváló hely, Debrecenből, Nagyváradról akárcsak egy vacsora erejéig is érdemes ide kiruccanni.

Elérhetőségek:

Almavirág étterem

Derecske, külterület, 47-es főút

Telefonszám: +36 30 353 6856

Honlap: http://www.almaviragetterem.hu/

E-mail-cím: [email protected]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.