Két sikertelen próbálkozás után ismét indiai étterem nyílt Temesvár szívében

A nyitrai gasztrotúrák egyik meglepetése volt, hogy a helyi élbolyban mennyire felülreprezentáltak a távolkeleti éttermek.

2024. 10. 22. 16:56
Forrás: A szerző felvétele
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyitrai gasztrotúrák egyik meglepetése volt, hogy a helyi élbolyban mennyire felülreprezentáltak a távolkeleti éttermek. Nem nehéz arra a következtetésre jutni, hogy e jelenség mögött az húzódik meg, hogy a szlovák gasztronómia nem kifejezetten gazdag (már ha lehet egyáltalán beszélni önálló szlovák gasztronómiáról néhány közismert slágerfogáson kívül), a magyar az adott országrész jogos örököseire emlékeztet így nem annyira kultivált, az olasz konyha, mely természetesen itt is jelen van, mint általános közép- és keleteurópai kiegészítője a helyi konyhának, már nagyon is megszokott, sokaknak unalmas, legalábbis közkeletű, lebutított változatában. Így, ha valami egzotikumot, újdonságot, izgalmasat keresünk, vagy azt akarunk nyújtani az étteremtulajdonosi oldalról, akkor a távolkeleti fúzió szinte adja magát, mint műfaj.

Hasonló folyamatnak lehetünk tanúi más nagyvárosokban is, így például Kolozsváron és Temesváron, azzal a megjegyzéssel, hogy az erdélyi és bánsági gasztronómia gazdagabb a felvidékinél, akkor is, ha a magyar elemet kivonjuk belőle. Viszont egy többszázezres egyetemi városban épp elég kulinárisan affinis ember él ahhoz, hogy valóságos távolkeleti boomról beszélhessünk.

Az utóbbi években megannyi távolkeleti étterem nyílt Temesváron az indonéztől (rovatbeli beszámoló a nemrégiben a belvárosba költözött Taste of Baliról itt a koreain (a tavaly bemutatott Mix by Woktagon  mellett a K Smart nevű élelmiszerbolt is nyitott egy étkezdét Omma néven a Városháza utcában), a japánon (Riyo, Tassei) keresztül az indiaiig. Kínai étterem már a rendszerváltás után nyílt a kilencvenes években s azóta több jobb-rosszabb hely kitárta kapuit, a legizgalmasabb a Riyo második, főként kínai ételekre összpontosító egysége, a vietnámi konyha Little Hanoi révén már jóval Covid előtt bevette a várost.

Az indiai konyhának nem sikerült mindeddig megkapaszkodni a temesvári gasztrotérképen, volt ugyan egy bő évtizede egy kísérlet a mai Drunken Rat ír pub helyén, de nem volt hosszú életű, továbbá a Városháza utcában is működött egy vegán indiai étkezde, az sem bizonyult életképesnek.

A „szerb háztömbben” a Városháza utca s a Ferencz József (jelenleg román nevén General Eremia Grigorescu) utca sarkán egy pincehelységében nyitott Indian bistro-nak ennél sikeresebb jövőt jósolok, nem feltétlenül a jelenlegi színvonal, hanem inkább hiánypótló jelleg okán.

Korábban egy gyengécske olasz hely működött itt, az indiai vendéglő idén nyáron nyitott, de teraszát sosem láttam üresnek azóta. A boltíves beltér dekorációmentes, kissé hangulattalan, legalábbis ahhoz képest, amit indiai éttermekben megszoktunk, lehet, hogy még alakítanak rajta, jelen formájában semmi nem utal az étterem etnikai hovatartozására. Nyerstéglás falak között kényelmes szürke fotelek és székek, fából és vasból ácsolt asztalok.

Az étlapon az indiai konyha közismert és közkedvelt ételei sorakoznak főként csirkéből, de szerepel az étlapon néhány bárányétel, egy rákos fogás és többféle vegetariánus különlegesség is. Kínálnak többek között csirkés Momo-t (a tibeti és nepáli konyha Indiában is népszerű húsos derelyéje), Dal Machani-t (Delhiből származó lencseleves), Manchow levest, curry-t, madrast, biryanit mindkét húsféléből, spenótos csirkét, rákos biryanit, többféle szirupos desszertet, így Gulab Jamoont és Rasgulla-t.

Tucatnyi bort kínálnak, ezek két proseccot leszámítva ezek a Moldova köztársaságbeli Purcari, valamint a Temesvártól nem messze, Temespéteriben működő Petro Vaselo termékei. Négy tételt decire is kimérnek. A Guinnes, a Holsten és a Carlsberg mellett a román Bucur főzde sörét tartják csapon, ezen márkák mellett Tuborgot is kínálnak palackban. A nagyipari multiüdítők mellett készítenek lassi-kat, koktélokat, főznek kávét és teát is.

A kiszolgálás udvarias, szívélyes, a pincér időnként hosszabb időre eltűnik, nem találjuk, amikor szükség lenne rá.

Ettünk korrekt csirkéspakorát, bundázott hagymakarikát és szamoszát, jóféle mentás szószt hoztak mellé. A minősíthetetlen, alsópolcos ketchupot jobb lett volna nem tenni az asztalra, megnyerőbb lett volna az összbenyomás nélküle. 

Fotó: A szerző felvétele
Fotó: A szerző felvétele

Megkóstoltuk a csirkés naan tekercset, tisztes, katarzismentes fogás volt az is. A bárány curry megnyert, ára is barátságos (49 lej, egy lej 80 forint ezidőtájt), csípősségétől nem kell félni, a legmagasabb fokozatút kértük, amit ők indiai csípősségnek neveztek, barátságos volt a kapszaicin-tartalom. 

Fotó: A szerző felvétele
Fotó: A szerző felvétele

A mellé rendelt naan kenyér lehetett volna jobb, a jellegzetes indiai joghurtital a mango lassi pedig intenzívebb ízű.

Fotó: A szerző felvétele

Mindent egybevetve az igazság az, hogy a hely elmarad a Belső-Magyarországon megismert indiai vendégők többsége mögött, legyen szó a Maharaja néven futó helyekről, az Indigó hálózatról, a megboldogult Curry Houseról, szegedi Taj Mahalról és Memories of India-ról vagy a debreceni Kashmirról. Ezzel együtt örömteli, hogy van már olyan vendéglő a Bánság fővárosában, ahol autentikus indiai ízekkel ismerkedhetnek a helyi közösség tagjai s a városba látogató turisták.

***

Elérhetőségek:

Indian bistro

Temesvár, Városháza (jelenlegi román nevén Emanoil Ungureanu) u. 12.

Telefonszám: 

+40 754 922 922

Honlap:

 https://indianbistro.ro/.

Borítókép: Nyerstéglás falak között kényelmes szürke fotelek és székek, fából és vasból ácsolt asztalok.  (Fotó: A szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.