Hamvazószerdával kezdetét vette a böjt. Régebben ilyenkor nem evett húsféléket, tejterméket és tojást sem. Napjainkban megváltoztak e szokások, sokan nem tartják a böjtöt, és akik tartják is, lehet, nem az étkezés terén vezettek be általános szokásaikat felülíró szabályokat. De akár böjtölünk, akár nem, olykor érdemes húsmentes napokat tartani: ha könnyebb, zöldséges fogásokat eszünk, a szervezetünknek segítünk a megtisztulásban, ráadásul megfelelő vegetáriánus ételek fogyasztásával feltölthetjük vitaminraktárainkat is. Húsmentes fogásokat gyűjtöttünk, rögtön tíz darabot.

(Fotó: Mindmegette)
Húsmentes fogások: tartalmas levesek
Akkor is jól lakhatunk, ha nem eszünk húst. Nem véletlenül ettek régen a magyarok babot pénteken: annak magas fehérjetartalma garantálta, hogy hús nélkül is sokáig tele legyen a hasuk. Ráadásul a hüvelyekből készült, vastagabb leveseket gyakran kísérjük kenyérrel, esetleg lángossal, így garantáltan nem éhezünk meg egyhamar elfogyasztásuk után. Igazán íz- és tápanyaggazdag fogásokat varázsolhatunk az asztalra, ha elkészítjük ezen levesek valamelyikét:
Böjti főzelékek
- A magyar konyha remekei a főzelékek. Szinte bármilyen zöldségből remek második fogást készíthetünk rántással, habarással vagy akár csak a főzelék egy részének turmixolásával – aki nem rajong a levesekért, ilyen formában sok finom, zöldséges fogást kóstolhat. Böjtben érdemes a krumplis vagy valamilyen hüvelyes felhasználásával készült főzeléket fogyasztani, ezek mellől nem hiányzik a hús, amit egyébként zöldségfasírttal, tofuval vagy tükör tojással is pótolhatunk.
- Zöldbabfőzelék
- Tárkonyos újburgonya-főzelék sült spárgával
- Tökfőzelék pirospaprikásan
- Borsófőzelék
Laktató tésztaételek
Ha finom, húsmentes ételeket készítünk listát, nem maradhatnak el a jobbnál jobb pasták, tésztaételek. Érdemes ezeket külön kezelni, hiszen a magyar (és minden más nemzet) konyhában is készültek tésztaételek egykor, nemcsak az olaszoknál – jó váltogatni, mikor milyen ízvilágú finomságot készítünk!