10 zseniális húsmentes fogás a böjtre

Akár tartjuk a böjtöt, akár nem, ezt a tíz fogást érdemes elkészíteni!

2025. 03. 06. 12:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamvazószerdával kezdetét vette a böjt. Régebben ilyenkor nem evett húsféléket, tejterméket és tojást sem. Napjainkban megváltoztak e szokások, sokan nem tartják a böjtöt, és akik tartják is, lehet, nem az étkezés terén vezettek be általános szokásaikat felülíró szabályokat. De akár böjtölünk, akár nem, olykor érdemes húsmentes napokat tartani: ha könnyebb, zöldséges fogásokat eszünk, a szervezetünknek segítünk a megtisztulásban, ráadásul megfelelő vegetáriánus ételek fogyasztásával feltölthetjük vitaminraktárainkat is. Húsmentes fogásokat gyűjtöttünk, rögtön tíz darabot.

Húsmentes fogások: paradicsomos lencseleves böjtre
Paradicsomos lencseleves, a legjobb húsmentes fogások egyike
(Fotó: Mindmegette)

Húsmentes fogások: tartalmas levesek

Akkor is jól lakhatunk, ha nem eszünk húst. Nem véletlenül ettek régen a magyarok babot pénteken: annak magas fehérjetartalma garantálta, hogy hús nélkül is sokáig tele legyen a hasuk. Ráadásul a hüvelyekből készült, vastagabb leveseket gyakran kísérjük kenyérrel, esetleg lángossal, így garantáltan nem éhezünk meg egyhamar elfogyasztásuk után. Igazán íz- és tápanyaggazdag fogásokat varázsolhatunk az asztalra, ha elkészítjük ezen levesek valamelyikét:

Böjti főzelékek

  • A magyar konyha remekei a főzelékek. Szinte bármilyen zöldségből remek második fogást készíthetünk rántással, habarással vagy akár csak a főzelék egy részének turmixolásával – aki nem rajong a levesekért, ilyen formában sok finom, zöldséges fogást kóstolhat. Böjtben érdemes a krumplis vagy valamilyen hüvelyes felhasználásával készült főzeléket fogyasztani, ezek mellől nem hiányzik a hús, amit egyébként zöldségfasírttal, tofuval vagy tükör tojással is pótolhatunk.
  • Zöldbabfőzelék 
  • Tárkonyos újburgonya-főzelék sült spárgával 
  • Tökfőzelék pirospaprikásan 
  • Borsófőzelék 

Laktató tésztaételek

Ha finom, húsmentes ételeket készítünk listát, nem maradhatnak el a jobbnál jobb pasták, tésztaételek. Érdemes ezeket külön kezelni, hiszen a magyar (és minden más nemzet) konyhában is készültek tésztaételek egykor, nemcsak az olaszoknál – jó váltogatni, mikor milyen ízvilágú finomságot készítünk! 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.