Egyre gyakoribb rákbetegség ellen véd ez a finomság: érdemes rendszeresen fogyasztani

A vastagbélrák világszerte a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés. Egyre több fiatal felnőttet érint a betegség, amelynek megelőzésében a helyes életmód és bizonyos élelmiszercsoportok, alapanyagok fogyasztása sokat segíthet.

2025. 03. 03. 10:34
A joghurt egészséges alapanyag, ami segítheti a rákmegelőzést Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egészségünk megőrzése érdekében nélkülözhetetlen, hogy változatosan táplálkozzunk, egészséges alapanyagokból készült ételekkel tápláljuk testünket. Bizonyos alapanyagok fogyasztása ugyanis növeli a rákos megbetegedések kockázatát, míg vannak olyan élelmiszerek, amelyek segíthet a rák elleni küzdelemben – írtuk korábbi cikkünkben, melyben öt ételt listáztunk, amelyek fogyasztása hozzájárulhat a rákos megbetegedések kialakulásához. Most viszont egy olyan alapanyagról szólnánk, amely éppen hogy a rák, egészen pontosan a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés, a vastagbélrák megelőzésében segít. Ez a joghurt.

Rák ellen: a joghurtfogyasztás segíthet
Rák ellen: a joghurtfogyasztás segíthet megelőzni bizonyos daganatos megbetegedéseket (Fotó: Pexels)

A joghurtfogyasztás előnyei: a rák ellen is segíthet

„A vastagbélrák a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés világszerte, előfordulása különösen a fiatal felnőttek körében növekszik. Szakértők szerint ennek hátterében az egészségtelen étrend, a túlzott mértékben feldolgozott élelmiszerek fogyasztása, az elhízás és a mozgásszegény életmód állhat. Egy új felmérés szerint viszont a rendszeres joghurtfogyasztás jótékony hatású lehet azáltal, hogy befolyásolja a bél mikrobiomját” – írja a Rizikometer oldala. Mint bejegyzésükből kiderül, a bostoni Mass General Brigham munkatársai egy jelentős, 150 ezer fogyasztó érkezési szokásait vizsgáló kutatás során megállapították: 

azok, akik hetente legalább két adag joghurtot ettek, húsz százalékkal kisebb eséllyel betegedtek meg a vastagbél egy meghatározott szakaszán kialakuló ráktípusban.

A joghurt érése során a tejben lévő baktériumok a szintén természetes úton előforduló cukrokat tejsavvá alakítják, így az alapanyag íze és az állaga is megváltozik. A folyamat eredményeképpen a kész joghurt telis-tele lesz jótékony baktériumokkal, amelyek szervezetünk számára hasznosak, jótékonyan hatnak emésztésünkre és segítik az egészséges bélflóra kialakulását. Ráadásul mivel a joghurt finom is, előszeretettel fogyasztják az emberek. Kiváló reggelinek, például gyümölcsökkel, zabpehellyel vagy granolával, és a főzés során is érdemes érte nyúlni, ugyanis kevesebb zsírt és kalóriát tartalmaz, mint a tejszín, így annak jó helyettesítője lehet levesekben, öntetek készítésekor vagy akár süteményekben. 

Arra figyeljünk, hogy a joghurtokat gyakran cukrozzák és ízesítik, de a különböző ízesítésű joghurtok már kevésbé egészségesek a hozzájuk adott mesterséges anyagok miatt. Érdemesebb jó minőségű, minél kevesebb összetevőből álló natúr joghurtot vásárolni, és azt saját ízlésünk, igényeink szerint ízesíteni például kompóttal, lekvárral vagy fűszerekkel. 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.