Egészségünk megőrzése érdekében nélkülözhetetlen, hogy változatosan táplálkozzunk, egészséges alapanyagokból készült ételekkel tápláljuk testünket. Bizonyos alapanyagok fogyasztása ugyanis növeli a rákos megbetegedések kockázatát, míg vannak olyan élelmiszerek, amelyek segíthet a rák elleni küzdelemben – írtuk korábbi cikkünkben, melyben öt ételt listáztunk, amelyek fogyasztása hozzájárulhat a rákos megbetegedések kialakulásához. Most viszont egy olyan alapanyagról szólnánk, amely éppen hogy a rák, egészen pontosan a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés, a vastagbélrák megelőzésében segít. Ez a joghurt.

A joghurtfogyasztás előnyei: a rák ellen is segíthet
„A vastagbélrák a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés világszerte, előfordulása különösen a fiatal felnőttek körében növekszik. Szakértők szerint ennek hátterében az egészségtelen étrend, a túlzott mértékben feldolgozott élelmiszerek fogyasztása, az elhízás és a mozgásszegény életmód állhat. Egy új felmérés szerint viszont a rendszeres joghurtfogyasztás jótékony hatású lehet azáltal, hogy befolyásolja a bél mikrobiomját” – írja a Rizikometer oldala. Mint bejegyzésükből kiderül, a bostoni Mass General Brigham munkatársai egy jelentős, 150 ezer fogyasztó érkezési szokásait vizsgáló kutatás során megállapították:
azok, akik hetente legalább két adag joghurtot ettek, húsz százalékkal kisebb eséllyel betegedtek meg a vastagbél egy meghatározott szakaszán kialakuló ráktípusban.
A joghurt érése során a tejben lévő baktériumok a szintén természetes úton előforduló cukrokat tejsavvá alakítják, így az alapanyag íze és az állaga is megváltozik. A folyamat eredményeképpen a kész joghurt telis-tele lesz jótékony baktériumokkal, amelyek szervezetünk számára hasznosak, jótékonyan hatnak emésztésünkre és segítik az egészséges bélflóra kialakulását. Ráadásul mivel a joghurt finom is, előszeretettel fogyasztják az emberek. Kiváló reggelinek, például gyümölcsökkel, zabpehellyel vagy granolával, és a főzés során is érdemes érte nyúlni, ugyanis kevesebb zsírt és kalóriát tartalmaz, mint a tejszín, így annak jó helyettesítője lehet levesekben, öntetek készítésekor vagy akár süteményekben.
Arra figyeljünk, hogy a joghurtokat gyakran cukrozzák és ízesítik, de a különböző ízesítésű joghurtok már kevésbé egészségesek a hozzájuk adott mesterséges anyagok miatt. Érdemesebb jó minőségű, minél kevesebb összetevőből álló natúr joghurtot vásárolni, és azt saját ízlésünk, igényeink szerint ízesíteni például kompóttal, lekvárral vagy fűszerekkel.