Pozsonyi sörtúra 2. :Lenyűgöző belterű, kimagasló konyhájú brew pub Pozsonyban: Fabrika

Egy multifunkcionális vendéglátóegységtől beszélünk, melynek keretében működik szálloda, borbár, sörfőzde, söröző és étterem.

2025. 04. 29. 12:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A latinból eredő, eredetileg műhelyt, mesterséget jelentő „fabrica” kifejezés nemcsak a latin, hanem a szláv és az angolszász nyelvekben is meghonosodott a gyár jelöléseként, nem véletlen, hogy a vendéglátásban is találkozunk vele Szarajevótól Temesváron át Rimaszombatig, hogy csak a szűkebb régiónk néhány példáját említsem.

Temesváron két egység nevében is szerepel. Az egyik az @Fabrika nevű, remek koncepciójú, a Gault Millau kalauzban is szereplő, alapvetően húsokra összpontosító színvonalas pláza-étterem, a másik a „Curtea Berarilor la Fabrica” nevű kultikus söröző, melyről volt már szó e rovatban.

Amikor felfedeztem a térképen a pozsonyi Fabrika-t, őszintén szólva attól tartottam, hogy utóbbihoz hasonló hely, tehát egy nagyipari multi alegysége, esetleg főzdének álcázva, mint a nagyszebeni Kombinat vagy a temesvári Cech In. Erősítette a gyanút a terasz feletti Pilsner Urquell tank.

 

Nos, amikor beléptünk, kellemesen csalódtunk. A beltér a leghangulatosabbak egyike, ahol valaha megfordultunk, a bejárattól jobbra megcsodálhatjuk az üvegfal mögötti sörfőző tartályokat, szemben az impozáns bárpult, balra a konyha, melynek bejáratát egy századfordulós szakácsról készült életnagyságú archív fotó díszíti. A régi szép időket idéző további fotók a tapétán, illetve berámázva a falon. Megnyerőek a világítótestek, melyek egy részét felnikből alakították ki.

Az asztalon tetszetős, Fabrika feliratú, fából készült tartóban só- és borsdaráló, olívaolaj, balzsamecet és Heinz ketchup. Az ingyen fogyasztható héjas földimogyoró doboza kis tálkában pihen, melybe a mogyorót héját gyűjthetjük sörözés közben. A kellemes háttérzene hangereje nem zavarja a beszélgetést.

 

Voltaképpen egy multifunkcionális vendéglátóegységtől beszélünk, melynek keretében működik szálloda, borbár, sörfőzde, söröző és étterem.

Az ételkínálat gerincét különböző nemzetek konyháinak nemzetközi népszerűségre szert tett fogásai alkotják. Értelemszerűen a sörhöz illő ételekre összpontosítanak, némi olasz dominanciával. Kínálnak többek között burrata-t, vitello tonnato-t, saltimbocca-t sáfrányos rizottóval, spenótos cannelloni-t, juhtúrós sztrapacskát, avokádós kaviáros lazactatárt, rántott mozzarellát édes chiliszósszal és néhány hasonló finger-foodot, füstölt húsos, kolbászos, erdei gombás szlovák káposztalevest, buffalo csirkeszárnyakat, tatárbifszteket, fish and chips-et, csirkés és sertéshúsos quessadilla-t, pljeszkavicát, leskováci ustipci-t (sajttal kevert darált marhahúsból készült sült húsgombócféleség), kacsamellet céklás zellerpürével és vajas szedres bormártással, tiramisu-t, valamint lávacsokit helyben készült, sáfrányos mangófagylalttal.

Általunk kóstolt, a későbbiekben részletezett saját sörökön kívül van még egy helyben főzött barna lagerük, továbbá csapról kínálják az egyik legjobb alkoholmentes sört, a Nilio-t.

A borválaszték lenyűgöző, mintegy 300 tételt tartanak nyolc országból, így Ausztriából, Chiléből, Franciaországból, Németországból, Olaszországból, Portugáliából, Új Zélandról, s persze a Felvidékről. Utóbbi esetben külön szedték a honlapon a bio- illetve natúrborokat. Magyarország hiányzik a listáról, de több élvonalbeli helyi magyar borászat (Bott Frigyes, Csernus Károly, Kasnyik és Világi pince) nedűit megtaláljuk a választékban. Impozáns a bő félszáz tételes rumválaszték.

A kiszolgálás formálisan udvarias, de nem figyelmes és nem is szívélyes. Még arra sem figyelnek, hogy van-e evőeszköz az asztalon, nekünk kellett felállni és a szomszéd asztaltól átemelni az evőeszközös vödröt. Pozitív gesztus viszont, hogy kérés nélkül mindenkinek hoznak külön tányért és az ételeket az asztal közepére teszik.

 

Nézzük is az említett fogásokat! A humusz szépen tálalt, élvezhető, de nem kiugró, adnak mellé répa- uborka- és szárzeller-hasábokat, pirított ipari toast-, továbbá friss minőségi kenyeret.

 

A céklalevelekkel megszórt kimchi-s palacsintához kapunk szójaszószt is. Ötletes étel, jól elkészítve. Érzékelhető a crescendo, ami egy remek desszertben kulminál. 

 

A sajttorta-átirat valódi katarzis, a keksz-szerű törmelékre kerül a szépen formázott jó ízű, jó állagú sajtdesszert, rá a házi készítésűnek tűnő kiváló málna-sorbet, mellé pazar mangóragu, díszítésnek mentalevelek és málnaszem. Mellé minikancsóban érkezik a kókuszos fehércsoki-mártás. A külön is kifogástalan elemek csodás harmóniában olvadnak össze.

 

Megkóstoltuk mindemellé a saját főzésű sörök közül a korrekt lagert és a szintén rendben levő APA (American Pale Ale) sört, továbbá a ”Summer 8°” elnevezésre hallgató alacsony alkoholtartalmú, 2,8 fokos, s mint neve is sejteti, mindössze 8-as Ballinggal rendelkező „nyári pilsnert”, amit meglepően jónak ítéltünk, akárcsak a szintén élményszerű búzasört. Ittunk egy Pilsner Urquell tanksört is, amit nem lehetett kihagyni.

A Fabrika Kárpát medencei szinten kimagasló hely, a legjobb gasztro-pubok egyike, ahol a helyben főzött sör még külön hozzáad az egyébként is magas színvonalhoz.

Sörrajongóknak kötelező célpont.

Elérhetőségek:

Fabrika – The Beer Pub

Pozsony, Stefánia (jelenlegi szlovák nevén Stefanikova) u. 4.

Telefonszám: +421 901 902 683

Honlap: https://www.fabrikapub.sk/

E-mail-cím: [email protected]

Borítókép és fotók: Borbély Zsolt Attila

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.