Az egészségesnek hitt édesítőszer akár stroke-ot is okozhat

Félő, hogy egyes cukorpótlók – amelyeket gyakran használnak népszerű élelmiszerekben és italokban – növelhetik a stroke, a szívinfarktus vagy akár a cukorbetegség kockázatát is. Az édesítőszerek fogyasztásakor legyünk megfontoltak!

2025. 05. 16. 14:11
Édesítőszer vagy cukor? Melyik a jobb?
Édesítőszer vagy cukor? Melyik a jobb?
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amerikai kutatók arra figyelmeztetnek, hogy akár egyetlen energiaital vagy cukormentes üdítő is károsíthatja az agyat és az érrendszert, ha egy bizonyos édesítőszert tartalmaz. A vizsgálatok szerint az eritrit (E968) kapcsolatba hozható az érrendszeri problémák – köztük a stroke – fokozott kockázatával.

Sem az édesítőszerek használata sem a túlzott cukorfogyasztás nem ajánlott
Sem az édesítőszerek használata sem a túlzott cukorfogyasztás nem ajánlott 
Fotó:  Pexels

Az édesítőszerek negatív hatása az agyra

Az eritritet előszeretettel alkalmazzák alacsony kalória- és szénhidráttartalmú termékekben, például energiaitalokban, fehérjeszeletekben vagy különféle nassolnivalókban. Ezeket gyakran egészséges alternatívaként hirdetik. A Colorado Boulder Egyetem Érrendszeri Biológiai Laboratóriumának kutatói szerint azonban már egyetlen italban található eritrit-mennyiség is elég lehet ahhoz, hogy negatív hatással legyen az agy és az erek működésére.

A kutatás – amelyet a 2025-ös American Physiology Summit konferencián mutattak be – azt vizsgálta, hogyan hat az eritrit az oxidatív stresszre és a nitrogén-oxid termelődésére az agyi érfal sejtjeiben.

Az oxidatív stressz akkor alakul ki, amikor a szervezetben túlsúlyba kerülnek a káros szabad gyökök, és nincs elég antioxidáns a semlegesítésükhöz. Ez sejtkárosodáshoz vezethet, ami szerepet játszhat az öregedésben, valamint olyan betegségek kialakulásában, mint a rák, a szívproblémák vagy a cukorbetegség.

A kutatás során emberi agyi sejteket tettek ki egy eritritoldatnak – annyinak, amennyit egy átlagos ital is tartalmaz. A sejteket három órán keresztül hagyták ebben az oldatban. Az eredmények megdöbbentők: az eritrittel kezelt sejtekben jelentősen megemelkedett az oxidatív stressz szintje a kezeletlen sejtekhez képest. Közel kétszer annyi szabad gyök termelődött, és az antioxidáns enzimek szintje is megugrott, ami azt jelzi, hogy a sejtek védekezni próbáltak a megnövekedett stressz ellen.

Stroke is lehet belőle

A kutatók szerint az oxidatív stressz fokozódása és a nitrogén-oxid-termelés visszaesése növelheti az olyan érrendszeri problémák kockázatát, mint például a stroke. Dr. Berry azt tanácsolja, hogy akik aggódnak a szívük vagy agyuk egészsége miatt, fontolják meg az eritritbevitel csökkentését. „A legfontosabb üzenetünk, hogy az eritrit – és más, nem tápanyagot tartalmazó édesítőszerek – negatív hatással lehetnek az egészségre. Mind laboratóriumi, mind klinikai vizsgálatok alapján érdemes tudatosan odafigyelni, mennyi eritritet fogyasztunk naponta” – fogalmazott a tudós.

Az édesítőszer káros hatásai más kutatók számára is izgalmas témát adnak. Egy másik szakember, aki nem vett részt a kutatásban úgy véli, hogy az eritrit hozzájárulhat a szellemi hanyatlás gyorsulásához is. „Az eritrit fokozza a reaktív oxigéngyökök termelődését, amelyek sejtkárosodást okoznak. Különösen aggasztó, ha ezek az idegszövetekben keletkeznek, mivel ez a kognitív leépülés ütemét is felgyorsíthatja. A szervezet ugyan próbálja ellensúlyozni ezt a folyamatot antioxidánsokkal, de a stressz ettől még fennmarad.” – mondta Thomas Holland professzor, a chicagói Rush Egyetem Egészség és Öregedés Intézetének munkatársa.

 A professzor természetesebb alternatívákat javasol, például mézet, datolyaszirupot vagy steviát.

Nem ez az első tanulmány, amely aggasztó eredményeket közölt az eritrittel kapcsolatban: egy korábbi kutatás már összefüggésbe hozta a véralvadék-képződés, a szívroham és a stroke kockázatának növekedésével. A brit egészségügyi szolgálat (NHS) ugyanakkor hangsúlyozza: minden édesítőszert alapos biztonsági vizsgálatoknak vetnek alá, mielőtt engedélyezik a használatukat. A hivatalos álláspont szerint ezek biztonságosak, de ez nem jelenti azt, hogy egészségesek is – írja a The Sun.  

Sajnos azt is tudjuk, hogy a túlzott cukorfogyasztás megannyi betegséggel kapcsolatba hozható. A megoldás mégsem abban rejlik, hogy ilyen-olyan módszerekkel megpróbáljuk extrán édessé tenni ételeinket. Érdemesebb megismertetni szervezetünket a kevésbé édes ízekben rejlő örömökhöz, például a tea, kávé, önmagában is finom tud lenni. Ha mégis igazán édes ételt, italt fogyasztanánk, kísérletezzünk olyan zöldségekkel, gyümölcsökkel, amelyek természetes cukorforrásként édesítik ételünket: így cukorfogyasztásunk nem lesz kevesebb, de legalább nem finomított formában esszük a cukrot, ami máris jobb egy fokkal. Kiváló természetes édesítő például a datolya vagy a banán. 
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.