Amerikai kutatók arra figyelmeztetnek, hogy akár egyetlen energiaital vagy cukormentes üdítő is károsíthatja az agyat és az érrendszert, ha egy bizonyos édesítőszert tartalmaz. A vizsgálatok szerint az eritrit (E968) kapcsolatba hozható az érrendszeri problémák – köztük a stroke – fokozott kockázatával.

Fotó: Pexels
Az édesítőszerek negatív hatása az agyra
Az eritritet előszeretettel alkalmazzák alacsony kalória- és szénhidráttartalmú termékekben, például energiaitalokban, fehérjeszeletekben vagy különféle nassolnivalókban. Ezeket gyakran egészséges alternatívaként hirdetik. A Colorado Boulder Egyetem Érrendszeri Biológiai Laboratóriumának kutatói szerint azonban már egyetlen italban található eritrit-mennyiség is elég lehet ahhoz, hogy negatív hatással legyen az agy és az erek működésére.
A kutatás – amelyet a 2025-ös American Physiology Summit konferencián mutattak be – azt vizsgálta, hogyan hat az eritrit az oxidatív stresszre és a nitrogén-oxid termelődésére az agyi érfal sejtjeiben.
Az oxidatív stressz akkor alakul ki, amikor a szervezetben túlsúlyba kerülnek a káros szabad gyökök, és nincs elég antioxidáns a semlegesítésükhöz. Ez sejtkárosodáshoz vezethet, ami szerepet játszhat az öregedésben, valamint olyan betegségek kialakulásában, mint a rák, a szívproblémák vagy a cukorbetegség.
A kutatás során emberi agyi sejteket tettek ki egy eritritoldatnak – annyinak, amennyit egy átlagos ital is tartalmaz. A sejteket három órán keresztül hagyták ebben az oldatban. Az eredmények megdöbbentők: az eritrittel kezelt sejtekben jelentősen megemelkedett az oxidatív stressz szintje a kezeletlen sejtekhez képest. Közel kétszer annyi szabad gyök termelődött, és az antioxidáns enzimek szintje is megugrott, ami azt jelzi, hogy a sejtek védekezni próbáltak a megnövekedett stressz ellen.
Stroke is lehet belőle
A kutatók szerint az oxidatív stressz fokozódása és a nitrogén-oxid-termelés visszaesése növelheti az olyan érrendszeri problémák kockázatát, mint például a stroke. Dr. Berry azt tanácsolja, hogy akik aggódnak a szívük vagy agyuk egészsége miatt, fontolják meg az eritritbevitel csökkentését. „A legfontosabb üzenetünk, hogy az eritrit – és más, nem tápanyagot tartalmazó édesítőszerek – negatív hatással lehetnek az egészségre. Mind laboratóriumi, mind klinikai vizsgálatok alapján érdemes tudatosan odafigyelni, mennyi eritritet fogyasztunk naponta” – fogalmazott a tudós.
Az édesítőszer káros hatásai más kutatók számára is izgalmas témát adnak. Egy másik szakember, aki nem vett részt a kutatásban úgy véli, hogy az eritrit hozzájárulhat a szellemi hanyatlás gyorsulásához is. „Az eritrit fokozza a reaktív oxigéngyökök termelődését, amelyek sejtkárosodást okoznak. Különösen aggasztó, ha ezek az idegszövetekben keletkeznek, mivel ez a kognitív leépülés ütemét is felgyorsíthatja. A szervezet ugyan próbálja ellensúlyozni ezt a folyamatot antioxidánsokkal, de a stressz ettől még fennmarad.” – mondta Thomas Holland professzor, a chicagói Rush Egyetem Egészség és Öregedés Intézetének munkatársa.
A professzor természetesebb alternatívákat javasol, például mézet, datolyaszirupot vagy steviát.
Nem ez az első tanulmány, amely aggasztó eredményeket közölt az eritrittel kapcsolatban: egy korábbi kutatás már összefüggésbe hozta a véralvadék-képződés, a szívroham és a stroke kockázatának növekedésével. A brit egészségügyi szolgálat (NHS) ugyanakkor hangsúlyozza: minden édesítőszert alapos biztonsági vizsgálatoknak vetnek alá, mielőtt engedélyezik a használatukat. A hivatalos álláspont szerint ezek biztonságosak, de ez nem jelenti azt, hogy egészségesek is – írja a The Sun.
Sajnos azt is tudjuk, hogy a túlzott cukorfogyasztás megannyi betegséggel kapcsolatba hozható. A megoldás mégsem abban rejlik, hogy ilyen-olyan módszerekkel megpróbáljuk extrán édessé tenni ételeinket. Érdemesebb megismertetni szervezetünket a kevésbé édes ízekben rejlő örömökhöz, például a tea, kávé, önmagában is finom tud lenni. Ha mégis igazán édes ételt, italt fogyasztanánk, kísérletezzünk olyan zöldségekkel, gyümölcsökkel, amelyek természetes cukorforrásként édesítik ételünket: így cukorfogyasztásunk nem lesz kevesebb, de legalább nem finomított formában esszük a cukrot, ami máris jobb egy fokkal. Kiváló természetes édesítő például a datolya vagy a banán.