Gyakran nem is tudunk róla, mennyi cukrot fogyasztunk egy nap – különösen akkor, ha készételeket, üdítőket vagy éppen „egészségesnek” tűnő nassolnivalókat fogyasztunk. Pedig a számok riasztóak: az amerikai felnőttek átlagosan napi 77 gramm cukrot esznek meg, ami háromszorosa a nőknek és kétszerese a férfiaknak ajánlott mennyiségnek. A cukorfogyasztás káros hatásai egyértelműek – de vajon mennyi az ideális, és mi történik, ha rendszeresen túllépjük a határt?

Fotó: Pexels
Mennyi cukor az ideális?
Az Amerikai Szívgyógyászati Társaság iránymutatása szerint:
• nők számára legfeljebb 6 teáskanálnyi (25 gramm);
• férfiak számára pedig 9 teáskanálnyi (38 gramm) hozzáadott cukor lenne az elfogadható napi mennyiség.
Bár ennél többet nem javasolt fogyasztani, a tapasztalat azt mutatja, jócskán túllépjük az előirányzott mennyiségeket. Adódik ez abból, hogy mindannyian fogyasztunk természetes cukrokat – például a gyümölcsökben jelenlévő cukrokat – és italainkhoz, ételeinkhez hozzáadott cukrot is.
A „hozzáadott cukor” kifejezés olyan cukrokat jelöl, amelyeket az élelmiszerek vagy italok feldolgozása, elkészítése során adnak hozzá a gyártók a termékekhez az íz fokozása érdekében, azaz nem természetes módon fordulnak elő az adott élelmiszerben.
A cukorfogyasztás káros hatásai
Az alábbiakban összegyűjtöttük azt a hét leggyakoribb és legkomolyabb fizikai és mentális betegséget, amelyek a túlzott cukorfogyasztással hozhatók összefüggésbe:
1. Szív- és érrendszeri megbetegedések
A szívbetegség továbbra is a vezető halálozási ok számos nyugati országban. Egy tanulmány szerint azoknak, akik kalóriabevitelük 17–21 százalékát cukorból fedezték, 38 százalékkal magasabb volt a szív- és érrendszeri halálozás kockázata, mint azoknak, akik csupán 8 százalékot fogyasztottak ebből a forrásból.
2. 2-es típusú cukorbetegség
A túlzott cukorbevitel az inzulinrezisztencia kialakulását segítheti elő, amely a 2-es típusú cukorbetegség egyik fő előzménye. Egyes kutatások szerint már napi 150 kalóriányi cukorral történő többletfogyasztás is 1,1 százalékkal növeli a lakosságon belüli cukorbetegség előfordulását.