Felesszük az egészségünket: hét betegség, amit naponta kockáztatunk

Sokan úgy vélik, hogy egy kis édesség soha nem árthat. Az igazság azonban az, hogy a sok kis adag összeadódik, és nagy bajt csinálhat. A cukorfogyasztás káros hatásai jól ismertek, az alábbi hét betegséggel kapcsolatba hozhatók.

2025. 05. 15. 12:34
Mennyi cukor a túl sok?
Mennyi cukor a túl sok? Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakran nem is tudunk róla, mennyi cukrot fogyasztunk egy nap – különösen akkor, ha készételeket, üdítőket vagy éppen „egészségesnek” tűnő nassolnivalókat fogyasztunk. Pedig a számok riasztóak: az amerikai felnőttek átlagosan napi 77 gramm cukrot esznek meg, ami háromszorosa a nőknek és kétszerese a férfiaknak ajánlott mennyiségnek. A cukorfogyasztás káros hatásai egyértelműek – de vajon mennyi az ideális, és mi történik, ha rendszeresen túllépjük a határt? 

Bár a sütemények finomak, a cukorfogyasztás káros hatásairól se feledkezzünk meg
Bár a sütemények finomak, nem érdemes mindennap édességet enni: a cukorfogyasztás káros hatásairól se feledkezzünk meg
Fotó:  Pexels

Mennyi cukor az ideális?

Az Amerikai Szívgyógyászati Társaság iránymutatása szerint:
   • nők számára legfeljebb 6 teáskanálnyi (25 gramm);
   • férfiak számára pedig 9 teáskanálnyi (38 gramm) hozzáadott cukor lenne az elfogadható napi mennyiség.

Bár ennél többet nem javasolt fogyasztani, a tapasztalat azt mutatja, jócskán túllépjük az előirányzott mennyiségeket. Adódik ez abból, hogy mindannyian fogyasztunk természetes cukrokat – például a gyümölcsökben jelenlévő cukrokat – és italainkhoz, ételeinkhez hozzáadott cukrot is.

A „hozzáadott cukor” kifejezés olyan cukrokat jelöl, amelyeket az élelmiszerek vagy italok feldolgozása, elkészítése során adnak hozzá a gyártók a termékekhez az íz fokozása érdekében, azaz nem természetes módon fordulnak elő az adott élelmiszerben.

A cukorfogyasztás káros hatásai

Az alábbiakban összegyűjtöttük azt a hét leggyakoribb és legkomolyabb fizikai és mentális betegséget, amelyek a túlzott cukorfogyasztással hozhatók összefüggésbe:

1. Szív- és érrendszeri megbetegedések
A szívbetegség továbbra is a vezető halálozási ok számos nyugati országban. Egy tanulmány szerint azoknak, akik kalóriabevitelük 17–21 százalékát cukorból fedezték, 38 százalékkal magasabb volt a szív- és érrendszeri halálozás kockázata, mint azoknak, akik csupán 8 százalékot fogyasztottak ebből a forrásból.

2. 2-es típusú cukorbetegség
A túlzott cukorbevitel az inzulinrezisztencia kialakulását segítheti elő, amely a 2-es típusú cukorbetegség egyik fő előzménye. Egyes kutatások szerint már napi 150 kalóriányi cukorral történő többletfogyasztás is 1,1 százalékkal növeli a lakosságon belüli cukorbetegség előfordulását.

3. Daganatos megbetegedések
A túlsúly, a gyulladásos folyamatok és az inzulinszint ingadozása révén a túlzott cukorfogyasztás közvetve növelheti egyes daganatos betegségek kockázatát. A kutatások ezeken az összefüggéseken keresztül látnak kapcsolatot a cukor és bizonyos ráktípusok között.

4. Bőrbetegségek
Egy 2020-as tanulmány kimutatta, hogy a magas cukor- és zsírtartalmú italok fogyasztása növelte az aknék megjelenését több mint 25 000 résztvevő körében. A vércukorszint hirtelen ingadozása gyulladásos folyamatokat is előidézhet a bőrben.

5. Köszvény
A túl sok cukor fokozhatja a húgysav termelődését, amelynek emelkedett szintje köszvény kialakulásához vezethet. Ez az ízületi gyulladás fájdalmas, duzzadt, piros ízületeket okoz elsősorban a lábfej, boka és térd területén.

6. Energiaingadozás, fáradékonyság
Bár sokan cukorral próbálják „felpörgetni” magukat, kutatások szerint ez visszafelé sülhet el. Egy átfogó vizsgálat szerint a cukorfogyasztás után az emberek rövid időn belül fáradtabbnak és tompábbnak érzik magukat, mint akik nem ettek cukrot.

7. Depresszió
Egy több mint 60 000 nő részvételével végzett tanulmány kimutatta: azok, akik a legtöbb hozzáadott cukrot fogyasztották, nagyobb eséllyel szenvedtek depressziótól. Bár a cukor rövid távon örömérzetet kelthet, hosszabb távon negatívan hat a hangulatra.

Hogyan csökkenthetjük a cukorfogyasztást?

   • Kerüljük az édesített italokat, mint a szénsavas üdítők, jeges teák, citromos limonádék.
   • Válogassuk meg, hogy milyen desszertet eszünk: ha kell, mondjunk nemet!
   • Olvassuk el az élelmiszerek címkéjét: az összetevők között figyeljünk az olyan anyagokra, mint a glükóz, a fruktóz, a maltóz, valamint a különböző szirupok.
   • Étkezzünk minél természetesebben: a friss, feldolgozatlan élelmiszerek alapvetően alacsonyabb cukortartalmúak.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.