A túlzott cukorfogyasztás káros hatásai, amikre érdemes figyelni
A cukor nagy mértékű bevitele, legyen az bármilyen fajta, megnöveli számos betegség kialakulásának kockázatát.
Egyesek szerint a cukor egyenesen méreg, mások szerint viszont nem kell teljes mértékben kiiktatni az étrendből. Az mára bizonyossá vált, hogy a cukor nagy mértékű bevitele, legyen az bármilyen fajta, megnöveli számos betegség kialakulásának kockázatát. Az alábbiakban megmutatjuk, milyen módon hat az egészségre a túlzott cukorfogyasztás – írja a Diéta és Fitnesz.
1. CUKORBETEGSÉG
Korábban a kutatások a cukorbetegség kialakulásáért az örökletes hajlamot, az életmódot és több más tényezőt tartottak felelősnek. Az újabb elméletek szerint azonban a cukorfogyasztás is szerepet játszhat a betegség kialakulásában.
2. TANULÁSI NEHÉZSÉGEK ÉS A MEMÓRIA ROMLÁSA
A magas cukortartalmú étrend károsítja a rövid és hosszú távú memóriát is. A cukorfogyasztás gyerekkorban különösen ártalmas: ugyanolyan káros hatással lehet az agyfejlődésre, mint a túlzott stressz vagy a bántalmazás. A cukor elsősorban az agynak azt a részét károsíthatja, amely az érzelemkezelésért és a kognitív funkciókért felel.
3. FOGSZUVASODÁS
A cukorfogyasztás és a fogszuvasodás közötti kapcsolat egyértelmű: a fogszuvasodásért ugyan a szájban lévő baktériumok által termelt savak a felelősek, de a baktériumok akkor termelnek savakat, ha a szénhidráttartalmú élelmiszerek – különösen a cukor – jó táptalajt biztosítanak számukra.
4. ASZTMA
Egy ausztráliai kutatók által készített tanulmány szerint azoknál a gyerekeknél, akik naponta több mint fél liter cukros üdítőitalt vagy teát fogyasztanak, nagyobb valószínűséggel alakul ki asztma vagy valamilyen légzőszervi betegség.
5. SZÍVBETEGSÉG
Azoknál, akik a napi kalóriabevitelük 25 százalékát cukor formájában juttatják a szervezetükbe, duplájára nő a szívbetegség kialakulásának kockázata azokkal szemben, akiknél ez az arány 10 százalék alatti. A nagy mennyiségű cukor ugyanis megemeli a vérnyomást, és táplál a szervezetben fellépő mindenféle gyulladást – ez pedig károsítja az érrendszert és a szív egészségét.
6. A BÉLFLÓRA EGYENSÚLYÁNAK MEGBOMLÁSA
A magas cukortartalmú ételek az étkezés után megváltoztathatják a bélflóra összetételét. A bélflóra egyensúlyának megbomlása pedig gyengíti az immunrendszert, lassítja az emésztést, viszont erősíti a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat.
7. ELHÍZÁS
A cukrozott ételek és innivalók nagymértékben növelik a túlsúly kialakulásának esélyét a felnőtteknél és a gyerekeknél egyaránt. Az emberek a naponta ajánlott cukormennyiség sokszorosát fogyasztják, a napi kalóriamennyiség közel 16 százalékát cukorból fedezik. (A WHO maximum 10 százalékot javasol.)
A teljes cikk ITT olvasható el.
Az elfogyasztott cukor mennyiségének csökkentéséről szóló cikkünk pedig ITT érhető el.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
Ott lesz-e Orbán Viktor Donald Trump elnöki hivatalba avatásán?
Robbie Keane a mai első vizsgája előtt: Gyorsan megláttam, kik a technikás játékosok
Sallai Nóra már tudja, hogy elveszítette imádott kisfiát
Zurkerberg kitálalt, így működött a Biden-kormányzat (VIDEÓ)
A fél internet Fehér Krisztián interjúján röhög
Trump elnökségének közeledtével sorra mondják fel a nagy cégek a sokszínűségi programjaikat
Sokkoló felvétel: így fogták el a Los Angeles-i gyújtogatás gyanúsítottját + videó
Bundesliga: Borussia Dortmund–Bayer Leverkusen
Kiderült, kik voltak és hova tartottak a csütörtök esti súlyos tragédia áldozatai + videó
Slot elárulta, mikor tér vissza Szoboszlai Dominik
Döbbenetes bejelentés: szándékos gyújtogatás okozhatta a Los Angeles-i tüzet
Szívszorító pillanat: kutyát mentett ki egy férfi a Los Angeles-i tűzvészben elpusztult házak romjai közül +videó