Tippek, amikkel egyszerűen csökkenthető a cukor bevitele

A túlzott cukorfogyasztás nem tesz jót nekünk, ezt már régóta tudjuk. Nem ennyire köztudott azonban, hogy számos élelmiszer tartalmaz rejtett cukrokat, amelyek fogyasztására ugyanúgy oda kell figyelnünk. Mit tehetünk annak érdekében, hogy mérsékelni tudjuk a cukorfogyasztást? Mire kell odafigyelnünk az édességevés minimalizálásán túl? Hét plusz egy egyszerű tippet is mutatunk – írja cikkében az Origó.

Forrás: origo.hu2020. 11. 20. 15:11
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökkentsük a cukor használatát, adjunk fűszereket az ételekhez. A fahéj, a kardamom és a szerecsendió nagyon jó választás, egy kis extra ízt ad az ételnek, nem fog hiányozni a cukor.

Az édesszájúak desszertekről álmodnak, nagyon nehéz megálljt parancsolni az ízlelőbimbóknak. Mit tehetünk? Együnk gyümölcsös finomságokat desszert gyanánt, hiszen a gyümölcsök természetesen édesek. Válasszunk banánt, almát, bogyós gyümölcsöket, készítsünk belőle turmixot vagy chiapudingot.

A boltban kapható mártások, ketchupok és szószok sok rejtett cukrot tartalmaznak. Ehelyett válasszuk inkább a házi készítésű mártásokat és chutney-kat.

Alapszabály, hogy ha nem szeretnénk teljesen elhagyni a cukrot, legalább csökkentsük a recept által írt mennyiség felére. Így még édes marad az ételünk, ám nem viszünk be annyi cukrot. Így lehet egyre jobban csökkenteni a cukor mennyiségét fokozatos, végül pedig elhagyni.

A cukor számos gyümölcsben megtalálható
Fotó: Pexels

A reggeli müzlik és kásák is tele vannak cukorral, szerencsére azonban már otthon is el tudjuk készíteni. Készítsünk zabkását sima zabból, tegyünk bele datolyát, mazsolát, más gyümölcsöket, fűszereket, például kókusszal is nagyon finom.

Az üdítők kivonása a táplálkozásunkból az egyik legjobb döntés, amit tehetünk. Ha azonban nem szeretjük a sima vizet, feldobhatjuk gyümölcsökkel, egy kis citrommal, naranccsal vagy almával.

Érdemes továbbá a drasztikus módszerek helyett a számunkra megfelelőeket választani a tartós eredmény érdekében. Annak nincs értelme, hogy három hétig megvonjuk teljesen a cukrot, aztán már nem bírjuk tovább, és minden cukrosat befalunk, ami az utunkba kerül. Vonjuk ki szépen, fokozatosan, ha megkívánunk valamit, például egy csokit, vegyük meg bátran, csak ne essünk túlzásba.

A karácsonyra való felkészülés miatt elárulom, hogy nagyon finom, egészséges szaloncukrokat készíthetünk otthon is. Sőt, a gyerekek csizmájába is tehetünk egészséges, ám finom édességeket és gyümölcsöket. Mindennek az egészséges választás és a házi készítés a titka.

Az eredeti cikket IDE KATTINTVA érheti el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.