Hangári – rettenetesen hátrasoroltak minket a koreaiak

91-ből a 89. nemzetként vonul be a magyar csapat a téli olimpia megnyitóján. De miért?

Radványi Benedek
2018. 02. 09. 9:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon türelmesnek kell lennünk a phjongcshangi téli olimpia magyar idő szerint délben kezdődő (és elvileg két órán át tartó) megnyitóján, ha nemcsak a színes műsort, hanem a nemzetek bevonulását is végig akarjuk nézni. A 91 résztvevő közül ugyanis hátulról a harmadikok leszünk az érkezési sorrendben.

Az ok elsőre egyszerűnek hangzik: minden megnyitón a rendező ábécéje számít, tehát az rangsorol, hogy az adott nyelven mely országot miképpen mondanak. Illetve még két tényező: az ókori játékokra és azok újraélesztésére való utalásként a görögök vonulnak be először, a házigazda pedig utoljára (idén a két Korea közös zászló alatt, de ez egy másik történet).

Vagyis a koreai ábécé szerint utolsó előtti a névsorban Magyarország. Ám ami a meglepő:

nem Zungariként vagy mondjuk Ungriaként ejtik a nevünket,

hanem így: Hangári (írásmódja: 헝가리).

Na de ha h-val kezdődik, akkor hogy kerülünk a végére? Miként egy magasan kvalifikált koreai tolmácstól megtudtuk, úgy, hogy a h, vagyis a ㅎ a legutolsó mássalhangzó a koreai ábécében, a hangulban. És innentől az sem meglepő, hogy

utánunk már csak Hongkong szerepel.

2016 nyarán, Rióban a portugál ábécé alapján történt a besorolás, Hungria néven akkor 207 nemzet körében 93.-ként érkeztünk, Hongkong és Jemen között. És ha már itt tartunk, érdemes megjegyezni, hogy a tévétársaságok szempontjából kifejezetten előnyös a késői bevonulás, az amerikai NBC másfél éve megpróbálta kikönyörögni, hogy USA néven szerepeljenek, majdnem a sor végén, feltételezve, hogy ezáltal hosszabban odatapadnak majd a képernyőkre. És bizonyára több csipsz és kóla is fogyott volna, de a szigorú szabályokat nem változtatták meg

Mi viszont most bőven megebédelhetünk, mielőtt megpillantanánk a Nagy Konrád vezetésével érkező mieinket.

Rövidpálya

A nevében a 2018-as olimpián érmes reményeinket tápláló sportágra, a rövid pályás gyorskorcsolyára utaló blogunkban egyéni szempontok alapján keressük a phjongcshangi érdekességeket. És amint a Magyar Nemzet tudósítója megérkezik Dél-Koreába, helyszíni posztokkal is jelentkezünk ugyanitt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.