Őrjöngő norvégok és oroszok között a sífutóváltó döntőjén

Davaj!, davaj! és kolompolás, majd északi örömmámor a tízszer négy kilométer alatt Phjongcshangban.

Radványi Benedek
2018. 02. 18. 10:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A férfisífutás 4×10 kilométeres vasárnapi váltóversenye szolgáltatott apropót arra, hogy végre fellátogassak a hegyre, vagyis az Alpensia Olimpiai Központhoz, ahol a síugrás, a sílövészet és a sífutás eseményeit bonyolítják le egymástól pár száz méterre. Választásomat másfél órával később örömmel nyugtáztam, izgalmas versenyt és egyedi hangulatot élhettem át.

A rajt pillanatában ülök fel a tömött lelátóra, ahol vidáman lengetik a szurkolók a versenyben részt vevő tizennégy nemzet zászlajait, de leginkább a norvégot, az oroszt és a finnt meg persze a koreait. Különleges öltözékek is akadnak: ötkarikás szemüveg az oroszon, tülökszarvas fejdísz a norvégon, mackójelmez a svéden.

A négyfős váltóversenyben minden csapattag tíz kilométert tesz meg, az első kettő klasszikus, a második kettő szabad stílusban, fejenként három kör jut a 3,3 kilométeres, dimbes-dombos pályából.

A verseny első fele az orosz szurkolókat serkenti, az egyik legintenzívebben ugráló drukker előttem lelkesen „Davaj, davaj!”-ozik, midőn csaknem fél perccel meglógnak kedvencei. Amikor csak a kivetítőn láthatók, rövid időre leül, gyorsan megszólítom, meglepő módon

nem túl bizakodó, kételkedik a harmadik emberük erejében.

Igaza lett: miután Alekszej Cservotkin átveszi a stafétát, s elindul a három közül az első körére, még 42 másodperc az előnye, aztán kisvártatva 24-re olvad, egyre jobban tapad rá a norvég, a francia és az olasz.

Közben egy tizenkét különböző színű, pár száz forintos érmet a nyakában lógató, festett arcú drukkerrel meg boldog-boldogtalan fotózkodni akar, alig tudja nézni azt, amiért jött. Fokozódik is a hangulat, s az utolsó váltásnál már a norvég szurkolók a leghangosabbak. Vagy százan üvöltenek és tapsolnak – utóbbit

csak az, akinek nincs az egyik kezében egy sör vagy egy zászló.

Tíz kilométerrel a vége előtt ugyanis Johannes Hosflot Klaebo a francia Adrien Backscheiderrel meglép, 16 másodperccel leszakítva az orosz Gyenyisz Szpicovot. Klaebo sokáig Backscheider mögött bújócskázik, aztán egy pillanatra az élre kerül, de szűk 5 kilométerrel a vége előtt az emelkedőnél visszakapaszkodik Szpicov, s az utolsó kör kezdetére beelőz.

Mellettem egy norvég nő eközben pici kézmelegítő zacskókat ráz, aztán hamar feláll és már a csengőjét rázza nagy lelkesen. Másfél kilométerrel a vége előtt Klaebo ugyanis egy lejtőn elsiklik Szpicov mellett, addig tizedek voltak köztük, aztán fél perc alatt hoz rajta 5 másodpercet. A legvégére 9,4 lesz, a franciák pedig 36,9-del lemaradva lesznek bronzérmesek.

Két norvég drukker örömmámorában egy-egy hosszú rúdon lévő zászlóval ordibálva rohangál körbe, mintha egy külön versenyszám kezdődne, amelyben az a cél, hogy két perc alatt a lelátó minél több szegletét érintsék.

Hatalmas az északiak ünnepe a pályán is, de szinte a norvég zászlóval a kezében célba érkező Klaebo az egyetlen, aki nem terül el a hóban. Korábban a váltások után tényleg úgy nézett ki a célegyenes, mint egy csatatér, a maguk tíz kilométerét befejező emberek sorra dőltek el a fáradtságtól. Hogy honnan tudják az orvosi személyzet tagjai, hogy mindenki rendben van, fogalmam sincs.

Elég a magam baja: mindeközben én is átfagytam – pedig „féltávnál” felhúztam egy második zoknit is –, úgyhogy már futok is a médiacenter felé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.