Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Focistadionban landolnak a síugrók a téli olimpián, sokan dideregni fognak

Hol is tartják pontosan a phjongcshangi játékokat? Kéz- és lábmelegítő a nézőknek, golfpálya a biatlonnak.

Radványi Benedek
2018. 02. 02. 10:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha egy hét múlva, február 9-én 12 és 14 óra között bekapcsolja az M4-et vagy az Eurosportot, és belepillant a téli olimpia nyitóünnepségébe, várhatóan derűt sugárzó szervezőket és NOB-funkcionáriusokat, valamint didergő nézőket fog látni – de félő, hogy a felvonuló sportolók is az utóbbi kategóriába esnek majd. A 700 méteren fekvő olimpiai stadion környékén ugyanis a korábbi évek átlaghőmérséklete alapján a legjobb esetben is 0 fok várható, de inkább –10-15.

„Nagyon hideg lesz, úgyhogy ne felejtsenek hozni a test felmelegítésére alkalmas eszközöket” – áll az olimpia hivatalos honlapján, bár a szervezők is

adnak majd minden nézőnek takarót, párnát, sapkát, kéz- és lábmelegítőt,

de még esőkabátot is. Aki pedig nagyon fázik majd, bemenekülhet a 18 fűtött melegedő valamelyikébe. A 35 ezer fő befogadására alkalmas, ötszög alakú, nyitott stadiont csak azért húzták fel, hogy a nyitó- és a záróeseménynek otthont adjon, a versenyek további tizenkét helyszínen zajlanak majd Phjongcshangban.

Azazhogy nem is (csak) ott. Phjongcshang alapvetően egy megye neve Kangvon tartományban, amely a Koreai-félsziget keleti felén helyezkedik el, bő 150 kilométerre a fővárostól, a legtöbb szálláslehetőséget adó Szöultól. A téli olimpia miatt meghosszabbított gyorsvasútpályával, amelyen óránként 250 kilométeres sebességgel is haladnak a járgányok, ez a távolság másfél óra alatt áthidalható, a Magyar Nemzet leendő helyszíni tudósítója is ezt a megoldást választja majd.

Ám még csak nem is Phjongcshang megye 1400 négyzet-kilométeres területén lesz az összes verseny, ide csupán a magas hegyeket (és havat) igénylő sportágak megméretéseit tették, valamennyi „jeges” esemény az óceánparti nagyvárosban, a fél Debrecent felölelő lakosságú Kangnungban lesz. Itt egy külön olimpiai falut is felhúztak, ahová csütörtökön az elsők között költöztek be a magyar gyorskorcsolyázók.

Ebből is kitűnik:

a mi szempontunkból sokkal inkább Kangnungban lesz az olimpia,

a rövid pályás gyorskorcsolyaversenyek (a műkorcsolyával egyetemben) a legtöbb néző, 12 ezer fő befogadására képes jégarénában zajlanak majd, amely szomszédja a curling-, a gyorskorcsolya- és az egyik hokicsarnoknak. Ezeken kívül csak a sífutás, a biatlon és a síugrás helyszínei lesznek egymás mellett (Alpensia olimpiai központ).

Igazán ötletes megoldás, hogy a síugrók sáncát egy labdarúgó-stadion mellé építették, amelynek egyik rövid oldala nyitott, s így a hófödte gyepen landolhatnak majd a sportolók. A sífutás helyszíne pedig nyaranta golfpályaként szolgál. Azért akad kevésbé természetbarát példa is: az alpesi síelők gyorsasági versenyeit lebonyolító

Csongszon központ pályáit 58 ezer fa kivágása árán építették,

ami miatt 78 hektárt hirtelen feloldottak a környezetvédelmi oltalom alól.

Szembetűnő különbség ugyanakkor, hogy míg a koreaiak 10, négy éve az oroszok 51 milliárd dollárból hozták ki a létesítményeket. Ám a jegyértékesítési ráta nem túl fényes: 74 százalékát adták el a belépőknek egy héttel az első esemény előtt, 278 ezer nézőnek tudnának még helyet adni, s hiába a beígért takaró, egyelőre a megnyitóünnepségre is kapható még belépő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.