Újabb magyar aranyaknak örülhetünk

Gyurta Dániel és Verrasztó Dávid is aranyérmet nyert a rövidpályás úszó-Európa-bajnokság második napján.

PR
2013. 12. 13. 16:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előbbi a 400 méter vegyes esti döntőjében diadalmaskodott, utóbbi pedig a 100 méter mell fináléjában utasított mindenkit maga mögé. Verrasztó, aki három éve volt már Eb-első ebben a számban, tavalyelőtt és tavaly pedig Cseh László mögött másodikként végzett, ezúttal ismét kihasználta a honfitárs klasszis távolléte kínálta esélyt.

A Jövő SC kiválósága pillangón még csak az ötödik helyen fordult, háton azonban alaposan elhúzott a többiektől, s mellen is sokáig tartotta vezető pozíciót, míg nem beérte őt az izraeli Gal Nevo. Vetélytársa már-már győztesnek tűnt, amikor Verrasztó parádés hajrát kivágva a célban „körömhosszal” megelőzte Nevót, s 4:03.48 perces idővel Európa-bajnok lett.

Övé a magyar úszósport 39. rövidpályás kontinenselsősége, a negyvenediket pedig kevéssel később Gyurta Dániel gyűjtötte be. A 200 m mell olimpiai, világ- és Európa-bajnoka ezúttal 100-on úszta magát a kontinentális elit élére úgy, hogy a döntőben a szokásos ellenállhatatlan befutót produkálva 57.08 másodperccel győzött. Az UTE versenyzője pályafutása ötödik rövidpályás Eb-aranyát érdemelte ki péntek este.

A nap harmadik magyar érdekeltségű döntőjében, a két férfi és két nő alkotta - az Eb-n tavaly debütált - 4x50-es vegyesváltók küzdelmében a Cseh László (hát), Gyurta Dániel (mell), Hosszú Katinka (pillangó), Verrasztó Evelyn (gyors) alkotta négyes 1:39.86 perccel hatodikként végzett, rendkívül szoros versenyben úgy, hogy 32 századmásodperccel csúszott le a dobogóról. Cseh ezúttal tovább, 23.82 másodpercre módosította egyéni legjobbját azt követően, hogy a staféták délelőtti selejtezőjében a kvartett nyitóembereként 50 m háton a 2009 novemberében felállított 24.31-es országos csúcsát 23.93 másodpercre javította.

A herningi 25 méteres medencében született magyar sikerek számát gyarapította Kozma Dominik is, aki az 50 m gyors után a 100 méter fináléjába is beküzdötte magát, mégpedig élete legjobbjával, 47.65 másodperccel. A hosszú sérülésből és jelentős kihagyás után visszatért sprinter futamában harmadikként, összesítésben pedig kilencedikként végzett, így ott lehet a szám szombati tízes döntőjében.

A 100 m női vegyes elődöntőjéből továbblépett Hosszú Katinka – aki az Eb nyitónapján Európa-bajnok lett 200 m vegyesen – és Verrasztó Evelyn is. Hosszú a legjobb időt elérve 58.37 másodperccel masírozott be a szombati a fináléba, utóbbi pedig a hatodik időeredményt produkálta 59.41-gyel.

Nem jutott tovább ugyanakkor elődöntőjéből Bernek Péter, a 200 m hát herningi ezüstérmese, aki 50 m háton 17. lett (24.52 mp), s ugyanebben a pozícióban zárt 50 m pillangón a 26.58 másodperccel nagy egyéni csúcsot úszó 17 esztendős Szilágyi Liliána, a 200 m pillangó itteni ötödik helyezettje. A 800 m női gyorson a teljes sorrendet tekintve a válogatott újonc Novoszáth Melinda (8:38.68 p) a 15., a szintúgy roppant fiatal Farkas Adél (8:47.56) pedig a 21. helyen végzett.

A második versenynapon két világrekord is született, az első egyéniben az orosz Julija Jefimova jóvoltából, aki a 200 m mell döntőjét nyerte 2:14.39 perces csúccsal; a régit az erdélyi gyökerű, amerikai Rebecca Soni tartotta 2:14.57-tel. A befejező szám, a vegyes vegyesváltók viadalában pedig az orosz négyes győzött 1:37.63-mal, az eddigi legjobb eredménnyel, a múltnak adva át az ausztrál kvartett múlt hónapban felállított 1:37.84-es csúcsát.

Gyurta a magyar küldöttség negyedik érmét szerezte. Csütörtökön Hosszú Katinka győzött 200 vegyesen, Bernek Péter második lett 200 háton.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.