Elhunyt Sax Gyula

Életének 62. évében szívinfarktusban elhunyt Sax Gyula olimpiai bajnok, kétszeres világbajnokjelölt sakknagymester.

2014. 01. 28. 21:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap az 1978-ban olimpiai bajnok magyar csapat három tagjától, Portisch Lajostól, Ribli Zoltántól és Adorján Andrástól kértem véleményt Rapport Richárd Wijk aan Zee-i teljesítményéről. Kicsit furdalt is a lelkiismeret, amiért Sax Gyulát nem kérdeztem. Sajnos, hiába hívtam volna, a kiváló taktikus már nem élt, a Magyar Sakkszövetség tájékoztatása szerint szombaton hunyt el. Úgy ment el, ahogy az elmúlt két évtizedben élt: visszavonultan, csöndes magányban. Olykor csapatbajnoki mérkőzéseken még játszott, de már évekkel ezelőtt kikerült a sakkvilág körforgásából. Pedig igazi csapatjátékos volt, az olimpiai győzelemhez például 12 játszmából elért 8,5 ponttal járult hozzá. A legnagyobbak közé tartozott, világbajnokjelölt véletlenül senkiből sem lesz, a nagy generáció óta ilyen magasságba a magyarok közül Lékó Péter és Polgár Judit jutott.

Az ő esetében is így igaz, hiányára akkor döbbenünk rá, amikor már nem él.

(Fotó: Kovács Milán)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.