Veszprémi lépcső a mennyországba és a Final Fourba

Ötödik nekifutásra célba ért a Veszprém: a PSG feletti 31-26-os diadallal bejutott a férfi kézilabda BL-ben a Final Fourba.

Ch. Gáll András
2014. 04. 26. 16:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Veszprém Arénában általában pattogós, vérforraló dalok üvöltenek a hangszóróból a bemelegítés során, de szombaton, a Paris SG elleni BL-negyeddöntő visszavágó előtt tökéletesen illett volna a várakozáshoz, a téthez a Led Zeppelin örök rockballadája, a Stairway to Heaven, azaz a Lépcső a mennyországba. Hisz a csapat a négyes döntő, a Final Four bevezetése óta ötödszörre rugaszkodott neki a klubkézilabda csúcsának, de az előző négy alkalommal az utolsó vagy az utolsó előtti grádicsban – a negyed- vagy a nyolcaddöntőben – rendre elbukott.

Most elérkezett az ideje, hogy sikerrel tegye meg a (negyed)döntő lépést, és erre a múlt szombaton, Párizsban szerzett 28-26-os előny remek kiindulási alapnak tűnt. A remélt nyereséggel jobbára persze együtt jár az azt meghiúsítani képes veszély, így a hazaiak trénere, Carlos Ortega mellett minden játékos azt visszhangozta: csak a tökéletes koncentráció, a párizsi összecsapás elején és végén mutatott védekezés hozhatja meg az áhított eredményt, miközben tetszőlegesen rövid kihagyás is végzetes lehet.

Az óvatosságot az első félidő igazolta, ugyanis 3-0-s és 8-5-ös vezetés dacára, olykor réveteg hazai támadó játék és számos elvetélt lövő kísérlet után 12-12-es döntetlennel zárult. Pedig minimum az elmúlt négy esztendő tapasztalata mondatta: nem szabadna a döntést a végére hagyni. Amikor a szünetben a műsorközlő apróbb döccenővel bejelentette, hogy – természetesen betétprogramként – szeretnék, ha egy kis játék kezdődne, egy jó torkú, frappáns néző bekiabált: azt mi is szeretnénk.

Meg is kaptuk. Fordulás után negyed óra kellett tizenkét veszprémi gólhoz – a teljes első játékrész terméséhez –, az MKB-MVM akciói ekkor már BL-finalista színvonalon pörögtek. Nyolc gólos differenciánál egy pillanatig azon tűnődtem, miként lehetséges, hogy ilyen munícióval, mint a PSG-é, egy közepeset sem sikerül robbantani, de ezen törje a fejét Philippe Gardent, a külsejével, gesztusaival még nem reménytelenül lecsúszott hajléktalant idéző francia vezetőedző. Vagy azok, akik ezt a sok milliárdos értéket a kezébe adták.

Mi ellenben örüljünk annak, hogy annyi infarktusos meccs után izgalommentesen telt a hajrá, a remeklő MKB-MVM Veszprém 31-26-ra nyert, és kettős győzelemmel masírozott a legjobb négybe. Története során először, öt és fél ezres csarnokbéli és a hírek szerint mintegy kétezres kint rekedt szurkolója gyönyörűségére. Az utolsó percekben, ami máskor a körömrágás időszaka, most zúgott a „Final Four” és a ,„Reszkess, Európa!” csataüvöltés, az ünneplés tetőpontjaként pedig ezúttal a himnuszt sem törték kerékbe, hanem az alkalomhoz méltó, ihletett módon szólt.

A teljességhez hozzátartozik, hogy a vendégek magyar légiósa, Császár Gábor ezúttal is momentumnyi lehetőségeket kapott csak, úgyhogy idézzük inkább a főszereplőket.

Elsőként a finalisták mesterét, Carlos Ortegát: „Fantasztikus csapat volt az ellenfelünk, amelyből nagyon felkészültünk, és ők is belőlünk. Mintha mindkét fél nyitott kártyákkal játszott volna. A szezon eddigi talán legjobb védekezését mutattuk be. Az első félidőben három-négy eladott labdánkból is könnyű gólt szerzett a PSG, de a második félidőben, védekezésünk színvonalát megtartva, elhúztunk, és megőriztük a különbséget. Nagyon boldogok vagyunk, de még csak egy lépést tettünk meg, a folytatás ezután következik.”

A vesztes tréner, Gardent rokonszenvesen ismerte el: „A Veszprém megérdemelte a továbbjutást, tudtuk, hogy nagyon nehéz mérkőzés vár ránk, mert a Veszprém hazai pályán nagyon erős, de komoly tervekkel érkeztünk, az első félidőben jól is védekeztünk és kézilabdáztunk. A második félidőben viszont elveszítettük az energiánk jelentős részét, és ezzel a mozgékonyságunkat is. Úgy gondolom, a jobbik csapat jutott a Final Fourba.”

Ez bizony aligha vitatható. Az pedig tény, hogy a május 31–június 1-i, kölni négyes végjáték elődöntőit kedden sorsolják Bécsben. A veszprémi meccs lefújásának pillanatában még csak a Szkopjéban tízgólos előnyt szerzett Kiel részvételét tekinthettük biztosnak, illetve, mindenek és mindenki előtt természetesen a Veszprémét.

Eredmény:
MKB-MVM Veszprém – PSG 31-26 (12-12)
gól: Sulic 8, Ilic 8/1, Nagy 4, Iváncsik T. 3/1, Iváncsik G. 2, Ruesga 2, Chema 2, Vilovski 1, Ugalde 1, illetve Hansen 9/5, Honrubia 5, Narcisse 3, Vori 3, Kopljar 2, Abalo 2, García 1, Hallgrimsson 1
továbbjutott: az MKB-MVM Veszprém 59-52-es összesítéssel.

Vardar Szkopje (macedón) – Flensburg-Handewitt (német) 27–25 (10–15)
továbbjutott: a Flensburg 49-49-es összesítéssel, idegenben lőtt több góllal

Barcelona (spanyol) – Rhein-Neckar Löwen (német) 31-24 (15-11)
továbbjutott: a Barcelona 62-62-es összesítéssel, idegenben lőtt több góllal

vasárnap játsszák:
THW Kiel (német) – Metalurg Szkopje (macedón) 14.15 (31-21)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.