A póló Eb-n még a páholyban is megy a bunyó

Férfi válogatottunk a horvátok feletti 7-6-os győzelemmel az utolsó napra halasztotta a randevút a szerbekkel.

Ch. Gáll András
2014. 07. 21. 20:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különösen, ha az ellenfél helyezése ezen az összecsapáson múlik, és a mieinknek sem teljesen mindegy, ki miként zárja az első kört. Mert igaz ugyan, hogy az elsők így is, úgy is elődöntősök, de riválisukat a szerdai negyeddöntőből kapják. Méghozzá úgy, hogy saját hatosuk harmadikja és az átellenes csoport másodikja párharcának túlélőjével akadnak össze. Mivel az A jelű ág utolsó derbijén az olaszok 9-9-re mentek a görögökkel, a magyarok mellett a montenegróiak tempóztak be máris a legjobb négybe, az olaszok pedig másodikként tesznek majd erre kísérletet szerdán.

Hogy ki ellen? E kérdés megválaszolása előtt arra is feleletet vártunk, mi lesz a spanyol–szerb rangadó végkimenetele. Ami e magasságban szokatlan tétért zajlott: aki kikap, kiesik. És mi bizony el tudtuk volna képzelni a lármás déli szomszéd nélküli felsőházi folytatást; de csak volna. Mert bár Filipovicsék ezen a hőguta közeli, margitszigeti délutánon lepillantottak a mélybe, azért túlságosan nem szédültek bele a látványba. Végig vezetve 8-6-ra nyertek, ezzel 10 ponttal horgonyoztak le. A 8 pontos horvátok a mieink elleni győzelemmel kerülhettek eléjük, vagy minden más eredménnyel maradhattak mögöttük. Így még egy érv szólt amellett, hogy fiaink felülkerekedjenek a horvátokon.

Együttesünk nagyjából úgy kezdett, mint a németek vagy a franciák ellen, takarékon. Csakhogy ezúttal az olimpiai bajnok úszott szemben, és egy negyedet követően 2-0-ra, majd 3-0-ra vezetett. Pavic kapus a 10. percig minden lövést hárított – első gólunkba, Hosnyánszky löketébe is belenyúlt –, és még csak azt sem állíthatjuk, hogy eszement bravúrok árán. Nagyszünetre mégis 4-4-re simult ki az állás, mert ebben a magyar csapatban egyszerre van spiritusz és vagányság is. Pedig a második periódusban a bírók két kézzel hajigálták ki játékosainkat, a kiállítási arány hirtelen 7-4-re módosult, természetesen a hazaiak kárára. Hosnyánszky első áldozatként már ki is pontozódott.

Nagy Viktor viszont kezdte tavalyi barcelonai vb-formába hergelni magát – akkor a torna legjobbjává választották –, épp csak azt nem mutogatta, amit egy éve a kétségbeesett montenegróiaknak: ma nem lőhettek gólt. Igaz, a horvátok lőttek is, de az utolsó negyedben, 5-5 után már csak egyet, így Tóth Márton, majd Hárai találata 7-6-os győzelmet eredményezett.

Az A csoport további eredményei:

Görögország–Olaszország 9-9 (4-2, 0-4, 3-2, 2-1)
Montenegró–Grúzia 17-2 (4-0, 4-0, 4-1, 5-1)
Románia–Oroszország 11-8 (3-2, 3-1, 3-2, 2-3)

A B csoport további eredményei:

Franciaország–Németország 8-7 (1-0, 0-2, 4-4, 3-1)
Szerbia–Spanyolország 8-6 (2-2, 1-0, 1-1, 4-3)

Ami egyszerre jelenti a százszázalékos mérleg megőrzését, újabb euforikus estét, valamint azt, hogy a pénteki elődöntőben az olasz–horvát csata győztese jön szembe, a szerbekkel tehát csak a záró napon csaphat össze újra válogatottunk.

Szövetségi kapitányunktól és két játékosunktól is azt kérdeztük, ez utóbbi szempont volt-e? Íme, a válaszok:

Benedek Tibor: Szempont volt, de csak a szempontok egyike. Mert fontos az is, hogy megőriztük a játékunkat, az agresszivitásunkat, a győzelmi sorozatunkat, és kiszolgáltuk a közönséget. Meg aztán azt bizonyítja ez az Eb, hogy nemcsak a szerbek léteznek.

Varga Dénes: Mivel nagyon fárasztó, kemény meccset játszottunk ellenük, nekem számított, hogy a lehető legkésőbb találkozhassunk csak újra velük.

Erdélyi Balázs: Számomra az volt a legfontosabb, hogy ne eresszünk le, mert az később visszaüthet, hanem ugyanúgy pörögjünk, mint eddig. Emellett persze nem baj, ha egy ideig elkerüljük a szerbeket is.

Egészen pontosan remélhetőleg vasárnap 20.30-ig. Akkor kezdődik az Eb-döntő.

31. VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, MARGITSZIGET
Férfiak
Csoportkör 5. forduló

B CSOPORT
MAGYARORSZÁG–HORVÁTORSZÁG 7-6 (0-2, 4-2, 1-1, 2-1)
Hajós uszoda, 6200 néző. Vezette: Sztavropulosz (görög), Koganov (azeri)

MAGYARORSZÁG: NAGY V. – Szivós 1, Varga Dénes 1, Varga Dániel, HÁRAI 1, Madaras 1, Gór-Nagy. Csere: Decker Á., Erdélyi 1, Tóth M. 1, Vámos, Hosnyánszky 1
HORVÁTORSZÁG: PAVIC – Mulim 1, S. SUKNO 2, Setka 1, Dobud, Jokovic 1, Buljubasic. Csere: I. Milakovic 1, Buslje, Loncar, Bukic, Zsikovic

Gól – emberelőnyből: 8/1, ill. 10/1
Gól – kettős emberelőnyből: –, ill. 1/0
Gól – ötméteresből: –, ill. 1/1
Kipontozódott: Hosnyánszky (14. p.), Gór-Nagy (23. p.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.