Őrülten sima volt: magyar–kazah 14-5

A magyar férfivízilabda-válogatott Kazahsztán ellen simán, 14-5-re nyert a vizes-vb első játéknapján.

2015. 07. 27. 14:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legnehezebb ellenfelén simán (14-5) átlépett a vb-címvédő magyar férfivízilabda-válogatott. Úgy kezdődött, hogy 8 perc alatt berámoltunk 4-et, aztán újabb 8 perc alatt 3-at anélkül, hogy Nagy Viktornak maga mögé kellett volna nyúlnia. A csapat nagyon komolyan vette a mérkőzést, de a hajrában szembe sütött a nap, így kaptunk néhány találatot (11-0 után), végül 14-5 lett a vége.

Benedek Tibor együttese szerdán a dél-afrikaiakkal, pénteken pedig az argentinokkal találkozik.

Magyarország–Kazahsztán 14-5 (4-0, 3-0, 5-2, 2-3)
magyar góllövők: Hárai Balázs 4, Varga Dénes 3, Bedő Krisztián 2, Hosnyánszky Norbert 2, Angyal Dániel 1, Szivós Márton 1, Varga Dániel 1

Benedek Tibor szövetségi kapitány az M4 sportcsatornának:

100 százalékig boldog vagyok, így kell játszani egy vb-nyitányon. Könnyű csoportunk van, de komolyan vesszük a mérkőzéseinket. Amennyire lehet, fel vagyunk pörögve, de a második hét összehasonlíthatatlanul nehezebb lesz. A következő két mérkőzés ennél kevésbé lesz használható. Szembe sütött a nap, minél jobb helyre kerülünk, annál később játszunk.

Varga Dénes:

Nem lehetett látni semmit a második félidőben, de nekünk itt az volt a lényeg, hogy belelendüljünk a hangulatba. A célnak megfelelt az első meccs. Ezen a héten még egy edzésünk is lesz. A második meccs utáni napon fog erre sor kerülni.

A szembe sütő napra célzott a magyar csapat esze.

Varga Dániel:

Próbáltunk nagy iramot diktálni. Nincs olyan könnyű dolgunk, mert ebben a csoportban nagyon könnyű dolgunk van Három és fél negyedig nagyon jól ment, maximálisan tudtunk koncentrálni, utána elveszett a komolysága a dolognak. Az első két-három negyedben nagyon örültünk mindennek, amit a másik csinált.

IV. NEGYED

8. perc: Hosnyánszky labdát szerez, Varga Dénes 14-5-re alakítja az állást, majdnem a sarokban ragad a labda. Hosnyánszky-kapufával fejeződik be a találkozó.

7. perc: Axenov elhajítja a labdát ítélet után, magyar emberelőny. Hosnyánszky kapufát lő.

6. perc: Kazah emberelőny, Gór-Nagy és Erdélyi is pihen már végleg, cserével. Usakov pedig betalál, 13-5. Már 3-1 a kazahoknak ez a negyed

5. perc: Ezt elnéztük lejárt a kazah támadóidő, megyünk fel, de egy ejtés után még jöhetnek, ziccerben aztán hibáznak, de ez nem rajtunk múlt. Keményebb csapat ellen ilyen figyelmetlenség nem fér bele. Axenov meglövi a negyediket is, Nagy Viktornak pont szembe süt a nap. 13-4.

4. perc: Hárai kapja pöccintésre, 13-3.

3. perc: 12-3, Szergej Gubarev lövi a negyed első gólját. Támadhatunk viszont, méghozzá előnyben, Benedek Tibor időt kér.

2. perc: Fogy a támadóidő, Varga Dánielnek kell elengednie egy lövést messziről, kapufa.

1. perc: Jöjjön az utolsó ráúszás! Simán a miénk. Szivós lökete marad hatástalan. Aztán Nagy Viktor megint véd egy szépet, megpattant a labda egy blokkoló kézen, fejjel húzta arrébb a vállát, látványos volt.

III. NEGYED

8. perc: Hárait kiállítják, Nagy Viktor kivédi a pattintott lövést. 12-2 a negyed végén.

7. perc: Magyar előny, Benedek Tibor időt kér. Kapufán csattan a támadás. És Usakov félcsavarból gólt is ejt, 11-2! Hosnyánszky nem hagyja annyiban, messziről betalál, 12-2.

6. perc: Szivós Márton szabálytalankodik, kazah ötméteres következik. Nagy Viktor dühöng, nem akart gólt kapni a meccsen. Ukumanové a találat. 11-1.

5. perc: Varga Dániel is feliratkozik, 11-0. Ha tehetné, Nagy Viktor is feliratkozna, de a védések csak a részletes jegyzőkönyvekben szerepelnek

4. perc: Jól védekezünk megint, jön a támadás, de kontrát fúj a bíró.

3. perc: Hárai ziccerben, a kapu torkából kipasszol Hosnyánszkyé a tizedik. 10-0.

2. perc: Nagy Viktor-védésből indulunk, Madaras centerez Hárainak, 9-0!

1. perc: Ráúszás. Varga Dánielé. És máris magyar emberelőny. Hárai Varga Dénes passzából 8-0-ra alakítja az állást.

II. NEGYED

8. perc: Benedek Tibor időkérése. Emberelőnyből Szivós Márton gólt lő! 7-0! Kazah előny, harmadik kapufa. Nincs más esemény. Simán vezetünk, két negyed után gólt sem kaptunk.

7. perc: Eltékozolt magyar emberelőny. Nagy Viktor pedig megkapja negyedik lövését, amit kivéd. A négy lövés egyébként kevésnek számít, ami a védelmet dicséri. Nem kicsit.

6. perc: Nagy Viktor fejébe vette, hogy nem kap gólt, ziccerből sem sikerül neki.

5. perc: Angyalt kiállították, de ezt is megúsztuk.

4. perc: Bedő Krisztián egy újabb labdaszárítás után, 6-0. És ez elvileg a legnehezebb csoportmeccsünk.

3. perc: Újabb kazah kapufa, de gól még nincs.

2. perc: Varga Dénes betör, lefülelik a felé irányuló passzt. Aztán Nagy Viktort próbálják átejteni, indítás után pedig Varga Dénes második gólját lövi, 5-0.

1. perc: 4-0-s vezetésről kezdődik a második negyed. Erdélyi Balázsé a labda.

I. NEGYED

8. perc: Gór-Nagy Miklós ejt, látván, fogytán az idő, sarokdobásra menti a helyzetet. Aztán még jöhetnek egyet a kazahok is. 9 másodperccel a negyed vége előtt Benedek Tibor időt kér, hogy ne felúszással menjen az idő labdaszerzés után. Hiába.

7. perc: Kazah emberelőny és időkérés. Kapufáig eljutnak, gólig nem.

6. perc: Magyar labdaszárítás, Bedő Krisztiáné a negyedik. 4-0.

5. perc: Kazahsztán még mindig nem talált be. Annál inkább Angyal Dániel, már 3-0!

4. perc: Megint jól védekezünk, megy az úszóverseny fel és alá

3. perc: Varga Dániel védekezik jól emberhátrányban. Varga Dénes pedig a figyelmetlen kazahok között messziről lő! 2-0.

2. perc: A kazahok is elszórakozzák első támadásukat. Hárai Balázsé az első gól, centerből kicsit kijjebb húzódva lő. 1-0.

1. perc: Miénk az első ráúszás után. Emberelőny, Varga Dénes lő kapufát. Aztán Madaras Norbert kezéből perdül ki a labda.

16.30: Fehér sapkában játszunk.

16.29: Barcelonában két éve mérkőztünk már egymás ellen, 16-7-re nyertünk 2-4-es kezdő negyed után.

16.27: Érdekes eredmények: a Világliga-szuperdöntőn negyedik helyen végzett brazilok döntetlenre végeztek Kínától, Görögország pedig megverte Olaszországot egy góllal. A horvátok korábban simán nyertek Kanada ellen, Montenegró és Szerbia még nem játszott.

16.26: Papíron Kazahsztán a legkeményebb ellenfelünk. Nagy Viktor véd első meccsünkön.

Megkezdi menetelését a kazanyi vizes-világbajnokság férfivízilabda-tornáján a címvédő magyar válogatott. A 16 csapatos tornán a pillekönnyűnek tűnő magyar, kazah, argentin, dél-afrikai kvartettben kezdi szereplését a Benedek-legénység, elsőként ma 16.30-kor játszunk Kazahsztán ellen.

Még mielőtt bármi történne, egy-két előzményről szólni kell.

Időben a legkorábbi: azok után, hogy 2012-ben a Kemény-korszak egy olimpiai 5. hellyel véget ért, a hazai sportági szövetség a sikerkapitány pártfogoltjának, Benedek Tibornak szavazott bizalmat a szövetségi kapitányi poszton, Benedek Tibor pedig az első „valamirevaló” világversenyen fényesen bizonyította, ez a feladat neki való: alaposan átalakított kerettel dolgozva, a délszláv trióból (Szerbia, Horvátország, Montenegró) két együttest (horvátok, montenegróiak) a legjobbkor a legminimálisabb különbséggel verve (11-10, illetve 8-7) Barcelona királyaként tért haza.

Aztán a dicsőséges kezdet után jött az ezüstnyár 2014-ben, ami 2015-ben borúsan vette át a stafétabotot: hullámzó teljesítménnyel a válogatott a Világliga-szuperdöntő legjobb 4 csapata közé sem tudta beverekedni magát – a csoportjában negyedik USA csapatától kapott ki, de Benedek Tibort („Ha jól játszunk, meg tudunk verni bárkit, ha nem, ki tudunk kapni bárkitől.”) a szövetség megvédte, s az már szent igaz, hogy ha a vb-n megfelelő teljesítményt elérve „mérhető” pozícióban zárunk, meglesz a bizalom az olimpia előtti utolsó évben is.

A Világliga szuperdöntője két „áldozatot” szedett: a pihenni küldött Szivós Márton visszakerült a csapatba a tornán amúgy jól teljesítő Salamon Ferenc helyére, a sérülékeny és eredménytelen fiatal Német Toni helyére pedig a felépült Bedő Krisztiánt hívta be Benedek Tibor, így tehát valóban csak a formaidőzítésre lehet fogni az akkori gyengécske szereplést. Más dolog, hogy ha ezen a tornán sem jön össze mondjuk egy érem, akkor lehet még mutogatni a jövő évi olimpiára – miközben iszonyatos erővel jön fel tudásban, teljesítményben az eddigi második vonal, az USA, Ausztrália, Görögország, Olaszország és Brazília. (Oroszország pedig most otthon játszik  abban a medencében, amelyben 2013-ban a magyar utánpótlás-válogatott aranyérmet nyert az Universiadén. Erdélyi Balázs tagja volt az akkori csapatnak.)

A csoport: Horvátország, Kína, Brazília, Kanada
B csoport: USA, Olaszország, Görögország, Oroszország
C csoport: MAGYARORSZÁG, Kazahsztán, Argentína, Dél-Afrika
D csoport: Szerbia, Ausztrália, Montenegró, Japán

A csoportban már lejátszották Dél-Afrika és Argentína mérkőzését, előbbi 10-6-ra nyert. Amennyiben csoportgyőztes lesz a magyar válogatott, az A csoport 2. helyezettje és a B csoport 3.-ja párharcának győztesével vív a legjobb négy közé jutásért. Az elődöntőben várhatóan Szerbia következhetne, illetve a D csoport győztese.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.