Magyarország–USA: eltaktikáztuk, kiestünk

Villámrajtot vett vízilabda-válogatottunk ellen az amerikai csapat, de 0-3-ról még visszajött, 6-4-es vezetés után leállt.

2015. 06. 26. 15:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zörgős pofon – a B csoport utolsó helyezettjével szemben vérzett el a magyar férfi vízilabda-válogatott a bergamói férfi vízilabda Világliga-szuperdöntő nyolcaddöntőjén.

Így történt: Varga Dénesék a második negyed derekáig egyetlen gólt sem lőttek, csak négy kapufát, míg Azevedóék hármat is. A második játékrész felénél támadtunk fel, de igazi vezéregyéniségünk nem volt támadásban – a védekezéssel semmilyen probléma nem volt. A nagyszünetnél 3-3 állt az eredményjelzőn, és tempóban is maradtunk, a harmadik játékrészben már 6-4-re is vezettünk, ekkor azonban „visszakaptuk” az első negyedben látott csapatot (Varga Dénes büntetőt hibázott), a szerb lelkesedéssel játszó amerikaiak pedig John Mann-nek köszönhetően már-már arcátlan gólokat szereztek. Egyetlen perc volt hátra a meccsből, amikor 7-7-es állásnál nem figyeltünk oda egy amerikai lepattanónál, a játékvezetők pedig büntetőt ítéltek egy centeres kavarodás után, amit a rutinos Tony Azevedo nem rontott el.

Elvéreztünk, a csalódást keltő 5-8. hely valamelyike lesz a miénk, így sem Horvátországnak, sem Olaszországnak nem tudunk visszavágni – egyiküknek igen (az olaszok lesznek azok, mert kikaptak a horvátoktól büntetőkkel), de sok értelme már nem lesz. Részletek alább, a percről percre frissült tudósításunkban.

Benedek Tibor a válogatott honlapjának nyilatkozott közvetlenül a lefújás után:

Nagy küzdelem volt, sok nagyon jó dologgal. Ezek ilyen meccsek már! Ezeket az utolsó pillanatban kell megnyerni vagy lehet elveszíteni. Ez most sajnos így sikerült.

IV. NEGYED

8. perc: Varga Dénes vállalja megint, ő már kihagyott egyet. Most nem! 7-7. Amerikai időkérés. Ha nem lövik be utolsó támadásukat, veszélybe kerülnek, mert a mieink még jöhetnek egyszer. Bowen és Samuels labdázgat, ellövik, visszaszerzik Nagy Viktor védése után, majd kiharcolnak egy ötöst. Tony Azevedo vállalja. Kisebb balhé van, Erdélyi kiáll. Azevedo belövi. 7-8

7. perc: Moses ünnepelteti magát egy védés után, Madaras majdnem elcseni a labdát. Benedek Tibor utolsó időkérése. Német Toni szállít egy kiállítást, elrontjuk, Német Toni aztán egy büntetőt is kiharcol, nagyon be kéne lőni.

6. perc: Varga Dénestől szedik el a labdát a játékvezetők.

5. perc: Egyik csapat sem túl nyugodt...

4. perc: Megint hozzuk az első negyedben látott formát, és Hárait is végleg kiállítják... Erdélyi kapufát lő, ilyet is láttunk az első 8 percben.

3. perc: Hosnyánszky Norbert kipontozódik, Bowen visszaveszi a vezetést az amerikaiaknak (6-7).

2. perc: Felállnak az amerikaiak, svéd csavar, mellé.

1. perc: Ráúszás... Samuels a gyorsabb negyedszer is. De lejár a támadóidejük, mi is eltotojázzuk.

III. NEGYED

8. perc: Benedek Tibor időt kér, emberelőnyben elrontjuk a megbeszélt támadást... John Mann pedig büntet, messziről (6-6). Minden kezdődhet elölről az utolsó negyedben. Nincs hosszabbítás, ötméteresek jönnek döntetlen esetén. A lövőszázalékunk: 24...

7. perc: Szárad a labda a magyar kezeken, Madaras a blokkba lő, szebb volt, mint amilyen jó.

6. perc: Madaras az első duplázónk, átlövés, 6-4. John Mann töri meg a magyar sorozatot centerből (6-5).

5. perc: Rosszul hajtották végre a kitalált figurát az amerikaiak, jövünk.

4. perc: Német Toni harcol ki emberelőnyt, Erdélyi Balázs pedig nem sokat teketóriázik, először vezetünk (5-4), amerikai időkérés.

3. perc: Madaras úszik fel, nem támadják, újra egyenlő (4-4).

2. perc: Tanácstalan amerikai labdázgatás, kapnak egy emberelőnyt, amit Cupido vált gólra (3-4).

1. perc: Ráúszás... az amerikaiaké, de hiába szerencsére.

II. NEGYED

8. perc: Nagy Viktor védésével megyünk rá az utolsó fél percre, Benedek most kitalálhat valamit, időkérés. Vámos Márton lő mellé. Jöhet a nagyszünet, így már kicsit jobb a helyzet, mint az első negyed után.

7. perc: Jól védekezünk, nem sok az a három, amit kaptunk eddig.

6. perc: Salamon Ferenc onnan, ahonnan csak Varga Dénes szokott! 3-3!

5. perc: Amerikai időkérés, elkontrázzák. Hárait ledózerolják, ötméteres. Varga Dénes Mosesra veri a labdát, aki fára üti.

4. perc: Labdaeladás mindkét oldalon, Kimbell kiállítása után Hárai végre belövi az első gólunkat. 1-3, Varga Dénes messziről pedig végre a másodikat is! 2-3

3. perc: Josh Samuels, 3-0 oda, jobbal a balkezed oldalról.

2. perc: Varga Dániel lő fölé. Baj van... Azevedo riogat egy újabb kapufával, aztán a mieink is megteszik ezt, ebből a műfajból már négyet tudtunk.

1. perc: Amerikai kapufával kezdődik a játékrész. Aztán leolvassák Varga Dániel passzát. Rettentő jól védekeznek az amerikaiak.

I. NEGYED

8. perc: Két méteren belülről próbálkoztak az amerikaiak emberelőnyben, mégis visszakapják a labdát, és kapnak is egy ötöst, amit Bonanni értékesít. 0-2 Hosnyánszky már két kiállítást összeszedett. Vége is az első negyednek, nem találtunk be Mosesnek. Ilyen negyedünk még nem volt a tornán.

7. perc: Madaras lop el egy labdát, Benedek időt kér, nem lőttünk még gólt... Most még Erdélyi sem fog, az első emberbe belelövi, majd hátrányba is kerülünk. Hosnyánszky blokkol jól.

6. perc: Bonanni lő Nagy Viktorba, aztán újabb magyar emberelőny.

5. perc: Varga Dénesé a harmadik magyar kapufa...

4. perc: Vámos lövését védi Moses. Marad nálunk, Hárai kiharcol egy előnyt, pontatlankodásba fúl a támadás, Madaras Norbert először kiejti a labdát, aztán a rövid mellé lő.

3. perc: Azevedóé az első találat, 0-1. Nincs baj, a brazilok is vezettek, 16-3 lett a vége...

2. perc: Hárait kiállítják, az amerikai lövés a blokkról kicsorog, huhh, elöl még egy kapufa.

1. perc: Nem a miénk az első ráúszás. De nagy Viktoré az első védés, elöl kapufa.

17.20: Fehér sapkában szereplünk, az amerikaiak nagyon sötét kékben.

17.17: A délutáni első meccsen Brazília megverte Ausztráliát 9-8-ra és negyeddöntős, Szerbiával meccsel majd, ha Kína nem vicceli meg kedvenc ellenfelünket.

17.16: Nagy Viktor véd, ez már biztos.

17.13: John Mann, az amerikaiak játékosa az eddigi hibák ellenére elégedett csapatával, szerinte lépést tartottak az olaszokkal is, akiktől 3 góllal kikaptak. Nagyon várja a magyarok elleni összecsapást – ezt a nemzetközi szövetség honlapjának (FINA.org) mondta el.

17.09: Dejan Udovicsics, az amerikaiak trénere a FINA.org-nak: „Mi vagyunk a legfiatalabb csapat a versenyen, szükségünk van még némi tapasztalatszerzésre. Néha gyerekes hibákat vétünk, de hamarosan az egyik legerősebb csapat lesz a miénk.”

17.05: A Volvo Kupán februárban 21-11-re nyertünk az amerikaiak ellen, Salamon Ferenc akkor 5-ször volt eredményes, Varga Dénes három alkalommal, Vámos Márton kettővel. Cupido 2, Samuels 3, Bonanni 3, Bowen 2 gól lőtt akkor.

17.01: „Ha jól játszunk, akkor meg tudunk verni bárkit, ha rosszul, akkor ki tudunk kapni bárkitől”, mondta Benedek Tibor csütörtökön a DigiSport 1 televíziónak, magyarázva a horvátok elleni gyengébb és a brazilok ellen nyújtott fényes produkciót, illetve azt, hogy mindegy volt, kivel kerülünk össze a folytatásban.

A Brazília elleni gálával a magyar férfivízilabda-válogatott megnyerte a bergamói Világliga-szuperdöntő A csoportját, de két dolgot is végrehajtott ezen kívül: feledtette a horvátok elleni halványabb teljesítményt, és megszerezte magának a B kvartett – elvileg – leggyengébbjét negyeddöntős ellenfélnek.

Ez márpedig a Szerbiától, Olaszországtól és Ausztráliától egyaránt vereséget szenvedett USA – emlékezhetünk rá, 2008-ban ellenük döntőztünk és győztünk a pekingi olimpián. Ami a mi nagy szerencsénk, hogy az említett finálé kiugróan jó eredmény volt az amerikaiaktól, számottevő sikert nem tudtak felmutatni az elmúlt években, hacsak a 2009-es vb-negyedik helyet nem számítjuk annak. Ennek ellenére nem árt az óvatosság: a szerb Dejan Udovicsics gárdája megnyert egy negyedet a kapitány honfitársai ellen, az utolsó pillanatig nyílt küzdelemben maradt csak alul az ausztrálokkal szemben, és az olaszokat is megszorongatták egy kicsit (10–13) – mérkőzéseiken közös elem volt, hogy az első két felvonást rontották el, utána szaladtak az eredmény után.

Gólfelelősei a brazil születésű veterán Tony Azevedo (7 gólos) és Bret Bonanni (6), igazából ők próbálják a hátukon vinni a csapatot – mi jobb helyzetben vagyunk, hiszen már csak két mezőnyjátékosunk nem volt eredményes Bergamóban, Német Toni és Angyal Dániel, Hosnyánszky Norbert és Vámos Márton pedig már 9-9 gólnál jár.

Minden mellettünk szól, de az esélyeket valósággá is kell váltani – azért, hogy szombat este 8-kor a horvát–olasz mérkőzés győztesével elődöntőzhessünk. Hogy melyikükkel, abból a szempontból mindegy, hogy van törleszteni valónk: a horvátok 10 napon belül kétszer is legyőzték a Benedek-sereget, Olaszország pedig Londonban tett pontot a Kemény-korszak végére, nem felejtjük el, fájó pillanat volt az ötkarikás negyeddöntő vége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.