Csoportgyőzelem: vízbe fojtotta Brazíliát a Benedek-legénység

Pedig félthettük a csapatot a horvátok legyőzőitől. Nem kellett, 16-3-ra nyert a férfi vízilabda-válogatott.

2015. 06. 25. 15:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a torna eddigi történései alapján félthettük is a magyar válogatottat a horvátverő Brazília ellen, az Perrone-gól után minden úgy alakult, ahogy az álmainkban szerepelt. Korábban a támadással és a védekezéssel sem lehetett túlzottan Benedek Tibor, ezen a 4-szer 8 percen mindkettő játékelem tekintetében minden sikerül, ha leszámítjuk az első félidő négy kapufáját.

Hosnyánszky Norbert és Nagy Viktor a hátán cipelte a gárdát az első félidőben – előbbi három félelmetesen nagy gólt lőtt rövid időn belül (szinte csak a fogával nem talált be...), utóbbi pedig nemcsak mindent védett, de jól is irányította a blokkot maga előtt.

A második félidőben Erdélyi és Salamon iparkodtak felzárkózni, és Vámos Márton is jól szállt vissza a játékba, miután egy monokli beszerzése miatt orvosi kezelésre szorult.

8 mezőnyjátékosunk volt eredményes Brazília ellen, a 16-3-as siker pedig azt jelenti, hogy csoportelsők lettünk az A jelű kvartettben Horvátországot és a gólkülönbsége miatt szomorkodó Brazíliát. Pedig a horvátok legyőzésével nagy esélyük volt elkerülni Olaszországot a negyeddöntőben...

A játékvezetéshez is jól alkalmazkodtunk, ami az emberelőnyök nagy számú kiharcolásában öltött testet.

Folytatás tehát péntek este, lendületből megyünk rá a mérkőzésre.

Magyarország-Brazília 16-3
(3-1, 6-1, 4-1, 3-0)
magyar gólszerzők: Hosnyánszky, Salamon, Vámos 3-3, Erdélyi, Varga Dénes 2-2, Hárai, Madaras, Varga Dániel 1-1

IV. NEGYED

8. perc: Delgado ziccerben megy, Nagy Viktor porig alázza a Vasas friss szerzeményét... Ratko Rudic kér még időt.

7. perc: A brazilok, mint eddig kábé mindig, idejekorán elpuffantják...

6. perc: Vámos leválik emberéről, átejti Antinellit, hogy ő is kapjon egy ilyen gólt. (16-3)

5. perc: Hárai mindenkit leráz magáról, tankként bemegy a kapuig, már 15-3!

4. perc: Szárad a labda, Salamon a végállomás, pontosabban a brazil kapu! 14-3

3. perc: Kijönnek védekezni a kékek, centerezés, magyar előny.

2. perc: Támadásban egyelőre nincs nagy elszántság mindkét oldalon.

1. perc: Ráúszás... a miénk! Német Toni ellen kontra, de kiszorítjuk a brazilokat támadásnál.

III. NEGYED

8. perc: Ratko Rudic tehetetlenül mutogat időkérés gyanánt. Nagy Viktor már a második passzt lehalássza, svédből előreteszi, kicsit megy csak fölé. Megint egy gólt kaptunk csak a negyedben, bravó!

7. perc: 13-3, tíz közte! Brazíliát a csoportharmadik hely pokla veszélyezteti... Vámos az újabb gól szerzője.

6. perc: Nagy Viktor óriásit véd, csak hogy el ne aludjon... Támadásban Erdélyi próbál betörni, visszahúzzák, újabb emberelőnyt provokálunk ki, Benedek időt kér, teljesen begőzöltünk a szó jó értelmében.

5. perc: És megint ő, Varga Dénes passzából a kapásoldalon. 12-3 A braziloknak még szerencséjük sincs most, most nekik nem barátjuk a kapufa.

4. perc: Számolatlanul hozzuk össze a jó védekezéses brazil támadásokat. Erdélyi Balázs pedig feliratkozik a táblára. 11-3

3. perc: Aztán a gólszerzőt állítják ki, Hárai húzza be, 10-3!

2. perc: Német Tonit kiállítják, Felipe Santos értékesíti az előnyt, talán két méteren belülről... (9-3)

1. perc: Először miénk a ráúszás. Vámos Márton szeme alatt óriási monokli lesz, most még csak bevérzés...

II. NEGYED

8. perc: Nagy Viktor halássza el a centernek bejátszott labdát. És megvan Varga Dániel első gólja a tornán, Bezerra figyelemhiánya is kell hozzá (9-2). A csoportgyőzelemért folytatott küzdelemben 1 góllal vezetünk csak, figyelni kell. A második negyedet 6-1-re nyertük.

7. perc: Megint előnyben mehetünk, Erdélyi kiharcolja, Benedek kikéri a második időt. Megérte, Madarasra ment ki a labdaszárítás, már 8-2!

6. perc: Hosnyánszky Norbert harmadik gólja, nem fog megállni... a csapat se álljon meg. Ne feledjük, hat gólos különbség kell a csoportgyőzelemhez (7-2). Aztán Nagy Viktor megint leolvas egy lövést.

5. perc: Kapkodás, pontatlankodás...

4. perc: Emberelőnyös támadás, megvan a negyedik kapufánk és az ötödik gólunk (5-2, Salamon megint, aztán a védekezésünk is jó.) Hosnyánszky-csavargóóóóól, 6-2! Hol volt ez eddig?

3. perc: Perrone megint, a könyökök alatt (4-2).

2. perc: Szoros, kemény, pontos és hatékony védekezés! Támadásban Német Toni helyezkedését használjuk ki, ötméteres. Varga Dénes kihagyja...

1. perc: A brazilok másodszor is nyerik a ráúszást. Megint Nagy-védéssel indul a játék. Legyen minden ugyanolyan, mint az első negyedben! Már nem lesz, de ez egyelőre nem baj, Varga Dénes világklasszis találatot jegyez, 3 védő közt emeli el a labdát. (4-1)

I. NEGYED

8. perc: Két kézzel védekezik egy brazil, nem szabad, kiállítják. Azonnal büntetünk, Salamon Ferenc! (3-1) A végére még kapunk egy jogtalan emberhátrányt, és még egyet, de eltotojázzák a kéksapkások. Egyelőre parádés a védekezés!

7. perc: Hosnyánszky (eddigi gólkirályunk) kihasználva a figyelemhiányt, a kezek között parádés gólt lő! 2-1

6. perc: Brazil előny megint, kapkodva ellövik két centerre átállva. És ha már így van, Varga Dénes nagyon messziről, akcióból egalizál a hosszú felsőbe (1-1). Perronéék kicsit összezavarodnak, Benedek viszont úgy érzi, bele kell nyúlnia egy időkérés formájában.

5. perc: Brazil emberelőny, a végén az egykori spanyol Perrone betalál, 0-1.

4. perc: Egymás után hagyjuk ki az emberelőnyös helyzeteket, meghal a szépségben a játék, kapufák is ráncolják Benedek homlokát.

3. perc: Továbbra is jól védekezünk, támadásban már a második kapufa, lepattanónál Hárait tüntetik el, emberelőny.

2. perc: Emberelőnyben a brazilok, hiába, jók vagyunk most hátul, Gór-Nagy kiszórásából nem lett probléma.

1. perc: Brazil labdaelhozatal, jó magyar védekezés, Nagy Viktor lép közbe. Varga Dániel lő kapufát, még nincs gólja a tornán.

17.19: Matek: ha nyerünk, körbeverés van a csoportban, kiesnek a Kína elleni eredmények, az új táblázatban pedig az összesített gólkülönbség dönt. Ha hat góllal diadalmaskodunk vagy annál többel, feltehetően az USA-t kapjuk a negyeddöntőben, a szerbeket kikerüljük a fináléig. Ha öt góllal nyerünk, zavarossá válik a helyzet... ha így lesz, kiderítjük, mi van. Szerencsére mindenki továbbjut, de nem mindegy, hányadik helyen.

17.17: Válogatottunk hivatalos honlapján megjelent: Nagy Viktor fog védeni, őt ugye lecserélte Benedek Tibor Horvátország ellen a második negyedben.

17.14: Benedek Tibor szintén az esemény honlapjának úgy fogalmazott: bebizonyították a brazilok, hogy erősek, ránk pedig Horvátország ellen igaz volt, hogy pontatlanul támadtunk.

17.11: Felipe Perrone az esemény honlapjának nyilatkozva szerda este elmondta, sokszor kerülnek emberhátrányba, emiatt a védekezés rengeteg energiát felemészt, fáradtak.

Meg kell értenünk Brazília titkát, ha adott esetben nem akarjuk fennhéjázva azt konstatálni a férfi vízilabda Világliga szuperdöntőjének végén, hogy „így könnyű” kijutni az olimpiára (házigazdaként amúgy is ott lesznek). Mert ne legyünk naivak: a délszláv importból építkező brazil vízilabda-válogatottnak evés közben megjön az étvágya: a nyitókörben kedden porig alázták az olimpiai bajnok Horvátországot – amely másnap minket iskolázott le a bergamói napfényben –, majd a 25 méterre csökkentett hosszúságú pályán mindössze 7 gólt kaptak Kínától (15–7) – mi nyolcat (18–8). Nem mellékes viszont az sem: Brazília az összes negyedet megnyerte a föld legnépesebb országának szintén fejlődő válogatottja ellen (3–2, 6–3, 4–1, 2–1), nekünk ez sem sikerült.

Egy mérkőzésből nem lehet következtetéseket levonni, de kettőből már kicsivel többet. Kínával végeztünk is brazil és magyar részről, de hogy miként érhetett el két rémisztően eltérő eredményt Horvátország ellen a brazil (17–10) és a magyar (12–15) válogatott, azt meg kellene tudnunk fejteni, keresgéljünk!

A brazil férfivízilabda-válogatottnak tavalyig nem volt számottevő eredménye, mígnem a világligában elcsíptek egy ötödik helyet. Ha most helytállnak a magyarok ellen, nagy esélyük van sporttörténelmet írni, ugyanis a másik ágról verhető ellenfél érkezik számukra, elkerülik Szerbiát vagy Olaszországot. Erre készülnek. De ne zárjuk le ennyivel!

A 29 éves Felipe Perrone neve ismerősen csenghet, ő nemrégiben még spanyol színekben hajigálta a gólokat (ezen a tornán ötnél jár), és állt már dobogón is „régi hazája” színeiben, nem is egy alkalommal – aranyérme még nincs, ne is legyen! Szintén „import” Josip Vrlic, akit Horvátországból szereztek meg a brazilok. „Hálából” csapata második legeredményesebbje volt Horvátország ellen (3 gól), és ugyanennyiszer köszönt be Kínának. Klubcsapatát tekintve persze hűséges a hazához, Radnickiben játszik a Barceloneta korábbi erőssége. És hogy ki mögött volt második a táblán a horvátok ellen? Egy bizonyos Adrian Delgado mögött, aki nem kevesebb, mint öt találatot jegyzett a horvátok ellen. Ő is ismerős lehet a honi vízilabda követői számára, tavaly fél évet tündökölt az OSC Újbudában (ez a csapat adja most a mi válogatottunknak Gór-Nagy Miklóst és Salamon Ferencet), ősztől pedig a Vasasban láthatjuk majd, Német Toni csapattársaként.

Magyarország: 1 Nagy Viktor, 2 Gór-Nagy Miklós, 3 Madaras Norbert, 4 Erdélyi Balázs, 5 Vámos Márton, 6 Hosnyánszky Norbert, 7 Salamon Ferenc, 8 Angyal Dániel, 9 Varga Dániel, 10 Varga Dénes, 11 Német Toni, 12 Hárai Balázs, 13 Decker Attila.
Kapitány: Benedek Tibor


Brazília:
1 Vinicius Antonelli, 2 Jonas Crivella, 3 Guilherme Gomes, 4 Ives Alonso, 5 Paulo Salemi, 6 Bernardo Gomes, 7 Adrian Delgado, 8 Felipe Santos, 9 Bernardo Rocha, 10 Felipe Perrone, 11 Gustavo Guimaraes, 12 Josip Vrlic, 13 Thye Bezerra.
Kapitány: Ratko Rudic

És hogy ki gyúrt ilyen erős csapatot az összehalászott gárdából? Hát persze, hogy Ratko Rudic az, aki évtizedek edzői munkájának 2012-ben ért a csúcsára: Horvátországgal olimpiai bajnoki címet szerzett.

Fel kell tehát kötnünk azt a bizonyos alsót, ami nem lesz egyszerű a sima szerdai vereség után. A tét: elkerülni Szerbiát vagy Olaszországot a torna negyeddöntőjében – ezt csak győzelemmel vívhatjuk ki biztosan.

Kezdés 17.20-kor, tartsanak velünk percről percre!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.