A szívbajt hozta Kína Benedekre

Simán indult az olimpiai kvalifikációs torna nyitánya a pólóválogatott számára, aztán egyszer csak felébredt Kína...

2015. 06. 23. 15:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem éppen jó előjelekkel, jó pár perc késéssel kezdődött a magyar férfivízilabda-válogatott bergamói olimpiai kvalifikációs tornájának (Világliga-szuperdöntő) nyitánya Kína ellen. Varga Dénes elvétette a ráúszás startját, így egyből kezdhettünk védekezni. Az első negyed derekáig aztán nem sok problémánk adódott, a világversenyen most debütáló Salamon Ferenc, Hárai Balázs és Hosnyánszky Norbert szép gólokkal tette egyértelművé, melyik csapat a világverő. Azután viszont a fegyelmezett kínai együttes két emberelőnyt is kihasznált, Varga Dénes találatára nagy szükség is volt a dudaszó előtt.

A második negyedünk a rengeteg kapufa ellenére simára sikeredett, 5–1-re meg is nyertük – hanem aztán jött a harmadik, amelyben alig hittünk a szemünknek, Cseng és Dong vezetésével látótávolságba kerültek 11–8-nál az ázsiaiak – pedig Nagy Viktor egyáltalán nem védett rosszul. (Ne is csodálkozzunk, hogy a mérkőzést közvetítő magyar sportcsatorna inkább a reklámra és a műsorajánlókra kapcsolt...)

A negyedik 8 percre maradt Benedek Tibor ráncainak kisimítása: 6–0-ra nyertük ezt, így 18–8 lett a találkozó vége. Horvátország ellen ez a teljesítmény még a győzelemhez sem biztos, hogy elegendő lesz szerda 17.20-tól. A zárónegyedet megelőző benedeki kemény szavak azért mindenképpen hatottak a csapaton. Német Toni pedig bemutatkozott a válogatottban világversenyen is végre, ezen is túl vagyunk – a többi „új fiú” közül Salamon Ferenc kifejezetten jól illeszkedett a gépezetbe, Angyal Dánielt pedig kicsit sűrűn állították ki. A mérkőzés jegyzőkönyve keretes írásunkban, 11 mezőnyjátékosunkból 9 betalált.

A nap meglepetését egyébként Brazília szolgáltatta, akik már a riói olimpiára készülő csapatukkal 17-10 arányban győzték le a horvátokat.

(A torna jelentőségéről percről percre frissült írásunk alatt olvashat.)

IV. negyed

8. perc: Emberelőny magyar oldalon, Benedek időt kér, befejezhetnénk góllal a mérkőzést. Salamonnal lövetik be a végét, szép volt a hosszú felső sarok felé irányult lövése. 17–8. Hinnénk... de Nagy Viktor egy védés után még előre hajítja az elöl ólálkodó Vámos Mártonnak, aki bebombázza! 18–8. Na, így szép.

7. perc: Cseng nagy lövését tolja ki oldalra Nagy Viktor. Varga Dénes előtt nyílik a dal, Dumi a vízen úszkálva megint lő egy altatós gólt! Remek volt! 16-8!

6. perc: Hárai!!! 15–8!!! A végére azért helyükre kerülnek a dolgok.

5. perc: Madaras!!! 14–8!!!

4. perc: Ügyes kínai támadás végén üggyel-bajjal a miénk a labda.

3. perc: Na végre... Vámos, 13–8.

2. perc: Elrontott magyar támadások zsinóron.

1. perc: Miénk a ráúszás, de megint kontra...

III. negyed

8. perc: Hosnyánszky Norbert megtöri a 6 perces magyar gólcsendet végre (11–6). 5–3-ra elveszítjük a negyedet Kína ellen, 12–8 az állás. A negyed utolsó percéről elfeledkezett a magyar közvetítőcsatorna, Hosnyánszky volt még egyszer eredményes magyar részről, 5–3-ra vesztettük a negyedet.

7. perc: Kínai időkérés, vérszagot éreznek, lőnek is egy kapufát visszaérkezés után.

6. perc: És megint kontra. Német Toni bent van most már, leesik a fejéről a sapka. Elöl ugyanő próbálkozik fault kiharcolásával, néma marad a szerb játékvezető sípja.

5. perc: Nagy Viktor véd ziccert. Kicsit több figyelem kéne. Cseng ötméteresből 10–5-re szépíti az állást. Ez a negyed egyelőre a kínaiaké. Támadásban szabálytalankodunk középen, és megint kapunk egy gólt az ellentámadás végén... (Cseng, 10-6) Benedek Tibor tajtékzik a zsinórban bekapott 3 gól miatt.

4. perc: Óriási magyar passzok, pontatlan lövés jobbról a labdázgatás végén.

3. perc: Jó védekezés után Madaras kényszeríti magát úszóversenyre, végül Angyal elhozza a játékszert.

2. perc: Centergólt kapunk... (10–4)

1. perc: Térfélcsere volt, ráúszás... Varga Dániel csapatkapitány elhozza a labdát. Hárai Balázs kiharcol egy kiállítást, bravó! Madaras tesz pontot a támadás végére (10–3).

II. negyed

8. perc: Jön valamilyen figura, Benedek időt kér. Nem, nem jön. Vége az első félidőnek. A magyar koncentráción múlik, hány góllal győzünk, eddig 9–3 ide.

7. perc: Varga Dénes a kínai kaputól távol úszkál, váratlanul lő, gól! 9–3

6. perc: Hárai svédcsavarral próbálkozik centerből, ez is kapufa. Kínai időkérés, de a kapitány sem tudja megfogni a center helyett a labdát, jöhetünk előre.

5. perc: Salamont biztatják lövésre magyar előnyben, sarokkapufára puffant.

4. perc: A kínai center majd\' megfullad, nem úgy Gór-Nagy, aki feliratkozik a táblára. Már a hatodik mezőnyjátékosunk eredményes (8–3). Angyal Dánielt kiállítják (már másodszor, sajnos), Nagy Viktor véd, nem kicsit.

3. perc: Kína máris fáradni látszik, Vámos Mártoné a hetedik (7–3).

2. perc: Varga Dánielt kiállítják, majd Salamont is, Dong pedig 5–3-ra szépít. Ahogy azonban kapunk egy emberelőnyös lehetőséget, Erdélyi megint betalál! 6–3!

1. perc: Ráúszás, a miénk. Erdélyi Balázs be is ragasztja az első támadás végén... 5–2. Az ellentámadásnál Nagy Viktor kicsit kiúszik a kapuból, de megússzuk. Aztán magyar kapufa...

I. negyed

8. perc: Érdekes a FINA időmérő berendezése... a teljes utolsó percet tizedmásodperces pontossággal mutatják a rendezők. Időkérésről jövünk vissza... víz alá viszi Hárai. A kínaiak ellen pedig kontrát fújnak. Egy támadásnyi idő van, Varga Dénes megúszik, Erdélyi Balázs a kezére teszi a labdát, 4–2. Erre való a mérkőzés. Több mint 20 támadás volt a negyedben, ezért is van ennyi gól.

7. perc: Emberelőnyből azonnal gólt szerzünk, Hosnyánszky középről a jobb felsőbe (3–0). Visszaúszva Angyalt szórják ki 20 másodpercre, Zsang pedig közelről szépít (3–1). Aztán kapunk még egyet, Liangtól... (3–2) na! Benedek Tibor időt is kér.

6. perc: Hosnyánszky a rövid saroknál a felső lécbe pattint.

5. perc: Aztán Hárai Balázs megint, centerben leválik emberéről, 2–0. Nagy Viktornak védenie kell az ellentámadásnál, aztán ezt meg is ismétli.

4. perc: Hiába kértek időt a kínaiak. A mi támadásunkból sincs gól, kontrát fúj a bíró középen. Hárai kisvártatva bombáz, bele a kapusba. Közben sort cseréltünk, csak Salamon maradt.

3. perc: Nagy Viktor köszön, a védelem működik. Varga Dénes a túloldalon szétlövi a kapufát. Időt kér a kínaiak olasz mestere.

2. perc: Salamon Ferenc labdát szerez, indul a támadás, és a világversenyen a válogatottban most debütáló OSC-játékos be is talál! 1–0! Gór-Nagy Miklósé a következő labdaszerzés, Varga Dénes kapufájával végződik a magyar támadás.

1. perc: Mintha feladtuk volna a ráúszást, védekezéssel kezdünk. Varga Dénest bátyjának, a csapatkapitány Dánielnek kellett megsegítenie. Nagy Viktor védi az elsőt, aztán egy pontatlan magyar bejátszás.

Felvezető

17.26: Fehér sapkában szereplünk, Kína kékben. Kezdődik a mérkőzés, jelentőségéről alább, az Előzményekben olvashat!

17.24: A kínaiaknak olasz edzőjük van, úgyhogy ők is elkezdték komolyan venni ezt a csapatjátékot.

17.21: Elsőként a kínaiak himnuszát halljuk, aztán a magyart. A mieink javára jól látható a testmagasság-különbség. A magyar nemzeti himnusz ritka hangnemben és dallamvezetéssel hallható, s kicsit mintha gyors is lenne...

17.19: Némi késés van a programban, úgy olaszosan. Az idő kicsit felhős, 27 fok van. Az Alpok lábánál fekvő Bergamónak egyébként 117 ezer lakosa van, Milánóhoz igen közel fekszik.

17.14: Nyitott medencében játszanak a felek. 16 órakor már lejátszották a nap első mérkőzését, a B csoportban Szerbia 13–7-re nyert az USA ellen. (12-4-re is vezettek már...)

17.10: A 2013-as világbajnoki arany után tavalyi póló-Eb-n és a Világligában is „meg kellett elégednünk” az ezüsttel. Ez ügyben a magyar közönségnél talán csak Benedek Tibor maximalistább...

17.06: Német Toni a Vasas 21 éves védője, még csak 7 válogatottsága van – a keretből az egyetlen játékos, akinek még Wikipedia-oldala sincs... Rajta kívül hárman tagjai még a mostani válogatottnak azok közül, akik nem voltak világbajnokok Benedek Tiborral első kapitányi vb-jén: Angyal Dániel (23 éves, az Egerben játszik), Erdélyi Balázs (25, Eger) és Salamon Ferenc (26, OSC Újbuda)

A hét végéig Bergamóban szerepel a magyar férfivízilabda-válogatott, az olasz kisvárosban rendezik ugyanis a Világliga 8 csapatos szuperdöntőjét keddtől vasárnapig.

Tulajdonképpen ez a torna nyitja meg a topcsapatok egyéves olimpiai felkészülését, az ötkarikás győzelemre jövőre reális eséllyel pályázó csapatok mind ott vannak most, Montenegrót kivéve.

Benedek Tibor tanítványai a tornán az A jelű négyesben szerepelnek (kedden, szerdán és csütörtökön egyaránt 17.20-kor kezdődik a magyaros csoportmeccs), és sorrendben Kínával – az interkontinentális torna negyedik helyezettjével –, Horvátországgal – az európai C Világliga-csoport győztesével –, végül Brazíliával – az interkontinentális torna ezüstérmesével – mérkőzik.

Pénteken – csoportgyőzelem esetén – a szerb, olasz, ausztrál, amerikai kvartett sereghajtójával játszunk, amennyiben a horvátok megelőznek minket, a harmadikkal. Szombaton már jön is ez elődöntő, vasárnap pedig a döntő, remélhetőleg magyar részvétellel.

Ha ránézünk a magyar csapatra, nagyrészt azért ismerős nevekkel találkozhatunk, de például a center Német Tonit a felkészülés korábbi szakaszában vállsérülése miatt – mint a válogatott hivatalos honlapjának elmondta – nem tudta megnézni a kapitány éles helyzetben, erre most lesz először lehetősége.

Kína ellen mérkőzünk tehát 17.20-kor. Amennyiben – ne adj’ Isten – döntetlenre végződne a találkozó, büntetődobások során derül ki a győztes kiléte. Győzelemért 3 pont jár, „szétlövés” esetén ebből a 3-ból a győztes lead egy pontot a vesztesnek.

A tornának egyébként komoly tétje van, a végső győztes 100 ezer dollárral és riói repülőjegyekkel lesz gazdagabb – 2016 nyarára szólóakkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.