Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Magasabb vagy mint két méter? Nem kosarazhatsz nálunk!

A legabszurdabb légiósszabályt hozták meg Koreában. Millimétereken is múlhat egy boldog karrier.

Radványi Benedek
2018. 04. 11. 11:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Képzeljük el, milyen lenne, ha a valamely ország úszószövetség bejelentené, hogy a következő országos bajnokságtól kezdve nem indulhat a versenyen olyan, akinek a lábmérete 48-asnál nagyobb. Valami hasonló történt Dél-Koreában, ahol a napokban közölték: az októberben induló új idényben 200 centi feletti külföldi játékos nem szerepelhet az első ligában. A párhuzam persze sántít, de például Michael Phelps lába 49,5-es, s ez az adottság bizonyára sokat segített abban, hogy végül huszonháromszoros olimpiai bajnokká váljon.

Az ázsiai KBL új szabályának – amely pontosan úgy szól, hogy csapatonként két légiós szerepelhet, az egyik nem lehet magasabb 2 méternél, a másik pedig 186 centinél – egy neves amerikai kárvallottja van, David Simon, aki az Anyang KGC csapatával az elődöntőig jutott, s a napokon belül véget érő szezon legeredményesebb játékosa. A center meccseként átlagban 25,68 pontot dobott, ám egy másik mutató többet számít innentől:

magassága 202,1 centi

A liga vezető azzal indokolták a szabály bevezetését, hogy ez majd arra bátorítja a csapatokat, hogy gyorsabb és ügyesebb játékosokat neveljenek, s ne csak a magas kosárlabdázók igazolására törekedjenek, miként az elmúlt időszakban történt. De a magasságkorlátozástól azt is remélik, hogy vissza tudják tornászni a liga csökkenő népszerűségi mutatóit.

– Nem igazán értem ezt – nyilatkozta a 35 éves Simon a BBC-nek. Azt is bevallotta, hogy nagyon mérges volt, amikor megtudta a hírt. – Ilyen közel lenni a határhoz, de mégis kívül kerülni, ez kicsit bűzlik. Mindenesetre, úgy tűnik, nem fogok már Koreában játszani, hacsak nem változtatják meg újra a szabályokat – mondta Simon, aki 2010-ben debütált a KBL-ben. Hozzátette, a rendelkezés azért is érthetetlen számára, mert csupán két-három játékost zár ki, s a ligában szereplők nem „szuperalacsonyak”, így nincs akkora ügyességbeli különbség.

Amúgy összesen 23 amerikai van a koreai bajnokságban, s Simonon kívül csak egyvalakit érint a szabály. Bár úgy tűnt, a tavaly 200,1 centisnek mért Charles Rhodes is pórul jár, ám most gyorsan újra „bevizsgáltatta” magát, s ezúttal 199,2-t állapítottak meg. A hivatalos mérőeszköz mellett

térdre rogyva, kezeit összetéve hálálkodott

(Tegyük hozzá: a koreai játékosok között van 221 centis is.)

Ha nem is pont ilyen, de egy erős légiósszabály a hazai férfi bajnokságra is ráférne, ahol korlátlanul hemzsegnek a külföldi játékosok, a magyar tehetségek pedig nehezebben jutnak el a megfelelő magasságba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.