Simán kikapott a Benedek-csapat Horvátországtól

A játék minden elemében felülmúlta a brazilok ellen bombameglepetésre vereséget szenvedett horvát válogatott a magyart.

2015. 06. 24. 15:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előzetesen azt hihettük, ez sétagalopp lesz, hiszen kedden Horvátország csont simán kikapott – a délszláv dúsításon azért keresztülment – Brazíliától 17–10-re. A két intő jelre (az egyik a 10 nappal ezelőtti római 9–5-ös vereség a horvátoktól edzőmeccsen, a másik a brazilok sima kínai verése) azonban nem figyelt oda a magyar vízilabda-válogatott a Világliga-szuperdöntő csoportkörének második meccse előtt.

A rajtnál 0–3-mal ragadtunk be, innentől pedig rohanhattunk az eredmény után, a második negyedben ugyanúgy beragadtunk, mint az elsőnél (2–6 is volt az állás), és a kapuscsere sem segített a Benedek-gépezeten. A játék első részében Sukno, a másodikban Jokovic vitte a vállán a „kockásokat”.

Igaz ugyan, hogy 5–7-es állásnál olyan emberelőnybe kerültünk, ahol Pavic kapus jutott a kiállítás sorsára, de ebből a helyzetből sem sikerült kapuba találnunk, így nem csak az ezt követő 3 bekapott gólt érdemeltük meg (5–10), hanem sajnos a vereséget is – a horvátoktól 10 napon belül tehát a másodikat, 12–15 lett a vége.

A csoportkörben harmadik ellenfelünk csütörtökön a meglepetésre százszázalékos Brazília lesz (17.20), csak a győzelemmel lehet meg a csoportelsőség, akkor sem biztos.

A mérkőzésen kifejezetten rossz napot fogott ki Varga Dénes, dicséret illeti viszont a fojtogatott Hárai Balázst, egyes periódusokban a cserekapus Decker Attilát, és mindenképp a három háromgólost, Hosnyánszky Norbertet, Madaras Norbertet és Vámos Mártont. Német Toni nagyon kilóg a csapatból...

IV. NEGYED

8. perc: Ostrom alá vett horvát kapu, Pavic jó napot fogott ki, de Decker is jól zárja a meccset. Emberelőnyben, góllal (Vámos Márton) zárjuk a találkozót, végül csak hárommal kapunk ki (12-15).

7. perc: Egy Decker-védés után felhozzuk, Madaras lóbál egy ideig, majd egy passz után visszakapja, és befejezi, amit elkezdett (11-15).

6. perc: Mintha már mindkét csapat a végét várná... Decker még tűzben volna, véd is egyet, és még egyet.

5. perc: Amatőr hiba, magyar szabaddobásnál Vámos belelóbál, ilyet nem szabad.

4. perc: Jokovic megint, már sokadjára, a rövid felsőbe pattint. 10-15

3. perc: Hárai Balázs harcol ki előnyt, Varga Dénes leosztja Vámosnak, gól. (10-14)

2. perc: Varga Dénes Hosnyánszkyzik (középről a bal felsőbe)... (9-13) Jokovic, Jokovic... (9-14), Varga Dénes sokadik pontatlan lövése, nem ment ma neki.

1. perc: Talán, talán... elhozzuk a labdát, Salamon lövésénél Pavic kapaszkodik jól, Petkovic lövésénél viszont Decker tehetetlen (8-13).

III. NEGYED

8. perc: Benedek Tibor időkérésével kezdődik a negyed leghosszabb perce. Hárai harcol ki emberelőnyt, igen. És Hosnyánszky megint egy ugyanolyat lő, mint az imént! (8-11) Az utolsó másodpercekre Sandro Sukno révén értékesítenek egy emberelőnyt, négy gól mínusszal (8-12) megyünk rá az utolsó 8 percre.

7. perc: Paskvalin és Angyal, páros kiállítás... és a labda is hiába van nálunk, Pavic sodor a vízbe, arról pattan fölé egy lövésünk.

6. perc: Jokovic... nem vesszük komolyan, hogy lőni akar olyan messziről. (7-11) Varga Dániel pedig bele a kapusba...

5. perc: Vámos bejátszik Német Toninak, aki továbbra is kilóg egy kicsit a csapatból. Angyal Dánielt kiállítják (másodszor), horvát időkérés. De magyar gól! Hosnyánszky Norbert védekezik jól, felúszik, ritmustalanul belövi a bal felsőbe! (7-10)

4. perc: Az utolsó esélynek tűnik, hogy felzárkózzunk... MADARAS! (6-10)

3. perc: Jokovic még mindig túl laza, ez azért szerencse.

2. perc: Bezzeg Paskvalinnak sikerül, Buslje értékesíti is (5-10). Még a kapufa sincs velünk...

1. perc: Decker Attilának azonnal védenie kell. Nem teszi rosszul egyébként sem. Támadásban Háraival próbálkozunk, hiába igyekszik emberelőnyös helyzetet kiharcolni.

II. NEGYED

8. perc: Magyar emberelőny, Paskvalin a kiállított játékos. Német Toniban elakad a támadás... 5-9 a félidőben.

7. perc: Magunkra kéne találnunk, már 5-9...

6. perc: Nem élünk a lehetőséggel, de Hárait eltünteti Pavic kapus. A hálóőr kiállítása után is kihagyjuk, elképesztő. Horvát időkérés, és gól, Bukic a kapásoldalról (5-8).

5. perc: Luka Loncar fojtogatja Hárait, emberelőny, Benedek Tibor lecsapja a T betűt.

4. perc: Ötméteres a horvátoknak, megfogja Decker Attila!!! Aztán ötös nekünk, így igazságos, Hárainak mentek fejre... Varga Dénes: 5-7!

3. perc: Jó védekezés után újra mehetünk, ráadásul emberelőnyben. Hosnyánszky lő a fór után két másodperccel, a lepattanót Hárai belelövi Pavicba. Hátul megint nem figyelünk, Luka Loncar visszahizlalja 3-ra a különbséget (4-7).

2. perc: Hosnyánszky az űrből! 3-6. Tovább zárkózunk, egy csodálatos akció végén Hárai fordul ki és lövi be. (4-6)

1. perc: Ráúszásnál előbb indult a kék sapkás aspiráns, szorosan el is hozza. Ötméteres a horvátoknak, gól születik belőle (2-6).

I. NEGYED

8. perc: Bukic Loncarnak centerez, megint három közte... (2-5). Emberelőny, két lövésünk is elhal a blokkban... Luxus! Alaposan beragadtunk az első negyedben.

7. perc: Jokovic megint könnyelmű, szerencsére. Nagy az önbizalmunk, svéd csavar... Sandro Sukno kijózanító pofonja viszont nem késik... (2-4)

6. perc: És igen. Vámos Márton megtöri a jeget. (1-3) Itt a következő, Madaras Norbert kapja kettes pozícióban a labdát Varga Dénestől, jól pattint! (2-3)

5. perc: Kapust cserélünk, Decker Attila úszkál a vonalon. És kivédi Jokovic lövését kettős emberelőnyben! Na, legyen fordulópont!

4. perc: Varga Dénes megint rosszul próbálkozik... mellé, sokkal. Bezzek Sandro Sukno pontos... már 0-3. Benedek Tibor időt kér, ezúttal viszont nem annyira ideges, mint a kínai szünetekben kedden. Háraira játszunk, centerből a blokkba...

3. perc: Magyar szabaddobás, Varga Dénes távolról fölédurrantja, hátul hibázunk, emberhátrány, éppen Varga Dénes száll ki 20 másodpercre. Petkovic belövi a fórt. (0-2)

2. perc: Loncar és Gór-Nagy kiáll. Vukicevic azonnal gólt lő (0-1). A magyar támadásba belefújnak a játékvezetők (egy román és egy orosz), a horvátok viszont hiába támadnak gyorsan, pontatlanok.

1. perc: Horvátország elhozza a labdát, Nagy Viktor védésével kezdődik az első negyed. A túloldalon Varga Dénes próbálkozik.

17.20: A csoport másik mérkőzésén Brazília Horvátország után Kínát is simán megverte (15-7), jelenleg így csoportelső.

17.18: Fehér sapkában játszunk, mint Kína ellen.

17.17: „Pihenünk rá, ( ) beleadunk apait-anyait” – nyilatkozta a mérkőzést megelőzően a világversenyen a válogatottban most debütáló Salamon Ferenc, aki Kínának két gólt vágott, jól is játszott. Év közben egyébként az OSC Újbuda vízilabdázója, 26 esztendős.

17.12: Merüljünk el a 10 nappal ezelőtti római magyar-horvát részleteiben! Csapatunk megegyezett az akkorival, egy embert kivéve: a vasasos Német Toni helyett Bedő Krisztián játszott. Az első negyed 1-1-re végződött, a másodikat nyertük 2-1-re, a harmadikat rettenetesen elbaltáztuk (1-5), ugye ahogy Kína ellen kedden (3-5), a hajrában pedig nem volt mit tennünk (1-2), így 9-5-re kikaptunk, a támadójáték volt különösen harmatos, még úgy is, hogy 15-8-ra „nyerték” a bíróknál az emberelőnyöket a horvátok, de a 8-1-es fórkihasználási mutatónkat nem lehet megmagyarázni. A kínai meccsel hasonlóságot mutatott az is, hogy sokfelé oszlottak a góljaink, akkor az 5-öt lőtték négyen, tegnap a 18-at 9-en (11 mezőnyjátékos áll rendelkezésre).

17.08: Egy kicsit rágcsáljuk Benedek Tibor nyilatkozatát! 2012-ben új időszámítás kezdődött a magyar vízilabdázásban a Kemény–Benedek váltással, ám a játékosból lett segédedző és a segédedzőből lett szövetségi kapitány első tréneri évét a barcelonai vb aranyával zárta le, akkor márpedig éppen Horvátországon keresztül jutottunk a fináléba (11-10). A horvátok Világligát is 2012-ben nyertek utoljára (amikor olimpiát...), azóta viszont sikerekben nem túlságosan gazdagok, a tavalyi Eb-n 5. helyen végeztek, az utolsó két Világligán pedig bent ragadtak a selejtezőkörben...

Szemünk előtt változnak meg a póló erőviszonyai. A bergamói férfivízilabda-Világliga szuperdöntő keddi Magyarország–Kína (18-8) mérkőzése előtt azt írtuk, Montenegrón kívül valamennyi, a jövő évi ötkarikás játékok megnyerésére eséllyel pályázó csapat szerepel az olaszországi kvalifikációs tornán (a győztes a 100 ezer dolláros pénzdíj besöprése után máris készülhet Rióba), erre Horvátország „fogja magát”, és simán (10–17) kikap Brazíliától.

Az a Horvátország, amellyel 17.20-tól Benedek Tibor fiai meccselnek – mit meccselnek!? Revánsot akarnak venni az alig egy hetes, római, a horvátoktól elszenvedett vereségért. Abba most ne menjünk bele, hogy Brazíliából hogyan lesz lassan a vízilabdázás „Katarja”, komoly délszláv segítséggel – ismert, a katari férfikézilabda-válogatott a legutóbbi vb előtt bevásárolt magának néhány állampolgárt Európából, és a világbajnoki döntőig menetelt...

Benedek Tibort is fűti a visszavágás vágya („Nem szoktunk a horvátoktól kikapni!”, értékelt Kína után, már a horvát meccs elé a válogatott honlapjának), aligha lehet olyan embert találni, aki nála kevésbé gyűri le a vereséget. Annál inkább fontos lesz ez a négyszer 8 perc, hiszen nem tudni, nehezebb vagy könnyebb mérkőzés vár-e a fiúkra csütörtökön, Brazília ellen – tény, hogy a szerdaival számolt a szakma a legnehezebb összecsapásként.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.