Olimpia: Budapestnek „nagyon erős pályázata van”

A NOB elnöke sikeresnek nevezte a magyar fővárosban tett látogatását.

MTI
2015. 12. 15. 15:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német sportdiplomata ezt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) megalakulásának 120. évfordulója alkalmából rendezett keddi ünnepi közgyűlést követő sajtótájékoztatón jelentette ki.

A NOB elnöke szerint a magyarok most nemcsak a múltjukat ünnepelték, hanem már a jövőbe is tekintettek. Hozzátette: kétnapos budapesti tartózkodása alatt rengeteg olyan programmal – edzőprogram, Gerevich-ösztöndíj, kiemelt sportágfejlesztési program, mindennapos testnevelés bevezetése az iskolákban – ismerkedett meg, amelyek bizonyítják, hogy Budapestnek ott a helye a kandidálók között.

Thomas Bach felhívta a figyelmet arra, hogy a négy pályázó – Budapesten kívül Los Angeles, Róma és Párizs kandidál – között keménynek ígérkező és hosszú versenyre van kilátás, amely most még csak a rajtvonalnál tart. A következő állomás február közepén lesz, amikor is a NOB delegációja látogatást tesz a négy pályázó városban, és azt vizsgálja majd, hogy a rendezésre jelentkezők miként értelmezik az Agenda 2020-at, hogyan igyekeznek azt a „saját arcukra szabni”.

„Nem létezik egyetlen, tökéletes megoldás az Agenda 2020 alkalmazására” – hangoztatta Thomas Bach.

A NOB elnöke az atlétáknál kirobbant doppingbotrányt érintő kérdésre elmondta, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság továbbra is eltökélt a doppingellenes küzdelemben, és a tiszta sportolók megvédése érdekében továbbra is a zéró tolerancia elvét vallja. Az ügy megoldását abban látja, hogy Oroszországban helyre kell állítani az előírásoknak megfelelő doppingellenőrzést, valamint a moszkvai WADA-doppinglabort. Fontosnak tartja, hogy az ellenőrzés független legyen a sportszervezetektől, és a versenyen kívüli ellenőrzések szerepe legalább olyan fontos legyen, mint a versenyeken elvégzett teszteké.

Thomas Bach beszélt a riói kajak-kenu pálya vízminőségéről is. Kijelentette: a szervezőktől ígéretet kapott arra, hogy a jövő évi játékok alatt megfelel majd az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előírásainak.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke arról beszélt, büszke a magyar sportolóknak az olimpiákon eddig elért sikereire, de fontos az is, hogy megfelelő jövőképet tudnak a fiatalok elé állítani, és reméli, ennek hatására sokan kezdenek majd sportolni az országban.

A MOB elnöke egy kérdésre válaszolva elárulta, csalódottságot érez a női kézilabda-válogatott hétfői világbajnoki kiesése miatt, mert szerinte az olimpiai küldöttség akkor teljes, ha a csapatsportágak is képviseltetik magukat benne. Hozzáfűzte: úgy érzi, a női válogatott sajnos nem működött igazi csapatként a dániai vb-n.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.