Búcsú az álmoktól: oda a negyeddöntő, és lehet, hogy Rio is

Kikaptunk a lengyelektől, így ha jók a számítások, már csak komoly mázlival selejtezhetünk az olimpiáért.

Tuser Krisztián
2015. 12. 14. 19:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karolina Kudlacz-Gloc az elejétől fogva karmestere volt a lengyel válogatottnak, így nem volt meglepő, hogy szép fokozatosan elhúztak a piros mezesek. Támadásban nem sok minden sikerült a mieinknek. A 12. percben, háromgólos hátrányban (6-3) Németh András időt kért, majd jött Bíró Blanka Kiss Éva helyére a kapuba, de érdemben semmi sem változott.

Sőt, a lengyelek nagyon pörgős védekezést mutattak be, így fokozatosan nőtt a különbség. A 17. percben mínusz hatnál (10-4) újabb magyar időkérés következett. Jött Hornyák Dóra, akinek segítségével elkezdtük a felzárkózást, de eközben egy ütközést követően Tomori Zsuzsanna súlyos sérülést szenvedett. A győriek klasszisának kiválása hatalmas energiákat mozgósított társaiban, ennek köszönhetően a 25. percben kiegyenlítettünk. A lengyelek időt is kértek. A játékrész utolsó perceiben itt is, ott is születtek gólok, s egygólos előnnyel vonulhattunk az öltözőbe.

A fordulást követően hosszú percekig nem találták el a kaput a csapatok. A gólcsendet hosszabb szünet után végül mi törtük meg, a lengyelek hét percig gólképtelenek voltak. A sok kihagyott helyzet viszont megbosszulta magát, ellenfelünk pedig belelkesedett. Ez annyira jól sikerült neki, hogy 17-17-nél utolért minket, majd a vezetést is át tudta venni (20-18).

A két kapitány forgatta csapatát, Görbicz Anita gólokkal segítette a válogatottat, aminek eredményeképpen kiegyenlítettünk (21-21). Ekkor azonban a lengyelek tekertek egyet a védekezés fordulatszámán: először Planéta Szimonettát vágták földhöz, majd Görbiczcel ütköztek, aki sántikálva hagyta el a pályát – nem is tért már vissza. Az idő előrehaladtával egyre többen készültek el az erejükkel, a kapuscsere sem segített rajtunk. Az utolsó négy percben már találatot sem értünk el, így egy góllal, 24-23-ra elbuktuk a riói kijutás szempontjából sorsdöntő mérkőzést.

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség még nem véglegesítette az olimpiai kvalifikáció követelményeit, de kevés az esély arra, hogy a tizenhat között kieső csapat elérje az olimpiai selejtezőtornát.

Az Út a riói olimpiáig Facebook-oldal levezette, hogyan lehetünk ott a selejtezőtornán:

– Norvégia megnyeri a világbajnokságot (a spanyolok kapják az Európa-bajnoki kvótát)
– és Montenegró, valamint Franciaország az első hét hely valamelyikén végez.

Németh András a Sport TV riporterének a következőket nyilatkozta a mérkőzést követően: „Rengeteg variációnk volt, de nagyon elfáradtunk, így a variációs lehetőségeket sem tudtuk megfelelően kihasználni. Egyelőre nem tudtam eljutni addig, hogy megfejtsem, miért nem megy normálisan a játék. Az első félidei nagy hátrányból fel tudtunk állni, fantasztikus munka volt ez Tomori sérülése után, ehhez komoly tartás kellett. Voltak tartalékaink, Hornyákot például nem ismerték. Az viszont komoly gond volt, hogy a hatalmas rohanásban Szucsánszki lenullázódott, és a végén Görbicz is megsérült. Ezt már nem bírtuk el.”

Szekeres Klára érthetően letörten nyilatkozott a vereség után a Sport TV-nek: „Nehéz bármit mondani ilyenkor. Rosszul kezdtük a meccset. Az elején nem úgy álltunk oda, ahogy kellett. Amikor összeszedtük magunkat, belejöttünk, de a nagy rohanásban elfáradtunk. Az elején akkora előnyt adtunk a lengyeleknek, hogy elhasználtunk minden energiát, mire fordítani tudtuk. Az ellenfél kapusa azért is védett olyan jól, mert nem helyeztük úgy a lövéseket, ahogy kellett volna.

Eredmény:
Lengyelország – Magyarország 24-23 (13-14)
Dánia, Herning, játékvezetők: Lah, Sok (szlovénok).
Kiállítások: 8, ill. 2 perc.
Hétméteresek: 2/1, ill. 1/1.

Lengyelország: Gawlik, Wysokinska (kapusok), Achruk 4, Gadzina, Kobylinska 3, Kocela 1, Kudlacz-Gloc 8 (1), Kulwinska 3, Labuda, Niedzwiedz 2, Pielesz, Sadej 1, Stachowska 1, Stasiak, Zalewska 1, Zych. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen.

Magyarország: Kiss É., Bíró (kapusok), Bódi, Erdősi, Görbicz 3, Hornyák 5, Kovacsicz, Kovacsics 2, Mayer 1, Planéta, Szamoránsky, Szekeres, Szucsánszki 5, Tomori 1, Triscsuk 2 (1), Zácsik 4. Szövetségi kapitány: Németh András.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.