Fa Nándor barátja lehet a Vendée Globe legnagyobb hőse

Az új-zélandi Conrad Colman árbócát törte a nyílt óceánon, de nem áll ki a versenyből, alig van már hátra neki belőle.

2017. 02. 13. 12:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Furcsa hívás érkezett a Natural Foresight Energy vitorlás fedélzetéről a franciaországi Les Sables-d’Olonne kikötőjébe pénteken. A hívó fél természetesen a 8. Vendée Globe föld körüli szóló vitorlásverseny 10. helyén hajózó új-zélandi Conrad Colman volt – hisz egyedüliként tartózkodik a hajón –, aki a hívást fogadta: a saját csapata.

A hívás tárgya egy vészjósló üzenet volt: a hajós ezernyi megpróbáltatást kiállt, de a mostani híradás alapján árbóca törött, ami normál esetben bármilyen vitorlásverseny végét jelenti, és ugyanígy természetesen egy óceáni verseny esetén is. A durva, 35-40 csomós szelek közepette Colmannek nem is volt más választása, mint megvárni a szombat reggelt, majd felmérve a baj nagyságát, le kellett választania a hajótestről az eltörött árbócot. A blogján olvasható információk szerint a vitorlázó nem sérült meg, higgadtan beszélte át a történteket a csapattal.

A történetnek viszont fordulatot adhat, hogy a hajós berkekben közkedvelt sportoló nem adja fel a harcot, hogy külső segítséggel beérjen élete első Vendée Globe versenyén – a tragédia bekövetkeztekor az elméleti versenytáv jóval több mint 90 százalékát megtette már. Ahhoz, hogy teljesítse a távot, külső segítség nélkül kell visszaérkeznie Les Sables-d’Olonne-ba, ahonnét 99 napja elindult.

A legfrissebb hírek szerint hétfőre virradóra végzett egy reménykeltő megoldással: a bumm rúdból eszkábált össze egy 85 kilós pótárbócot, ezzel próbálja megtenni a hátralévő versenytávot.

A verseny egyik legszínesebb egyénisége korábban már szembesült azzal a nehézséggel is, hogy ha túl sok időt tölt az óceánon, el fog fogyni az élelmiszere, illetve vitorlázatát is megrongálták a szélsőséges óceáni viszonyok – ennek ellenére február 10-én a még vízen lévő mezőny leggyorsabb tagja volt.

A 33 éves csodabogár korábban szemet gyönyörködtető felvételeket készített saját hajójáról egy drón segítségével, ami teljesen új volt a verseny történetében.

A földgolyó legnehezebb vitorlásversenyének egyik legkedveltebb egyénisége, Fa Nándor talán legjobb barátja a mezőnyben, indultak korábban együtt is óceáni duó vitorlásversenyen. A Barcelona World Race-en 110 nap alatt, utolsóként értek célba a 7 hajós mezőnyben.

Az a szóbeszéd is járta nemrég, hogy neki épít majd új hajót Fa, de a magyar vitorláslegenda ezt lapunknak adott nagy interjújában cáfolta.

A 29-es mezőnyből szerda délig nyolcan értek célba – nyolcadikként éppen Fa Nándor –, Colmanen kívül kilencen vannak még vízen, tizenegyen pedig feladták a versenyt. Colmant a hajósérülés óta egy vitorlázó előzte meg, a portugál partokhoz közel „ácsorog”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.